رئیس انجمن صنایع خوراک دام و طیور و آبزیان کشورگفت: حدود ۷۰ هزار میلیارد تومان ما به التفاوت ارز ترجیحی به ارز نیمایی باید به پرورش دهنده ها، دامدارها، مرغدارها کاخانجات خوراک دام پرداخت میشد که بیشتر از ۱۰ هزار میلیارد تومان پرداخت نشد.
مجری: سلام عرض می کنم خدمت شما و وقت شما بخیر
مهمان برنامه: بنده هم سلام عرض می کنم خدمت شما و همکاران محترمتان
مجری: ما در صنعت دام کشورمان مشکلاتی داریم. بحث تأمین نهاده، افزایش قیمت بهای تمام شده تولیدکننده و کمبود دارو و مسائلی از این دست که شاهد آن هستیم، شما اولاً در سال 1401 از زبان شما بشنویم مشکلات صنعت دام کشورمان را و در ادامه هم نگاهی بیندازیم به بازار گوشت قرمز در کشور، فکر می کنید که چگونه این بازار می تواند به تعادل برسد شاهد افزایش تقاضا باشیم شاهد قیمت مناسب تری در بازار باشیم و حمایت از تولیدکنندگان.
جناب آقای دکتر موافق قدیری، رئیس محترم انجمن صنایع خوراک دام و طیور و آبزیان کشور: واقعیت این است که با توجه به افزایش نرخ ارز و تغییر نرخ ارز از 4 هزار و 200 تومانی و حذف ارز ترجیحی از اقتصاد کشور، پیش بینی می شد که هم میزان مصرف محصولات پروتئین مثل گوشت کاهش پیدا کند و هم اینکه میزان تولید ما تحت تأثیر قرار بگیرد. با توجه به اینکه بیش از 70 درصد از قیمت تمام شده محصولات پروتئینی به خوراک دام برمی گردد و حذف ارز دولتی متوجه نهاده های دامی تولید خوراک دام بود طبیعتاً بخش تولید ما با مشکلاتی پیش بینی می شد که مواجه شود. دولت هم از قبل برای اینکه بتواند تنش های این کار را کم کند تمهیداتی اندیشیده بود مثل تسهیلات ارزان قیمت دراختیار پرروش دهنده ها و تولیدکنندگان قرار دهد از مصرف کنندگان که بالاخره حلقه آخر مردم بودند در طرح مردمی سازی یارانه ها بیاید مابه التفاوت ارز 4 هزار و 200 تومانی و نرخ ارز نیمایی را پرداخت کند در قالب یارانه ها که مردم بتوانند بروند محصولات پروتئینی مثل شیر گوشت تخم مرغ را خریداری کنند. واقعیت این است که از آن رقمی که پیش بینی می شد حدود 70 هزار میلیارد تومان ما به التفاوت ارز ترجیحی به ارز نیمایی باید به پرورش دهنده ها، دامدارها، مرغدارها کاخانجات خوراک دام پرداخت می شد در غالب تسهیلات 12 درصد یا 10 درصد و 18 درصد متأسفانه بیشتر از 10 هزار میلیارد تومان پرداخت نشد و این یعنی اینکه دامدار ما قیمت تمام شده محصولات پروتئینی طبیعتاً افزایش پیدا می کند و نمی تواند روی قیمت تمام شده خودش مدیریت بهتری داشته باشد بنابراین ما چند مشکل را داریم یکی اینکه الان پول ما پول گرانی است برای دامدار و مرغدار و تولیدکننده های ما در حلقه های مختلف این زنجیره، برای همین نباید انتظار داشته باشیم که قیمت تمام شده را بتوانند پایین تر دربیاورند. نکته بعدی اینکه مصرف در جامعه پایین آمده است پیش بینی می شود که متوسط 30 درصد میزان مصرف محصولات پروتئینی کاهش پیدا کرده باشد این هم برمی گردد به اینکه قیمت تمام شده محصولات پروتئینی بالا است یعنی مرغ مرغ گرانی است از نظر مردم و قدرت خرید پایین است از آن طرف هم اقتصاد یک مقدار بسته تر شده است همه اینها دست به دست هم داده است تا ما با یک چالش های جدی در صنعت پروتئین حیوانی مواجه باشیم که برخی از اینها ....
مجری: کما کان از آن هم خارج نشده ایم. آقای دکتر آیا سامانه ها توانستند کمک کنند به بحث تأمین نهاده ها و داروها که در سامانه ها عرضه نمی شد. راجب به نهاده ها و داروها هم صحبت کنیم.
