رئیس محترم بسیج سازندگی اعلام کرد: در حال حاضر بیش از ۲۹ هزار صندوق قرضالحسنه با بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر عضو به همت بسیج سازندگی تشکیل شده و این صندوقها توانستهاند طی امسال ۲۹ هزار فرصت شغلی ایجاد کنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، سردار زهرایی در برنامه صبح بخیر ایران شبکه یک سیما فعالیتهای جهادی بسیج سازندگی در محرومیت زدایی، اشتغال آفرینی و اجرای طرحهای اقتصادی را تشریح کرد.
او به خانواده ها توصیه کرد: از خانوادههای محترم درخواست دارم یکبار هم شده است نوجوان و جوان شان به یک گروه جهادی بفرستند مطمئن باشند یکی دوبار که برود در گروه جهادی این طعم خدمت را بچشد حتمآً همیشه حضور پیدا میکند و هم در رفتار خودش و هم در خدمت به مردم تأثیر دارد.
مشروح این گفتگو در ادامه آمده است:
مجری: حوزه کارکردی شما در بسیج سازندگی خیلی وسیع است. حیطه کاری شما با سازمانهای بسیجی که تخصصیتر هستند چقدر متفاوت است. فکر میکنم قدیمیترین نهال و ریشه بسیج، بسیج سازندگی است.
جناب آقای سردار زهرایی، رئیس بسیج سازندگی: بسیج سازندگی ویترین خدمت با مردم و دولت است. یعنی هر آنچه خدمتی در جهادی محرومیت زدایی و اقتصاد مقاومتی قرار است اتفاق بیفتد خادم و نوکر هم اقشار بسیج و هم بسیجیان ما در بسیج سازندگی هستیم.
مجری: یعنی گروههای جهادی هم شما مدیریت میکنید؟
جناب آقای سردار زهرایی، رئیس بسیج سازندگی: بله اصلاً فلسفه وجودی مان ساماندهی و سازماندهی جهادگران تحت عنوان گروههای جهادی است که شده یک جریان جهادی در کشور. ما یک بسیج سازندگی علاوه بر اینکه در بسیج جای داریم دستگاه اجرایی هم هستیم ما قانون مجلس را در سال ۸۶ گرفته ایم و دستگاه اجرایی شده ایم.
یعنی ما میتوانیم موافقت نامه، تفاهم نامه، قراداد مبادله کنیم با دولت. این یک ویژگی است که خاص بسیج سازندگی است و سوم اینکه براساس این تفاهم نامهها و موافقت نامههایی که انجام میدهیم قسمت مردم پایگی مأموریتها یا شعارهایی که دولت میدهد را کمک میکنیم که محقق شود.
مجری: چون شما یک بخش بودجه دولتی خودتان دارید در هزینه کرد آن یک ملاحظاتی همیشه به وجود میآید، چون از بسیج یک انتظار دیگری است. یک بخشی از آن ظرفیت عمومی استفاده میکنید و از بودجه دولتی هم مستثنی میشوید. میخواهم ببینم در این دو حوزه چه فرقی است اصلاً پول خرج کردنتان به چه شکلی میشود؟
جناب آقای سردار زهرایی: متولی محرومیت زدایی در کشور دولت است متولی اقتصاد هم دولت است ما چه میکنیم، آن بخشی که دولت با مردم میخواهد ارتباط برقرار کند که معمولاً دولتها اینجا خَلَع دارند و لنگ میزنند. مثلاً میخواهند برای ایجاد اشتغال یا تولید کارگاههای کوچک کمک اشتغال تولید ناخالص میخواهند کار انجام دهند، کار مردمی را بسیج برایشان انجام میدهد.
