دبیر طرح ملی تلاوت قرآن کریم معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: ۵۴ مؤسسه در سراسر کشور طرح ملی تلاوت را اجرا می کنند.
حسین مقدم کیا در تشریح طرح ملی تلاوت شبابالرضا (ع)، گفت: این طرح یک پروژه بزرگ ۶ ساله است که در سطوح مقدماتی، پیشرفته و عالی برنامه ریزی شده و هر دو سال از این طرح به ۶ ترم و هر ترم به چهار ماه تقسیم شده است که هر بخش برنامه آموزشی خاص خود را دارد. در بخش های مختلف طرح نیز آزمون هایی تدارک دیده شده است و میزان تحقق اهداف بررسی می شود.
وی اضافه کرد: در بخش سنتی نیز جلسات قرآن، محافل، اردوها و دیگر برنامه های آموزشی در نظر گرفته شده است، تا دو جنبه علمی و تجربی، به طور هم زمان، در طرح وجود داشته باشند. در این مسیر از استادان بومی و نیروهای آشنا به فرهنگ و منش خاص استانها نیز بهره گرفته میشود، امسال ثبت نام دهمین دوره این طرح بود که دوره پیش نیاز برگزار و ترم اول آن از آبان ۱۴۰۱ آغاز شده است.
دبیر طرح ملی تلاوت قرآن کریم معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: بنیاد این طرح ملی، بر مبنای سه شاخه حفظ، مفاهیم و تلاوت استوار شده که اساتیدی مانند مصطفی اسماعیل، شحات محمد انور، عبدالباسط و محمد صدیق منشاوی به عنوان الگو در آن معرفی شده اند.
مقدم کیا تصریح کرد: در کنار این موارد، سه درس اصلی آموزش تخصصی نیز برای نوجوانان حاضر در طرح برگزار می شود، علاوه بر این نیز برای نوجوانان و خانواده های آنان برگزاری محافل و جلسات قرآنی در فرآیند این ترم ها تدارک دیده شده است، همچنین برگزاری اردوها و مسابقات قرآنی پازل اصلی طرح است که ویژه نوجوانان شرکتکننده در طرح در نظر گرفته شده است.
وی درباره شرایط سنی برای ثبتنام در این طرح، گفت: سن ورود به این طرح، برای دخترها ۱۰ تا ۱۵ سال و برای پسرها ۸ تا ۱۴ سال در نظر گرفته شده است که پس از استعدادیابی وارد بخش اصلی خواهند شد.
مقدمکیا ادامه داد: تبلیغات و اطلاعرسانی برای ثبتنام در این طرح از طریق رسانههای خبری، شبکه های ملی و خراسان، فضای مجازی، کانال های مختلف، پوستر و... در تابستان صورت میگیرد، در مهرماه نیز دوره پیش نیاز این طرح بوده و آبان ماه ترمهای اصلی آغاز میشود.
ثبت نام ۱۵۰۰ نفر در دهمین دوره طرح ملی تلاوت
دبیر طرح ملی تلاوت قرآن کریم معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به گستره طرح ملی تلاوت قران کریم، گفت: با توجه به اینکه طرح در سطح ملی در حال برگزاری است، آمار ثبتنام از سراسر کشور به ۱۵۰۰ نفر می رسد، ضمن اینکه در سال جاری ۱۵۰ تا ۲۰۰ نفر در این طرح ثبت نام کرده اند که باید آزمون هایی را بگذرانند تا پذیرش شوند، زیرا با توجه به تخصصی بودن طرح بیشتر روی بحث کیفی کار میشود، لذا به بحث کمی آن توجهی نداریم.
مقدم کیا با اشاره به افول طرح در زمان شیوع کرونا، اظهار کرد: در سال ۹۸ با همهگیری کرونا برگزاری این طرح به دو شیوه حضوری و مجازی صورت گرفت، اما بهطور کلی، این رویداد باید حضوری برگزار شود، زیرا نیازمند درک دقیق و تجربه شرایط آموزشی است و از سال گذشته نیز اغلب جلسات در فضای مجازی و بعضی جلسات نیز با بهتر شدن شرایط نیز به صورت حضوری برگزار شدهاند.
