رئیس جمهور سوریه تاکید کرد کشورش منتظر اقدامات و رفتارهای دیگران و نه فقط سخنان آنها است.
به نوشته روزنامه لبنانی الاخبار، هفته گذشته بشار اسد رئیس جمهور سوریه با گروهی از خبرنگاران و پژوهشگران سوری در کاخ ریاست جمهوری این کشور در دمشق دیدار کرد.
این نشست که به بررسی دغدغهها و نگرانیهای مختلف سوریه اختصاص داشت، حدود ۳ ساعت به طول انجامید و طی آن بشار اسد به مجموعهای از سوالات مطرح شده از سوی حاضران پاسخ داد. این در حالی بود که بیشتر سخنان رئیس جمهور بر مسائل داخلی سوریه، تأثیرات جنگ بر جامعه و اقتصاد این کشور و همچنین مشکلات اقتصادی و معیشتی که سوریها در نتیجه تحریمها و محاصره غرب متحمل شده اند؛ متمرکز بود.
الاخبار در ادامه نوشت، در این دیدار فضایی ویژه برای اظهار نظر در مورد برخی از مسائل سیاسی جاری مرتبط با روابط با کشورهای همسایه سوریه و بازیگران پرونده این کشور در میان متحدان و دشمنان فراهم بود.
ناظران و اصحاب رسانه حاضر در این دیدار گفتند سخنان بشار اسد بر موارد زیر متمرکز بود:
در وهله نخست، وی در مورد روابط با ترکیه صحبت کرد که به نظر میرسد این روزها روند مثبتی به خود گرفته است. اسد در سخنانش اشاره کرد ارتباط با آنکارا اکنون ماهیت صرفاً اطلاعاتی دارد، اما ارتقا خواهد یافت. او فاش کرد ترکیه آمادگی خود را برای پاسخگویی به خواستههای دمشق نشان داده است، اما با این حال، دمشق منتظر اقدامات ترکیه و نه فقط حرفها و گفتارهاست.
بشار اسد افزود: شاید آنکارا در جهت گیریهای خود از برخی اعراب صادقتر باشد، اما اینکه موضع ترکیه جدی باشد یا صرفا یک مانور سیاسی است، نمیتوان در این خصوص قضاوت کرد.
وی با اشاره به اظهارات مثبت و رسمی مقامات ترکیه در قبال سوریه تصریح کرد، ارزیابی تغییر سیاست هر کشوری را بر اساس تغییر افراد، اشتباه دانست و خواستار پرهیز از تبلیغ بیانیهها و اظهار نظرها شد و تاکید کرد حرفها باید با عمل همراه باشد.
از سوی دیگر، بشار اسد با اشاره به اینکه تماسهایی با نیروهای کرد سوری در مورد مشکلات و کاستیهای روزمره در برخی از مسائل خدماتی و زندگی وجود دارد گفت این مشکلات قابل حل خواهند بود. رئیس جمهور سوریه رابطه کشورش با نیروهای موسوم به سوریه دموکراتیک یا قسد را شبیه نوعی رابطه قبیله گرایی توصیف و تاکید کرد گفتگو با نیروهای کرد ادامه دارد، اما بدون هیچ تحول و تغییری همراه بوده است.
وی در خصوص رابطه با آمریکا نیز تاکید کرد با آمریکاییها ارتباط برقرار نمیکند و روی تشدید مقاومت مردمی حساب میکند تا به آمریکاییها فشار وارد شود تا از سرزمینهای اشغال شده سوریه خارج شوند.
رئیس جمهور سوریه در خصوص روابط با متحدان دمشق نیز با بیان اینکه «ایران فعالانه از سوریه حمایت کرده و همچنان از آن حمایت اقتصادی و نظامی به عمل میآورد، گفت: توصیف موضع ایران به عنوان مقصر تعبیری نادرست است. روسیه نیز این کشور کمکهای زیادی ارائه کرد، اما واقعیتها امروزه بعد از عملیات نظامی روسیه در اوکراین و فشارهای اقتصادی و نظامی بر آنها متفاوت است.
رئیس جمهور سوریه در خصوص رابطه با حزبالله با ابراز نگرانی از لبنان و آینده آن گفت: ما از حزبالله حمایت کردهایم و همچنان از آن حمایت میکنیم و به حمایت از آن ادامه خواهیم داد، زیرا حزب الله متحد راهبردی ماست.
بشار اسد گفت با توجه به واقعیتهای کنونی، ثبات در لبنان برای سوریه و ثبات آن بسیار مهم است.
اسد در خصوص عراق نیز گفت رابطه با عراق رابطه دوستانه است و ما در روابط با آنها بر سیاست کلی و نه بر مواضع افراد اتکا میکنیم. اسد در پاسخ به سوالی درباره از سر گیری روابط با جنبش فلسطینی «حماس» گفت: حماس عذرخواهی علنی کرد و این یک عذرخواهی ضمنی از همه مردم سوریه است که در آخرین دیدار خلیل الحیه و اظهار نظرهای او عیان بود.
رئیس جمهور سوریه در خصوص رابطه با کشورهای عربی خاطرنشان کرد ما منتظر موضعگیری مصر متناسب با وزن عربی مصر بودیم و موضع مصر در قبال دمشق باید با همه اعراب متفاوت باشد. اما مصریها فریبکاری میکنند. آنها پیام میدهند که از بازگشت دمشق به اتحادیه عرب حمایت میکنند، اما زمانی که این موضوع به طور رسمی مطرح میشود، قاهره مخالف بازگشت دمشق است.
در خصوص کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز، اسد موضع سلطان نشین عمان را «منطقیترین و صادقانه ترین» موضع توصیف کرد و افزود موضع امارات مستقیماً پس از موضعگیری عمان قرار میگیرد. در رابطه با عربستان سعودی و بحرین نیز باید گفت که موضع بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی منفی نبود، بلکه او تحت فشار قرار گرفت تا با دولت سوریه همکاری نکند و علیرغم مساحت کوچک بحرین، این کشور با تصمیم به بازگشایی سفارت در دمشق جسارت زیادی نشان داد.
اسد در پایان سخنان خود در این زمینه تاکید کرد: ما هیچ مشکلی برای بازگرداندن روابط عادی به زمان قبل از جنگ با هیچ کشوری نداریم، مشروط بر اینکه رفتارشان را نسبت به ما تغییر دهند. وی تأکید کرد ما آماده استقبال از هرگونه ابتکار برای ارتقای سطح روابط، با کشورها هستیم مشروط بر اینکه از ما امتیازی نخواهند.