بسیج قدرت اش بسیج کنندگی مردم است تعامل دو طرفه با مردم است همانطور که حضرت آقا فرمودند بسیج تهدیدات را به فرصت تبدیل میکند. با چه ظرفیتی، ظرفیت مردمی، در بسیج سازندگی هم همین است یعنی اگر قرار است ما متولی محرومیت زدایی نیستیم، ولی اگر قرار محرومیت زدایی شود پروژه عمرانی کوچک زودبازه و کاملاً غیر انتفاعی، سود بر ما در بسیج حرام است برای پروژههای محرومیت زدایی. اگر قرار است انجام شود آن ظرفیت مردمی میآید.
ظرفیت مردمی چه است، یکی گروههای جهادی است یک شبکه عظیمی از جهادگران یعنی آدمهای فعال بی ادعای بی منت کف میدان هستند که تخصص هم دارند. اینها الان ۱۲ کارگروه تخصصی هستند اینها متناظر با آن اقشاری که شما فرمودید یعنی ما بسیج مهندسی عمران داریم بعد کارگروه تخصصی عمران و محرومیت زدایی در مجموعه جهادی است.
یا مثلاً بسیج اصناف داریم کارگروهی داریم برای اصناف. برای اشتغال یا حتی جهاد تبیین، رسانه و غیره. پس یکی این شد، از ظرفیت گروههای جهادی، دوم خیرین، ما نزدیک به ۲۰ درصد خود مردم یا خیرین هزینه میکنند برای پروژههای محرومیت زدایی، سوم، چون انتفاعی در کار ما نیست، هرکس یک کاری انجام میدهد یک سودی هم منطقی است که باید داشته باشد ما انتفاعی نداریم پس این را هم مقرون به صرفه میکنیم.
چهارم از امکانات و ماشین آلات خود سپاه و بسیج و بسیج سازندگی استفاده میکنیم. سرجمع این میشود که این کمک به دولت بین ۳۰ تا ۴۰ درصد هزینه پروژهها را پایین میآورد. آیا هدف اصلی ما این است، خیر. گرچه پروژههایی که کار میکنیم، پروژههای کوچکی است یعنی ما سد و بزرگراه و اینها نمیسازیم پروژههای مان تعریف اش کوچک، زودبازه، عام المنفعه، محبوبیت زا و محرومیت زدا است. مثلاً اگر بخواهم بگویم، مثلاً مسئله مردم است. مثلاً قنات میشود یک پروژه. به همان خاطر تعداد پروژههای مان هم افزایش پیدا میکند.
مجری: چون کوچک است حجم آن تعداد آن را بالاتر میبرد؟
جناب آقای سردار زهرایی، رئیس محترم بسیج سازندگی: تعداد خیلی بالا است، چون مردمی است کار قرار است در مردم اتفاق بیفتد مسئله مردم حل شود پروژههای کوچک با مشارکت خود مردم برای همین هم یک طرحی را به دولت ارائه داده ایم تحت عوان جامع محرومیت زدایی مردم پایه، گفتیم دولت محترم اگر میخواهید این قسمت مردمی اش از ظرفیت مردمی استفاده شود، پروژهها خوب جلو برود، بسیج و این تعارف هم نیست منّتی هم نداریم تشریفات هم نیست وظیفه مان این است که این کار را انجام دهیم.
چرا، چون سفره مردم و محرومیت الان یک جنگ تمام عیاری است که جبهه استکبار علیه ایران اسلامی ترتیب داده است. الان در این زمینه ورود پیدا میکنیم، مسئله مردم را در روستاها و محلات حاشیه شهرها شناسایی کرده ایم یعنی یکی از مباحث مان محدود کردن خودمان در عرصههای خاص است.
مجری: همان در راستای بحث محرومیت زدایی میشود که شما وظیفه سازمان بسیج سازندگی میدانید.
جناب آقای سردار زهرایی، رئیس محترم بسیج سازندگی: یعنی به جای اینکه ما بیاییم همه کار انجام دهیم در همه جا رفته ایم در روستاها روستاهای بالای ۲۰ خانوار، الان تقریباً ۳۹ هزار روستای بالای ۲۰ خانوار در کشور وجود دارد ما در طرح جامع مان در ۵ سال ۱۰ هزار و ۲۸۳ روستا را در اولویتهایی که میگویم کمک میکنیم به دولت و مردم برای محرومیت زدایی و هزار و ۸۷ محله حاشیه شهر، یعنی آنهایی که آسیبهای اجتماعی دارند یا دچار مشکلات زیرساختی هستند.
