کاروانسراها یا همان هتلهای قدیم به ساختمانهایی گفته میشد که کاروانیان در آن جا استراحت میکردند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، دکتر قبادیان عضو هیات علمی دانشگاه در گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری صداوسیما گفت: در گذشته سه نوع کاروانسرا شامل کاروانسرای مناطق گرم و خشک در فلات مرکزی، کاروانسراهای مناطق مرتفع در کوههای البرز و کاروانسراهایی که به بنادر جنوبی ما متصل میشدند، در ایران وجود داشته است.
دکتر قبادیان افزود: نوع اول کاروانسرا (کاروانسرای مناطق گرم و خشک) دارای یک حیاط مرکزی بوده که دور حیاط مرکزی یکسری حجره و پشت حجره هم اصطبل وجود داشته است و وقتی کاروانیان وارد کاروانسرا میشدند مسافران دور حجره حیاط مرکزی استراحت میکردند.
این عضو هیات علمی دانشگاه گفت: در کنار بعضی از این کاروانسراها یکسری ساختمانهای دیگری مثل آب انبار، یخچال، حمام و بازارچه کوچک هم وجود داشت. مصالح به کار رفته در این کاروانسراها خشت و آجر بوده است.
دکتر قبادیان گفت: نوع دوم کاروانسراها (کاروانسراهای مناطق مرتفع) در مناطق سرد مستقر بودند، این کاروانسراها به دلیل سرما حیاط مرکزی نداشتند، بلکه یک فضای مرکزی داشتند که در آنجا آتش درست میکردند تا آن فضا گرم شود و مصالح به کار رفته در آن کاروانسراها سنگ و آجر بوده است.
عضو هیات علمی دانشگاه افزود: نوع سوم کاروانسراها، از شهرهای جنوبی به سمت سواحل دریای عمان و خلیج فارس بوده و این کاروانسراها حیاط مرکزی نداشتند و به صورت تونل بودند و تعداد زیادی از این کاروانسراها باقی مانده، ولی به علت بی توجهی در حال تخریب هستند.
قبادیان گفت: تنها کاروانسراهایی که در حال حاضر به نوعی از آن استفاده میشود کاروانسراهای فلات مرکزی است.