برخی از حیوانات یخ می زنند اما! نمی میرند.بسیاری از گونهها برای زنده ماندن تا فصل بهار، روشهای شگفتانگیزی برای متوقف کردن عملکردهای بدنشان دارند.
داستان از آنجا شروع شد که استاد دانشگاهی، دانشجویانش را با یک نمایشِ تجربی شوکه کرد. او یک قورباغهی جنگلی را نشان آنها داد که از یخزدگی جامد شده بود، اما هنوز جان داشت. سپس در یک چشم بهم زدن، ناگهان او را به سمت دیوار پرتاب کرد و قورباغهی منجمدشده در اثر ضربه، متلاشی شد. همه دهانشان از تعجب باز مانده بود.
لحظاتی بعد، توضیح داد که واقعاً قورباغه را پرتاب نکرده و برای اثرگذاری بیشتر، به جای قورباغه، یک تکه یخ را به سمت دیوار نشانه گرفته است. اما هدف او از این کار، به تصویر کشیدن یک نکته بود: "این که قورباغهی جنگلی واقعاً مثل «یخ» منجمد میشود تا در زمستان زنده بماند. سپس در فصل بهار دوباره آب میشود."
قورباغهی جنگلی یکی از حیوانات روی زمین است که توانایی منجمد شدن را دارد و مطالعات زیادی روی آن انجام شده است. وقتی دمای هوا در پاییز پایین میآید، این قورباغه لابلای برگها جای میگیرد و اجازه میدهد سرما به بدنش نفوذ کند تا زمانی که به طور کامل بدنش از حرکت بایستد: قلب، مغز و تمامی اندام.
اما قورباغهی جنگلی تنها گونهای نیست که موقتاً میمیرد و دوباره زنده میشود. هزاران لارو حشره نیز منجمد و آب میشوند و برخی از آنها بسته به آب و هوا این کار را هر روز انجام میدهند. لاکپشتهای رنگینِ جوان میتوانند بدون این روشها یخ بزنند. کندروها نیز آب بدنشان را به طور کامل از دست میدهند و منتظر بهار میمانند.
کِنِث اِستوری، استاد بیوشیمیِ دانشگاهِ کارلتونِ اتاوای، کانادا که در زمینهی تحملِ یخزدگی مطالعه میکند، میگوید: «اگر توانایی یخ زدن داشته باشید در دنیا به وضعیت بهتری دست پیدا میکنید.»
استوری درباره اهمیت شکر میگوید: «قورباغهی جنگلی را در نظر بگیرید. مایع است، به این طرف و آن طرف میپرد و سپس یخ از بیرون به درون آن نفوذ میکند. پوست آن اندکی یخ میزند و سپس یخ از طریق رگها و شاهرگها به بدن او نفوذ میکند.» از این جا به بعد فرآیند عجیبتر میشود. چشمان قورباغه سرد و بیروح میشود، مغزش از کار میافتد و یخ، خون را به سمت قلب قورباغه هدایت میکند تا اینکه سرانجام قلب هم با یخزدگی از کار میایستد.
این مرحلهی تغییر مستلزم تغییرات مهم در بیوشیمی است. مولکولهای میکروآراِناِیِ قورباغه سلولها را سازماندهی مجدد میکنند تا از آنها در برابر آسیب محافظت کنند. سپس یخ به آهستگی پیرامونِ خارجِ اندامها و سلولها شکل میگیرد. همزمان، کبد قورباغه مقادیر باورنکردنی گلوکز را آزاد میکند؛ یک مایع شربتمانند که مانند ضدیخ برای اندامهای حیاتی عمل میکند و به همهجا نفوذ میکند از جمله درون سلولها تا جلوی کم شدن و مرگ آنها را بگیرد. سپس در فصل بهار، به نقل از استوری: «خورشید میدرخشد، گل و لای شکل میگیرد، بدن قورباغه گرم میشود و یخش آب میشود.»
میزانِ یخزدگیِ حیوانات متفاوت است. قورباغههای جنگلیِ آلاسکا تا منفی ۵ درجه فارنهایت یخ میزنند و قورباغههای کارولینای شمالی تا ۸.۶ درجه خنک میشوند، اما مکانیسمهایشان یکسان است.
پروتئین ضدیخ!
خواستههای مختلف حشرات مختلف برای دستیابی به این هدف تکامل یافته است. لاروهای مگس مازو در زمستان، وقتی که دمای هوا زیرصفر است منجمد میشوند و با گرم شدن هوا آب میشوند، حتی ظرف ۲۴ ساعت! اما لارو پروانهی مازو در طول روز و شب مایع میماند. لارو مگس مازو مانند قورباغهی جنگلی از شکر استفاده میکند تا از سلولهایش در برابر اثرات مخرب دماهای زیر صفر محافظت کند. لارو پروانه مازو از شکر برای جلوگیری از یخزدگی استفاده میکند، به ویژه ابرسرماییدن تا منفی ۳۶ درجه فارنهایت.
منبع: nationalgeographic