در روستا ۴ اولویت است، یک آب شرب، مردم روستاها اولین مسئلهای که مطالبه دارند و به حق هم هست آب شرف روستا است. در کشور نزدیک به ۱۵ یا ۱۶ هزار روستا الان یا آب شرب پایدار ندارد یا آب شرف سالم ندارد یا شبکهها فرسوده است که باید تعویض شود جهاد سازندگی با آن کار عظیمی که انجام داده است الان چند سال گذشته است چند دهه گذشته و باید تعویض شوند.
نزدیک به ۱۵ یا ۱۶ روستا، ما با دولت برای ۷ هزار و ۱۳۸ روستا قرارداد منعقد کرده ایم با همان فرمولی که گفتم، استفاده از ظرفیت مردمی گروههای جهادی خیرین و ماشین آلات که حتماً ۴۰ درصد زیر آن چیزی است که دولت برای آن هزینه کرده است. در هفته بسیج که از اردیبهشت شروع کرده ایم، ۲۶۰ روستا الحمدلله بهره برداری شد در همین ۵ ماهه بزرگواران همت کردند ۲۶۴ کار سخت.
مجری: بحث گروههای جهادی را، چون همیشه داشتیم و در دوره کرونا خیلی متفاوتتر بود فکر میکنم گروههای جهادی را متمرکز کردید مدیریت و ساماندهی بهتری برای انجام این پروژهها دارید از آن ظرفیت استفاه میکنید.
جناب آقای سردار زهرایی، رئیس محترم بسیج سازندگی: بله میخواستم توضیح دهم که برای ما انجام پروژههای محرومیت زدایی یک اثر است پیامد غایی و نهایی ما نیست. درست است که به مردم خدمت میشود یعنی شما فرض کنید که آب شرب روستایی خیلی مزیت و مطلوبیت برای مردم در روستاها دارد.
ولی این یک اثر است مؤثر واقعی آن، جوان جهادگری که بیاید در آن عرصه توانمند شود. ما الان ۴۲ هزار گروه جهادی داریم دو شبکه دارند یک شبکه شوراها و مجامع و کارگروههای تخصصی است یعنی کار اندیشهای و محتوایی میکنند سند آمایش تهیه میکنند نقشه تهیه میکنند مطالبه گری میکنند هویت سازی جریان جهاد کشور را این شبکه دارد.
این شبکه در ۵۴۳ شهرستان با انتخابات خود گروههای جهادی شدند شورا، آمدن در کشور شدند مجمع جهادی در استانها هم دارند ۱۲ کارگروه تخصصی هم دارند اینها محتوا تولید میکنند اینها ارتباط میگیرند با دستگاههای اجرایی و برای نقشه و مشخصات شان هر کاری که ما انجام میدهیم با نظارت خود دستگاه اجرایی است یعنی با و نقشه ومشخصات دستگاه اجرایی کار میکنیم. یک شبکه هم داریم تحت عنوان قرارگاه عملیات جهادی، ههم پهنهای است هم منطقهای است هم محلی است یعنی میخواهد عملیات کند میخواهد آب شرب را چه کسی انجام میدهد آن قرارگاه عملیاتی است گروههای جهادی که ذیل قرارگاه ساماندهی شده اند تخصصی اند در عرصه آب.