وی افزود: «طرح ملی تلاوت» در زمان شیوع کرونا بسیار آسیب دید و فراگیران کمتر توانستند از آموزش استادان بهرهمند شوند، اما این موضوع تا حدی با آموزشهای مجازی جبران شد، همچنین در زمان شیوع کرونا استقبال از طرح کم شد تا آنجا که تعداد افراد ثبتنامی به ۴۵۰ نفر رسید، اما در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال قبل سه برابر ثبتنام داشتیم. در مجموع طرح ملی تلاوت در بُعد کیفی فعالیت دارد و بحث کمیت در این طرح مطرح نیست.
دبیر طرح ملی تلاوت قرآن کریم معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص سرفصل آموزشی طرح ملی تلاوت، تصریح کرد: در هر ترم ۱۱۴ ساعت آموزشی داریم که در ۵۶ جلسه برگزار میشود که ۴۸ ساعت تقلیدخوانی و ۴۸ ساعت دیگر مربوط به مفاهیم، تجوید و... است. کتابهای مجزا با سرفصلهای مجزا نیز در هر ترم تدریس میشود.
مقدم کیا اضافه کرد: همچنین در راستای اجرای آییننامه و کلیه برنامههای طرح نیز، ستاد اجرایی طرح ملی تلاوت شبابالرضا (ع) در مؤسسه صراط تشکیل شده که هر مؤسسه از هر استانی پای کار بیاید طبق دستورالعملها و آییننامهها کار را آغاز و طرح را اجرا میکند.
وی ادامه داد: بخشی از هزینههای طرح توسط مردم با پرداخت شهریه تأمین میشود، اما حمایت خیران و حمایت دولتی نیز برای اجرا کمک کننده است.
دبیر طرح ملی تلاوت قرآن کریم معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص حمایت دولت از این طرح، بیان کرد: در دولت قبلی حمایتی نبود و لذا فعالیت های قرآنی کمرنگ شد، اما در دولت فعلی حمایت بهتازگی آغاز شده است که البته کافی نیست و جای کار بیشتری دارد، لذا باید صبر کنیم تا ببینیم عملکرد دولت فعلی به چه صورت خواهد بود.
مقدم کیا گفت: طرح کاهش آسیب های اجتماعی که بر عهده مؤسسات قرآنی گذاشته شده نیز از جمله طرحهایی است که دولت ورود کرده، پای کار آمده و مورد حمایت قرار داده است.
وی درباره گستره جغرافیایی این طرح افزود: ۸۰ استاد در طرح ملی تلاوت مشهد فعال هستند. از ابتدای طرح اعتقادمان بر این بود که «طرح ملی تلاوت» باید در تمامی استانها خروجی درخوری داشته باشد و در حال حاضر ۵۴ مؤسسه در سراسر کشور این طرح را اجرا می کنند و توانستیم چهره هایی را در این طرح شناسایی کنیم و مورد آموزش قرار دهیم که در استان خود چهره های برتر محسوب میشوند.
دبیر طرح ملی تلاوت قرآن کریم معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: با توجه به اینکه دورههای مختلف در این طرح اجرا میشود، علاوه بر ۳۰ استاد ثابت در بخش دختران و پسران، بالغ بر ۵۰ استاد متغیر نیز در این طرح برای برگزاری کلاسهای مشهد فعال هستند و این در حالی است که این طرح در شهرستان ها بهصورت مجازی برگزار می شود.
مقدم کیا گفت: در سالهای اخیر، آستان قدس رضوی حامی این طرح بوده و در مواردی از جمله اطلاع رسانی، تبلیغات، هماهنگی با نیروهای اجرایی استان ها و... به اجرای هرچه بهتر «طرح ملی تلاوت» یاری رسانده است.