آزمایش هفتههای کاری چهار روزه در ۳۳ شرکت نشان میدهد که این کار نهتنها باعث کاهش بهرهوری نیروها نمیشود، بلکه به افزایش درآمدها کمک میکند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، گروهی از شرکتها که چند وقتی است تعداد روزهای کاری هفتههای خود را به چهار رساندهاند، از افزایش درآمد، کاهش درخواست مرخصی و استعفای نیروها خبر دادهاند. اثرات مثبت هفتههای کاری چهار-روزه بر زندگی افراد قابل پیشبینی بود، اما مشاهده اثرات مثبت این اتفاق بر درآمدهای شرکت و بهرهوری افراد میتواند کمی غافلگیرکننده باشد.
در این آزمایش که توسط سازمان غیرانتفاعی ۴Day Week Global انجام شد، ۳۳ شرکت و تقریباً هزار کارمند حضور داشتند. در طول این آزمایش حقوق نیروها کاهش پیدا نکرد، ولی از افراد خواسته شد تا در این هفتههای کوتاهتر توان بیشتری را به انجام کارهای خود اختصاص دهند.
این استراتژی فقط برای کارهای اداری ۹ صبح تا ۵ عصر مؤثر نبوده است. در آزمایشهایی که در طول سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ در ایسلند انجام شده است، این کشور از موفقیت چشمگیر در این برنامه خبر داده و از آن زمان تاکنون حدود ۸۶ درصد از نیروی کار ایسلند در هر هفته فقط چهار روز کار میکنند.
هفتههای کاری چهارروزه چه فوایدی دارند؟
یافتههای جدید ۴Day Week Global همراستا با تحقیقاتی است که نشان میدهند کاهش زمان کار میتواند به بهبود سلامت مغز و بهرهوری افراد منجر شود. این استراتژی همچنین میتواند به کاهش آلودگیهای ناشی از رفتوآمد و ارزیابیهای دقیقتر زندگی افراد کمک کند.
افزایش تولید در طول یک قرن اخیر باعث شده است که افراد نسبت به گذشته دغدغههای ذهنی بیشتری داشته باشند و وقتی این دغدغهها را در هفتههای کاری پنج روزه با خود بههمراه دارند، استرس، اضطراب و احساس خستگی در آنها بیشتر میشود.
از سوی دیگر، تحقیقات مختلف نشان داده که کشورهایی با کمترین ساعات کاری، بهترین بهرهوری را داشتهاند. بهعلاوه، این کشورها شامل دانمارک، نروژ و هلند شادترین مردم جهان را دارند، در حالی که هر فرد سالانه کمتر از ۱۴۰۰ ساعت کار میکند.
محقق دیگری که با همکاری مخابرات انگلیس در این زمینه پژوهش کرده است، میگوید باور دارد که ایجاد تعادل میان زندگی کاری و شغلی و دستیابی به زمان آزاد بیشتر، میتواند به افزایش بهرهوری حدود ۱۰ درصدی در کارمندان کمک کند.