مجری: تعدادشان کمی و کیفی اگر بخواهیم بررسی کنیم، الان چه تعداد گروه عمومی و تخصصی تشکیل شده است و چه تعدادی هستند و چقدر متخصص دارند و شما چه حجمی از مناطق را میتوانید مدیریت کنید؟
جناب آقای سردار زهرایی، رئیس محترم بسیج سازندگی: از ۴۲ هزار گروه جهادی که داریم ۱۲ هزار گروه ما دو تعریف داریم، میگوییم مهاجر یا جغرافیا محور یا محلی و پایگاه و مسجد محور. یعنی برخی از گروههای مان اصلاً نمیروند شهر دیگر، همانجا درمحل خودشان میمانند. چه روستایی چه محله حاشیه شهر و چه داخل شهر. ۱۲ هزار گروه جهادی مان تخصصی جغرافیا محور هستند یعنی رفته اند یک جغرافیا غیر از محل سکونت خودشان انتخاب کردند.
دوم گروههای جهادی تخصصی، مثلاً ما در مسکن سازی یا مدرسه سازی ۴۵۳ گروه جهادی تخصصی داریم کاملاً، اینها با همدیگر شبکه هستند و کارگروه تخصصی هستند. اینهایی که نوسازی مدارس، با بنیاد مسکن، با کمیته امداد حضرت امام (ره)، که الان قرارداد داریم و تفاهم داریم و مسکن روستایی میسازیم ورود پیدا میکنند آیا همه شان در یک سطح هستند، نه سه سطح گروههای تخصصی داریم. A,b,c کرده ایم یعنی یک تعدادی گروه جهادی کار ملی انجام میدهند اندیکا، اتفاقی افتاده است مسکن میخواهیم بسازیم یک گروه جهادی سطح ملی مان ورود پیدا کرده است.
۲۰۰ مسکن مثلاً میسازد در آن سطح، یا نه یک جایی دیگر فقط یک گروه جهادی داریم ۲ خانه میسازیم ۱ مدرسه میسازد سطوح آنها با هم متفاوت است این یکی از اولویتها بود. ما در روستاها ۴ اولویت داریم، آب شرب، مسکن روستایی، جاده بین مزارع و یک طرحی به نام از آبخیز تا جالیز، یعنی قنات و استخر و اینها و در محلات حاشیه شهر متفاوت است یعنی زیرساختهایی مثل بهداشت و آموزش و اشتغال است.
یک کاری هم مأموریت داده شده است به بسیج سازندگی، اقتصاد مقاومتی سات یعنی مقاوم کردن اقتصاد توسط مردم، باز هم متولی آن دولت است ما کمک کننده این کار هستیم تفاهم نامههایی با دولت انجام داده ایم مثلاً برای حمایت از صندوقهای قرض الحسنه مردمی اشتغال زا، یا برای نیروگاههای کوچک خانگی ۵ کیلوواتی که در کشور است مجری آن بسیج سازندگی است تفاهم نامه ۵ جانبه است.
یا احیای صنایع متوسط به پایین، از مجلس هم تبصره ۱۶ تسهیلات کم بهره گرفته ایم برای ایجاد اشتغال الحمدلله مردم هم استقبال کردند. و، اما هفته بسیج، خروجی کار ما در هفته بسیج خودش را نشان میدهد. یکی از کارهایی که انجام میشود در هفته بسیج، رزمایش بزرگ جهادگران فاطمی ۲ است از ۴۲ هزار گروه جهادی، که عرض کردم ۱۲ هزار تا جغرافیا محور و تخصصی اند وبقیه عام ومحله محور هستند، ۱۴ هزار گروه جهادی در این رزمایش شرکت کرده اند از بیست و ششم در نجف آباد شروع شده است تحت عنوان جهادگر بی سر محسن حججی شروع شده است تا پانزدهم آذرماه هم ادامه پیدا میکند.
یعنی نزدیک به ۱۹ روز بزرگواران میآیند خدمت رسانی میکنند. ۱۲ عرصه خدمت هم تعریف شده است در هزار نقطه کشور. یعنی هزار نقطه ۱۴ هزار گروه جهادی ۱۲ خدمت انجام میدهند رد ۱۹ روز. هر استانی هم یک رزمایشی یا یک مراسم نمادین برای خودش برگزار میکند که تقریباً ۲۵ یا ۲۰ استان برگزار کرده است و چند استان دیگر هم مانده است که تا اختتامیه برگزار میکنند.
