نی از جمله علفهای خود رو با ارزش غذایی بالا برای دامها است که در کنار رودخانهها و تالابها میروید.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان، کارشناس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان گفت: نی یکی از منابع خوراک دام و علوفهای مورد استفاده برای تغذیه دام است.
عزیز کردونی فراوانی نی در سطح استان و رشد وسیع آنها در کنار نهرها، رودخانهها و تالابها اشاره کرد و افزود: این گیاه از اوایل اسفندماه در خوزستان شروع به رشد میکند و در تابستان شاهد بیشترین رشد آن هستیم و در پاییز به حالت خشک دیده میشود.
وی ادامه داد: نی در فصل بهار دارای بیشترین ارزش غذایی با حدود ۱۵ درصد پروتئین خام برای تغذیه دامها است و ماههای فروردین و اردیبهشت بهترین زمان برای برداشت آنها از محلهای رویش محسوب میشود.
کردونی میگوید: برای نگهداری طولانی مدت این گیاه، باید آن را زیر نور آفتاب خشک و قبل از رنگ سبز خود را از دست بدهد، جمع آوری کرد، سپس با استفاده از خرمنکوب و همانند کاه خرد و در گونیهای بزرگ ذخیره شود تا بتوان در طول سال آن را مورد استفاده قرار دارد.
این مقام مسئول اضافه کرد: درصورتیکه امکان خشک کردن نی برای دامداران وجود ندارد، میتوانند آن را همانند چاپر ذرت سیلو کنند، با این تفاوت که مقداری ملاس به آن اضافه کرده تا خصوصیات سیلویی شدن را به دست آورد.
به گفته کردونی؛ به ازای هر ۱۰۰ کیلوگرم نی خورد شده سبز و تازه، باید ۵ کیلوگرم ملاس حل شده در آب را روی نیها به وسیله آبپاش بریزیم و عملیات سیلو کردن را انجام دهیم.
وی افزود: دامداران میتوانند برای تغذیه دامها روزانه به ازای هر راس گاومیش شیرده، ۱۳ کیلوگرم نی سیلو شده و برای گاومیشهای پرواری روزانه تا ۵ کیلوگرم و نی خشک شده تا ۴ کیلوگرم استفاده کنند.
کردونی در پایان گفت: باتوجه به شرایط تغذیهای و افزایش چشمگیر علوفه و نهاده دامی، استفاده از نی با ارزش غذایی مناسب، گزینه مناسبی برای تغذیه دامهای سنگین و جبران کمیود منابع علوفهای در سطح استان است.
کارشناس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان توصیه کرد؛ زمانیکه نی گل میدهد، از استفاده آن برای تغذیه دام خودداری شود، زیرا ارزش غذایی پایینی دارد و مناسب نیست.