دومین همایش بین المللی تفسیر اجتماعی قرآن در جهان اسلام از سوی انجمن ایرانی مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی اسفند ۱۴۰۱ برگزار میشود.
مرضیه محصص با بیان اینکه همایش در روز ۲۰ اسفند سال جاری برگزار خواهد شد، افزود: علاقه مندان می توانند تا مهلت اعلام شده چکیده و اصل مقالات خود را پست الکترونیکی به نشانی؛ secondsocialinterpreation@gmail.com ارسال کنند.
دبیر اجرایی دومین همایش بین المللی تفسیر اجتماعی قرآن در جهان اسلام تصریح کرد: تفسیر اجتماعی در آثار مقام معظم رهبری، تفسیر اجتماعی در آثار امام خمینی (ره)، وحدت امت اسلامی و چالش های پیش رو، دین و مسئله کارآمدی، آینده جهان اسلام در پرتو آموزه های قرآنی، زن و مسئولیت اجتماعی از جمله محورهای اعلام شده در فراخوان این همایش است.
محصص اضافه کرد: آموزه های قرآنی و مسئله حکمرانی، ظرفیت های تفسیر اجتماعی در توسعه تمدن اسلامی، آزادی، عدالت و سایر حقوق شهروندی و بازتاب فرهنگ شیعی در تفسیر اجتماعی قرآن سایر محورهای این همایش را تشکیل میدهند.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در خصوص تفسیر اجتماعی توضیح داد و گفت: تفسیر اجتماعی تفسیری است که مفسر تلاش می کند تا با کشف و ارائه پیام و هدایت قرآن در تمامی مسائل مرتبط با حیات به ویژه مسائلی که در ساختن جامعه دخیل است، از قرآن کریم راه هایی برای درمان و رفع معضلات و مسائل اجتماعی متناسب با شرایط زمانه ارائه کند و به صلاحیت قرآن کریم در این عرصه صحه می گذارد.
عوامل پیدایش تفسیر اجتماعی
محصص افزود: شاید مهمترین عوامل پیدایش نگاه اجتماعی به قرآن در زمان معاصر پاسخگویی به نیازهای جدید، دفاع از ساحت دین در برابر اندیشه های ضد دینی و حتی تاثیرپذیری مفسران از جنبش های اصلاح طلبانه و جایگاه ویژه قرآن در تفکر اصلاحی مسلمین و شخصیت های اجتماعی مفسران معاصر است.
وی اظهار کرد: مهمترین مؤلفه تفسیر اجتماعی قرآن، واقع نگری و توجه به ضرورت های موجود جامعه و در نظر گرفتن موضوعاتی است که روزانه با آن در تعامل هستیم لذا مفسران اجتماعی تلاش می کنند با تفسیر آیات و با رویکرد واقع نگری وارد این عرصه شوند.
دبیر اجرایی دومین همایش تفسیر اجتماعی قرآن، اضافه کرد: طرح گسترده مباحث اجتماعی در کتب تفسیری بدون تردید پدیده ای است که تا حد زیادی اختصاص به تفسیرنگاری در دوره معاصر دارد و اذعان داریم که وصف اجتماعی از اوصاف برجسته تفسیرنگاری معاصر محسوب می شود.
محصص خاطرنشان کرد: مشارکت کنندگان در این همایش بین المللی شامل دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، دانشگاه علامه طباطبایی و دانشگاه پیام نور هستند.