یک همایشی هم داریم تحت عنوان همایش طلایه داران اقتصاد مقاومتی، یعنی صندوقهای قرض الحسنه مردمی اشتغال زایی که در کشور است همان صندوقهای خانگی که قبلاً در خانههای من و شما بود، ولی الان متأسفانه کمرنگتر شده است بسیج آمده این را منسجم کرده است هیچ تصدی گری در آن نیست.
پول بانک خود مردم است گردش میکند با حق عضویت، ما یک تسهیل گری بین بانکها و نهادها انجام میدهیم که حمایت کنند از همین صندوق ها. همین صندوقها امسال ۲۹ هزار فرصت شغلی ایجاد کرده است. یک ظرفیتی که شاید یک دستگاه اجرایی نتواند این کار را انجام دهد. این می شود ظرفیت مردمی. ۲۹ هزار و ۸۰۰ صندوق قرض الحسنه با عضویت ۱ میلیون و ۳۰۰ هزار خانوار الان فعالیت میکنند در همایش مان برای اینکه بگوییم دیده شدند، و بعد هم به جمع این همایش اقتصاد مقاومتی، نمایشگاهی از محصولات شان و فروش محصولات شان زده میشود.
ما به دنبال این هستیم صندوقهای قرض الحسنهای که خود مردم شکل میدهند این سمت و سو پیدا کند به خود اشتغال اولاً یعنی منابع مردم سرمایه مردم پول مردم برود در تولید و اشتغال دوم کیفیت پیدا کند. یک صندوق نباشد که امروز راه بیفتد شش ماه بعد تعطیل شود به همان خاطر اینها به سمت تعاونیها با محصولات مزیت دار هر منطقهای حرکت میکند.
سوم خوشه سازی یا راهبر شغل، مثلاً در یک منطقه عسل محصول مزیت دار است این تبدیل به یک خوشه شهرستانی میشود و بعد میشود خوشه استانی. الان ما ۲۰ خوشه یا رهبر شغلی کشوری داریم یکی صنایع دستی که اسم آن را گذاشته ایم از پشم گوسفند تا فرش. یعنی تکمیل زنجیره آن از تأمین تولید صنایع تبدیلی بسته بندی نمانام سازی یا برندسازی و بازار رسانی این کار خلأها را جستجو کردیم که در هر منطقهای چه کارباید کرد.
تبصره ۱۶ به این سمت میرود صندوقهای قرض الحسنه به این سمت میروند طرحهای اشتغال زای بسیج به این سمت میرود. در هفته بسیج گل کار که نمایش میدهند هم یک تجلیل است از این بزرگواران که همه مردم هستند و هم محصولات شان عرضه م یشود به مردم عزیز الحمدلله جاهایی که من توفیق داشتم در این یک هفته، بسیار هم مردم استقبال کردند هم رضایت در صندوقهای قرض الحسنه انجام شد.
مجری: توضیحاتی که شما دادید هم از گروههای جهادی و هم بحثهای محرومیت زدایی همه میتواند به کشور خیلی کمک کند. مسئله یابی و شناسایی مسئله مهمترین رکن است همیشه، وقتی شما مسئله شناسی میکنید بعد میتوانید به آن فکر کنید. این صندوقها که میفرمایید موارد خرد را مدیریت میکنید این زنجیره ارزشی که شما میتوانید ایجاد کنید در کشور، شناسایی مسئله شما هم با ظرفیت خود مردم و گروههای جهادی است؟
جناب آقای سردار زهرایی، رئیس محترم بسیج سازندگی: ما با سه روش به هم پیوسته، مسائلی که خود مردم میگویند، شبکه مویرگی بسیج بزرگترین شبکه کشور است پایگاه دارد تا دل روستا، ما یک بسیج سازندگی هم مسئول سازندگی در پایگاه حتی روستایی هم داریم در بخشها هم داریم در شهرستان هم داریم. از مردم مسائل را با حضور میدانی، مثلاً ما تصمیم گران اقتصاد مقاومتی مان همیشه در دل صندوقهای قرض الحسنه است که مردمی است از آنها میگیرد که مسئله شما چه است در اشتغال در تولید و چه محصولی را بهتر بلد هستید کار کنید.
