مهندس ابراهیمی رئیس هیئت مدیره اتحادیه تولید کنندگان گل، بذر و نهال ایران و تولید کننده گل در محلا با اشاره به موانع تولید وصادرات گل رز گفت:یک تولید کننده اگر بخواهد مجوزها را بگیرد حداقل یک سال طول میکشد.
مجری: ما در مورد تولید و صادرات گل رز داریم صحبت میکنیم در برنامه امروز و از زبان شما بعنوان یک تولید کننده در ابتدا مشکلات تولید را بشنویم و بعد برویم سراغ این که چرا ما سهم صادراتی خوبی را برای خودمان نتوانستیم شکل بدهیم با توجه به این بازاری که تجارت خوبی را در دنیا دارد، حداقل ما در خاورمیانه بتوانیم نقش پررنگ تری را در صادرات گلها در وهله اول و بعد گل رز برای خودمان ایجاد کنیم؟
ابراهیمی: میدانید که لقب گل رز ما سلطان گلها است. کشور ما، چون کشور چهارنقطه آب و هوایی هست، ما در جنوب میتوانیم در فضای آزاد به علت این که ناحیه استوایی هست و دمای سه ماه، چهارماه از سالش از ۲۸ درجه بالاتر نمیرود و بسیار مناسب برای کشت تولید گل رز هست، بقیه جاها هم مثل استان مرکزی، مثل جنوب خزر اینها همه مستعد تولید گل رز شاخه بریده هستند.
بیشترین بازار فروش گل و گیاه در جهان در بحث گلهای شاخه بریده گل رز است، ما هم در اطراف مان همین ۱۶ کشوری که همسایه ما هستند، یکی از وارد کنندگان اصلی گل رز در دنیا هستند که بخواهید حساب کنید روسیه در صدر آنها قرار دارد سالانه چیزی حدود یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار گل رز شاخه بریده وارد میکند، بقیه همسایگان هم به همین ترتیب، منتها حالا رقمش پایینتر است، ولی بازار بسیار خوبی در این ۱۶ کشور داریم، چون کشورهای جنوب حاشیه خلیج فارس که هیچگونه استعدادی برای تولید گل و گیاه ندارند و اگر هم داشته باشند امکاناتش هزینه اش آنقدر بالاست که مقرون به صرفه نیست.
مجری: یعنی ما هم ظرفیت خوبی برای تولید داریم و هم میتوانیم بگوییم که ظرفیت خوبی در کشورهای همسایه ما برای صادرات وجود دارد، ولی ما در این دو مقوله ضعف داریم دلایل این ضعف چیست؟
ابراهیمی: دلایل این ضعف چند نکته است که باید حتما به آن دقت شود. ما در تصمیم گیریها هیچ وقت به قول معروف آنهایی که اهل فن هستند، تصمیم میگیرند یا کلان مملکت آنهایی که اهل فن هستند و کار میکنند، تولید میکنند هیچ موقعه اینها را مدنظر نگرفتیم که نظرات اینها را بدانیم، اولین مشکل این است که باعث مشکلاتی میشود و معمولا تولید کنندگان بخش کشاورزی گل و گیاه که یک مقولهای از تولید بخش کشاورزی هست، سرمایه گذاریهای خیلی خوبی روی آن انجام نشده است من جمله گل و گیاه، که میتواند خیلی هم در ارز مملکت نقش داشته باشد، ما واقعیت روی گنج خوابیدیم، ولی متاسفانه نتوانستیم تا بحال از این بهره برداری کنیم، من یک صحبتی از آقای سمنگانی و بقیه دوستان شنیدم قبل از این که ... واقعا به خوب نکتههایی اشاره کردند، هیچ رقیبی در دنیا در تولید گل مثل ایران نیست، به شرط این که مشکلاتی که تولید کنندهها دارند رفع شود، اول گرفتن مجوزهاست که الان همین دولتی که سر کار است ادعا میکند من مجوزها را یک روزه، دو روزه، سه روزه میدهم، یک تولید کننده اگر بخواهد مجوزهایش را بگیرد حداقل یک سال طول میکشد. اولین مشکل ما این است، شما در هر جای دنیا فرق نمیکند اقتصاد، امنیت میآورد. من پول دارم میخواهم سرمایه گذاری کنم، ولی برای گرفتن مجوز که میروم، صرفنظر میکنم.
