خشکسالیهای اخیر به ۸۰ هزار هکتار از جنگلهای خراسان جنوبی آسیب جدی زد و خسارت ۲ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومانی به جا گذاشت.
نصرآبادی افزود: همچنین خشکسالی در سالهای جاری تاثیرات مخربی بر عرصههای جنگلهای طبیعی و سایر فعالیتهای جنگل کاری و جنگل داری داشته و خواهد داشت؛ همچنین تاثیر خشکسالی بر کاهش مقاومت درختان جنگلی نسبت به حمله آفات و امراض و متقابلا افزایش کمی و کیفی آفات و امراض دارد.
وی گفت: اولین گزارش مبنی بر خشکیدگی گونههای جنگلی در استان به اوایل دهه نود بر میگردد که در سنوات نخست بیشترین پدیده خشکیدگی مربوط به شهرستانهای نهبندان، طبس، بیرجند بود و با توجه به ادامه روند خشکسالی، پدیده خشکیدگی درختان به سایر شهرستانها نیز سرایت کرد و در حال حاضر همه استان با این پدیده درگیر هستند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: در این رویشگاها گونه بومی بادامشک (Amygdalus scoparia) که دارای ارزش ژنتیکی و اقتصادی بالایی برای منطقه میباشد در آمار، بیشترین آسیب از پدیده خشکسالی را دارد و گونه بنه در رتبه بعدی قرار دارد؛ در سایر گونهها پدیده خشکیدگی به دلیل فراوانی کمتر، زیاد مشهود نمیباشد.
نصرآبادی گفت: بررسیها و بازدیدهای بعمل آمده نشان میدهد که حداقل ۸۰ هزار هکتار ازجنگلهای طبیعی استان در اثر خشکسالیهای اخیر آسیب بسیار جدی دیده و از بین رفتهاند و در صورتی که فقط هزینه احیاء و نگهداری تا استقرار کامل گیاهی بدون در نظر گرفتن خسارتهای وارده بر ارزشهای زیست محیطی محاسبه شود و هزینه احیاء جنگلهای منطقه نیز با حداقل برآورد ۱۰ میلیون تومان در نظر گرفته شود ۸۰۰ میلیارد تومان خسارت بر جنگلهای استان وارد شده است.
وی گفت: همچنین بر اساس بازدیدهای بعمل آمده حداقل ۳۰ درصد گونههای جنگلی استان در این رویشگاهها دچار سرخشکیدگی شده اند شود که ۱۸۰۰ میلیارد تومان خسارت بر جنگلهای استان وارد کرده است و اگر بخواهیم ارزشهای اکولوژیکی و زیست محیطی و نقش جنگلها بر محیط زیست را نیز بر این خسارات اضافه کنیم عددی بسیار نجومی بدست خواهد آمد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: جنگلهای استان، در قسمتهای کوهستانی و مرتفع بدلیل وجود ارتفاعات، جنس خاک، تغییرات میزان بارندگی وتبخیر و میکروکلیماهای خاصی از گونههای با ارزش جنگلی ناحیه رویشی ایران را تشکیل میدهند؛ جنگلهای استان جزو منطقه اکولوژیکی ایران تورانی است که مساحت آن ۶۲۷ هزاز و ۷۲۲هکتار، حدود ۴.۴ درصد جنگلهای کشور، ۱۳.۵ درصد جنگلهای ناحیه رویشی ایران تورانی و۴.۳ درصد مساحت عرصههای منابع طبیعی خراسان جنوبی را به خود اختصاص داده است.
نصرآبادی افزود: ۳هزار و ۱۱۳ هکتار این مساحت را جنگلهای نیمه انبوه (پوشش ۵۰-۲۵ درصد) و ۶۲۴هزار و ۶۰۹ هکتار را جنگلهای تنک (۲۵-۵ درصد) به خود اختصاص داده است.
وی گفت: جنگلهای استان اغلب از گونههای با ارزش بنه وبادامک (بادامشک) است و در بعضی از مناطق ارغوان، سنو (زبان گنجشک کوهی)، انجیر وحشی، ارژن، دیودال و تنگرس و کهور نیز دیده میشود.
نصرآبادی تهیه نقشه و تعیین محدوده سامانهای عرفی، تهیه طرحهای جنگلداری چندمنظوره، غنی سازی جنگل، توسعه جنگل، جنگلکاری اقتصادی، زراعت چوب، احداث، توسعه ونگهداری ذخیرهگاههای جنگلی، کشت وتوسعه گیاهان مولد محصولات غیر چوبی، تولید نهال وتجهیز نهالستانهای جنگلی، نگهداری مناطق احیاء شده و قرق، پیشگیری و کنترل بیماریهای جنگلی، تغییر الگوی مصرف سوخت، طراحی و اجرای کمربند حفاظتی، گشت و مراقبت و کنترل دام، جنگلکاری مشارکتی را از اقدامات انجام شده برای حفاظت و افزایش سطح جنگلها دراستان عنوان کرد.
وی گفت: امسال صرفا برای طرح تولید نهال از محل اعتبارات استانی ۴۰۰ میلیون تومان و برای مراقبت و نگهداری جنگلکاریهای سنواتی از محل اعتبارات ملی و استانی ۶۱۹ میلیون تومان در نظر گرفته شده است.