در محرومیت زدایی هم همانطور. مثلاً در روستا مردم نظر میدهند که مسئله ما آب است یا مسکن یا شغل، یک پس شد مردم، وقتی این فرمها جمع آوری شد اولویت بندی انجام شد توسط بچههای ما در سراسر کشور استانی، بعد ما میآییم ملی آن را روی میز دولت میگذاریم، میگوییم آیا آب شرب روستایی مسئله دولت هم هست؟ چون گاهاً مسئله مردم مسئله دولت نیست، مسئله مردم را میآوریم روی میز دولت با دستگاه اجرایی چک میکنیم.
به عنوان مثال، آبخیز تا جالیز، اعتباری که مجلس انقلابی گذاشته برای این کم هم نیست ۱۵۰۰ میلیارد تومان است برای قنات و استخر و آبخیزداری، ولی ما که مسئله را بررسی کرده ایم که ۹۲ میلیون هکتار هنوز آبخیزداری نشده است و ما ۴۲ هزار رشته قنات و چشمه سار داریم باید احیا بشود یا استخر دومنظوره احداث شود، پس مسئله بزرگتر از این اعتبار است ما این را با دولت مطرح کرده ایم.
الحمدلله استقبال کرده اند در یک بازه زمانه ۳ سالهای ۱۹ میلیون هکتار بشود آبخوان داری، ۱۰ هزار قنات ساخته شود، حجم آن چند برابر اعتباری بود که گذاشته شد. این مسئله مردم در دولت مردم مطرح میشود. سوم اینکه علاوه بر اینکه در ردیف اجرایی هست اگر نیست تأمین اعتبار شود تولید منبع شود برای آن منبع آن تولید شود که بعد بشود کار انجام شود علاوه بر این شاید دولت الان مطالعه نکرده باشد یعنی نقشه و مطالعات و نظارت دولت مسئله بعدی است.
سوم اینکه بعد از این که مسئله مطرح شد دولت هم پذیرفت به تفاهم رسید حالا به هر کمیتی که به هر تعدادی برسد این را به اشتراک میگذاریم بین گروههای جهادی برای اجرا، بین صندوقهای قرض الحسنه برای اجرا. یعنی میگوییم این مسئله شناسایی شد با دولت با این حجم بسته ایم شاید حجمی که با دولت بسته ایم ۳۰ درصد کل مسئلهای که مردم مطرح کردند.
همان ۳۰ درصد را به اشتراک میگذاریم با گروههای جهادی، میگوییم چه بخشی اش را از این شما انجام میدهید در چه جغرافیایی چه بخشی را قبول میکنید که مسئولیت میپذیرید. هر جا بسیج سازندگی یا گروههای جهادی یا صندوقهای قرض الحسنه هر کدام هر حجمی که پذیرفته اند خودشان آنها را طرف میکنیم با دولت، ما میشویم واسط تفاهم نامه موافقت نامه توسط ما و مجری میشود آن گروه جهادی، صندوق قرض الحسنه یا سازندگی شهرستان یا استان مان، یعنی مدل میشود یک مثلث.
ما میشویم یک ضلع، یک ضلع میشود دولت که تأمین منابع مالی میکند یا نظارت و بهره برداری میکند یک ضلع هم مردمی که قرار است غیرانتفاعی از ظرفیت مردم استفاده کند. یک خواهش و درخواستی همیشه از مردم عزیز دارم خانوادههای محترم، یکبار هم شده است نوجوان و جوان شان به یک گروه جهادی بفرستند مطمئن باشند یکی دوبار که برود در گروه جهادی این طعم خدمت را بچشد حتمآً همیشه حضور پیدا میکند و هم در رفتار خودش تأثیر دارد و هم در خدمت به مردم عزیز.