دادستان کل کشور با بیان اینکه تراکم زندانیان در زندان ها به هیچ وجه مطلوب نیست، گفت: هیچ یک از مسئولان قضا در این باره رضایتی ندارند و باید تلاش جدی کرد تا گامهای موثری برای حل این مشکل برداشته شود.
به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر، حجت الاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژه ای در نهمین همایش دادستان های عمومی و انقلاب مراکز استان های سراسر کشور که با موضوع بررسی راهکارهای اجرایی دستورالعمل ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندان ها برگزار شد ، با بیان اینکه گامهای خوبی برای کاهش آسیب های زندانیان برداشته شده است افزود: با تقویت راهکارها و برنامه ها باید این آسیب ها را هر چه بیشتر مهار کرد تا کاهش جمعیت کیفری زندان ها را به وضوح مشاهده کنیم.
وی با اشاره به اینکه هر دستورالعمل و قانونی بی عیب و نقص نیست، گفت: برای رسیدن به قوانین و دستوالعمل ها به صورت جامع کار شده و بخشهای مختلف دستگاه قضایی نیز در این دستورالعمل ها لحاظ شده است، اما شاید دستورالعملی هم نقص و عیب داشته باشد که باید آن را حل کرد .
محسنی اژه ای به جرایم خشن و باندی نیز اشاره کرد و افزود: در برخورد با این نوع جرایم از جمله مواد مخدر به هیچ وجه اغماض جایز نیست و باید برخورد قاطع صورت گیرد.
دادستان کل کشور با بیان اینکه باید هر چه سریعتر جمعیت کیفری زندان ها کاهش یابد، گفت: هنر مدیریت ما به عنوان مسئولان قضایی این است که افراد مضر در جامعه را تحت تعقیب قرار دهیم و در قرنطینه نگه داریم اما در عین حال مجازاتی برای آنها در نظر بگیریم که هم فرد خاطی تنبیه شود و هم مورد هدایت قرار گیرد تا بتواند به جامعه بازگردد.
دادستان کل کشور با بیان اینکه هدف اصلی حکومت، ارشاد و هدایت جامعه برای رسیدن به سعادت است، گفت: مجازات باید به گونه ای باشد که فرد خاطی بتواند به جامعه برگردد.
حجت الاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژه ای گفت: برای رسیدن به سعادت جامعه ، موانعی وجود دارد که باید این موانع برداشته شود تا جامعه اسلامی به کمال برسد.
وی با بیان اینکه برخی افراد که مسیر صحیح را گم کرده اند خود مانعی برای سعادت جامعه هستند، گفت: فردی که دچار آسیب و لغزش در جامعه می شود باید شرایطی برای وی فراهم شود که پس از تنبیه به جامعه برگردد.
دادستان کل کشور افزود: دستگاه قضا در این خصوص وظیفه سنگین دارد و باید تمام تلاش خود را برای اولا ًتنبیه و برخورد با فرد خاطی و ثانیا ًتکامل و بازگشت مجدد او به جامعه انجام دهد.
محسنی اژه ای با تاکید بر اینکه اجرا قانون وظیفه ماست، گفت : وظیفه مهمتر این است که قاضی ، دادستان ، رئیس دادگستری و رییس زندان فرد متخلف را به مسیر واقعی خود که پیمودن راه تکامل است، بازگردانند.
سخنگوی قوه قضائیه گفت: ما برای درمان افراد متخلف و منحرف آماده ایم، هر چند ناگزیر باشیم او را مدتی زندانی کنیم؛ اما نباید کاری کرد که متخلف برای همیشه از حضور در جامعه محروم و در خانواده و همچنین در جامعه گوشه گیری شود.
محسنی اژه ای افزود: برای این کار باید نوع مجازات و میزان آن برای مجرمان تعیین شود.
دادستان کل کشور با اشاره به اینکه دورماندن فرد متخلف و زندانی از خانواده، مشکلات زیادی را برای خانواده های زندانیان ایجاد می کند، گفت: وظیفه دستگاه قضا این است که پس از تنبیه، متخلف و زندانی را به گونه ای به جامعه باز گرداند که خانواده او دچار مشکلات بعدی نشوند.
محسنی اژه ای ادامه تحصیلات و حرفه آموزی زندانیان را راهی برای بازگشت مناسب متخلفان به جامعه بیان کرد و گفت: فردی که بی هنر و بی سواد به جامعه باز گردد، دارای عقده دیگری خواهد شد و مشکلات دیگری را برای جامعه ایجاد خواهد کرد.
معاون اول قوه قضائیه: در فقه اسلامی غیر از مواردی خاص مجازات حبس نداریم
معاون اول قوه قضائیه با تاکید بر کاهش استفاده از مجازات حبس گفت: به جز در موارد خاص و مندرج در قانون و شرع، نمی توان از مجازات حبس استفاده کرد.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی در نهمین همایش فصلی دادستان های مراکز استان های سراسر کشور با اشاره به دستورالعمل ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندان ها گفت: مبانی این دستورالعمل نخست بر پایه استفاده نکردن از مجازات حبس در جرائم کیفری جز در موارد خاص است.
وی پیشگیری و جلوگیری از تکرار جرم را در کاهش مجازات حبس بسیار مهم دانست و افزود: استفاده از مجازات ، غیر از آثار روحی، روانی و اجتماعی که برای خود زندانی به همراه دارد می تواند موجب متلاشی شدن خانواده زندانی و همچنین ضررهای مادی و معنوی برای فرزندان و اطرافیان زندانی شود.
معاون اول قوه قضائیه با بیان اینکه تلاش برای کاهش جمعیت کیفری زندان ها تنها بر عهده قوه قضائیه نیست، گفت: رفع دو مشکل بزرگ فقر و بیکاری که از وظایف دولت است، می تواند در کاهش میزان ورودی افراد به زندان بسیار موثر باشد.
رئیسی به نقش مجلس شورای اسلامی در این زمینه اشاره کرد و افزود: مجلس می تواند ضمن بازنگری در قوانین مربوطه با استفاده از نظرات کارشناسان و دانشگاهیان، لوایح مربوط به حبس زدایی و جرم زدایی را تصویب کند.
وی با اشاره به جایگاه انسان در آیات و روایات گفت: در نظام اسلامی بر خلاف نظام غربی انسان حق ندارد عزت نفس خود را مختوش کند یا کرامت نفس خود را زیر سئوال ببرد، چرا که این نوعی حق الله است .
معاون اول قوه قضائیه در پایان ضمن اشاره مجدد به دستورالعمل ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندان ها از دادستان ها و مسئولان زندان ها خواست تا بیش از پیش به مساله کرامت انسان توجه ویژه ای داشته باشند.