مجری: یعنی بروکراسی اداری که در کشور ما وجود دارد نه تنها در مورد تولید گل رز
ابراهیمی: من پولم را میگذارم بانک یا نهایت تبدیل به ملک و ساختمان و دلار میکنم و شب هم زیر سرم میگذارم و راحت میخوابم، خیلی بی دردسر. دومین مشکل ما این بود یعنی بحث گرفتن مجوزها.
محمدحسین: سومی، هر دولتی که روی کار آمده فقط حرف زده است، من یک نمونه خدمت شما بگویم. ما در کشور همسایه مان که به قول معروف تب و خویش با ما سازگار است عراق است هر چه هم که شما بگوید در ایران تولید میشود هر تولید کنندهای که صادرات داشته باشد تا حرف شود میگوید من عراق صادر میکنم و واقعا درست هم میگوید، ما بهای سنگینی هم برای دولت عراق پرداختیم از جانی، مالی و هر چه که بوده است.
مسئولین شان با ما میتوانند راه بیایند، ولی ما متاسفانه مسئولین مان نمیروند بنشینند بامسئولین مثلا کشور عراق صحبت کنند، آن مشکلاتی که سد راه صادرات است رفع کنند؛ من این را خدمتتان مثال خیلی ساده را میزنم.
مجری: این دیپلماسی اقتصادی ما با کشورهای همسایه مان
ابراهیمی: بسیار ضعیف است
مجری: این قابل قبول است نه تنها در مورد این محصول در مورد بسیاری از محصولها، محصولاتی که ما توانایی صادرات آن را داریم تقویت دیپلماسی اقتصادی در کشورهای همسایه میتواند باعث توسعهی صادرات ما بشود و امیدواریم که این اتفاق رقم بخورد.
ابراهیمی: این بسیار بسیار مهم است، ولی متاسفانه تابحال توجهی به آن نشده است؛ در حد حرف خیلی توجه شده است.
مجری: من یک سوالی هم در مورد توزیع کنندگان و دلالان در این بازار بپرسم از شما، این که گفته میشود که تولید کننده اصلی با قیمتی که محصول خودش را حالا همان گل رز را به فروش میرساند و گل رزی که مصرف کننده میخرد بین این دو تا قیمت فاصله خیلی زیاد است و معتقد هستم که این فاصله را دلالان هستند که میآیند پوشش میدهند و عملا نفع اصلی را از تجارت مان در بازار داخل مان این دلالان میبرند توضیح خیلی کوتاه بفرمایید:
ابراهیمی: این تقریبا ۳۰ درصد نقش دارد ۷۰ درصدآن بر میگردد به جاهای دیگر. اجازه بدهید اگر بحث بازار داخلی هست من موضوع را بازتر کنم. من دوست داشتم مقوله صادرات را به جایی برسانم، الان مثلا کشور ترکیه یک نمونه برایتان بگویم، سوبسید صد در صدی میدهد برای حمل و نقل، در روابط سیاسی اش با این که با عراق مشکل دارد طوری رفته حل کرده که کانتینر از آنتالیا بارگیری میشود و در بغداد تخلیه میشود. من ایرانی بخواهم گل صادر کنم، آن خریدار گل عراقی میآید گل از من میخرد، من باید ببرم مرز باشماق تخلیه کنم و دوباره بار کامیون دیگر کنم، آن کاپتاژ میشود در آنتالیا و میرود بغداد با ۳۵ میلیون تومان کرایه، من ایرانی باید از این جا تا بغداد ۲۷۰ میلیون تومان کرایه آن وارد کننده هزینه بپردازد آیا آن وارد کننده گل از عراق رغبتی به وارد کردن گل از ایران دارد؟ به هیچ وجه. بعد در گمرکات ما باید سردخانه داشته باشد.
مجری: ما در مورد برخی از این مسائل با آقای سمنگانی هم صحبت کردیم و شما هم به نکات خوبی اشاره کردید و بحث خوب و مهمی است و در برنامههای آتی مجله کشاورزی با حضور حضرتعالی و سایر همکاران به این مقوله میپردازیم. ممنون که با ما همراه بودید.