جناب آقای دکتر موافق قدیری، رئیس محترم انجمن صنایع خوراک دام و طیور و آبزیان کشور: سامانه ها مثل ماشینی هستند که بنزینی در آن نیست شما اگر ماشینی باشد سامانه ای باشد که در آن نهاده ای نباشد نباید انتظار داشته باشیم که بتواند مشکلات تولیدکننده های ما را حل کند.
مجری: کمبود نهاده داریم؟
جناب آقای دکتر موافق قدیری، رئیس محترم انجمن صنایع خوراک دام و طیور و آبزیان کشور: ما مشکل نهاده نداریم اما مشکل نقدینگی به شدت کاملاً تولیدکننده های ما را آزار می دهد امروز تولیدکننده ها با ظرفیت کامل نمی توانند کار کنند ما به دلیل اینکه میزان مصرف مصارف پروتئین در جامعه کاهش پیدا کرده است میزان تولید هم کاهش پیدا کرده است و بیشتر اینها هم برمی گردد به نبودن پول ارزان قیمت و میزان سرمایه در گردش تولیدکننده های ما هم تقریباً یک چهارم است.
مجری: بحث تأمین مالی تولیدکننده ها یک بحث جدی است طرح های دیگری هم دولت پیاده سازی کرد مثل طرح تهاتر گوشت قرمز با نهاده که نمی دانم چگونه اجرا شد.
جناب آقای دکتر موافق قدیری، رئیس محترم انجمن صنایع خوراک دام و طیور و آبزیان کشور: طرح خیلی خوبی است و الان هم شرکت پشتیبانی دام کشور و شرکتی که مباشر شرکت پشتیبانی است دارند این کار را انجام می دهند و طبیعتاً دامدار ما هم تمایل داشته باشد می تواند در این طرح ها مشارکت کند به نظر من طرح خیلی خوبی است علی الخصوص برای دامداران روستایی. این طرح اجرایی شده است.
مجری: چقدر استقبال شد؟ یک راهی است به هر حال، وقتی پول نیست طرف می تواند کالا را بدهد و نهاده خودش را تأمین کند تا تولیدش شکل بگیرد.
جناب آقای دکتر موافق قدیری، رئیس محترم انجمن صنایع خوراک دام و طیور و آبزیان کشور: طرح طرح خوبی است اما اگر این را حواسمان باشد ما نمی توانیم کل کشور را براساس سلایق مدیریت کنیم مطمئن باشید دامدار ما در استان گلستان نیازش با دامدار ما در خوزستان یا استان مرکزی متفاوت است. شما ببینید امروز در استان گلستان به طور مثال بره 45 کیلوگرم زنده نر کیلویی 90 هزار تومان است ارزان تر هم نمی دهد ولی همین بره در استان زنجان 75 هزار تومان هم می توانید خرید کنید حاضر هم است که با نهاده دامی و با خوراک آماده تهاتر کند. استان گلستان دامدارش نیازش با استان های دیگر متفاوت است و بالعکس. این را می خواهم عرض کنم که اصل موضوع پذیرفته شده است اما حواسمان باشد شرکت پشتیبانی امور دام مان هم خیلی دست اش باز نیست تا بتواند همه نیازهای جامعه دامپروری کشور را تأمین کند با توجه به اینکه کمبود نقدینگی در آنجا هم کاملاً ملموس است و عریان است کما اینکه می بینیم ...
مجری: ولی یکی از طرح هایی است که می تواند کمک کند به این موضوع.
جناب آقای دکتر موافق قدیری، رئیس محترم انجمن صنایع خوراک دام و طیور و آبزیان کشور: صد در صد می تواند کمک کند و اجازه نداده است که ما واردات گوشت قرمز داشته باشیم.
مجری: در مورد صادرات هم بفرمایید به هر حال یکی از راهکارهای دیگر برای تولیدکنندگان بحث صادرات است که دارد انجام می شود ولی چندان تعریفی ندارد.
جناب آقای دکتر موافق قدیری، رئیس محترم انجمن صنایع خوراک دام و طیور و آبزیان کشور: امروز صادرات نه در ایران هر جای دنیا اگر بخواهید صادرات پایدار داشته باشید باید برنامه ریزی بلندمدت داشته باشید. ما نمی توانیم بگوییم صادرات دام امروز تصمیم بگیریم از فردا شروع کنیم و دام را سوار کشتی کنیم بار کنیم برود چون آن طرف بازار هدف ما هم طبیعتاً برای خودش برنامه ریزی دارد و یک شبه تصمیم نمی گیرد. امروز صادرات در دنیا یک هنر است و این هنر را باید هم پرورش داد و آموزش داد ما باید تولیدمان براساس مشتری باشد نه آنی که مازاد دارید ما این را داریم طرف مقابل بخواهد این را ببرد یا نبرد. طبیعتاً محدودیت هایی برای صادرات داریم که خیلی ها به بخش بنگاهی یعنی دامدار ما برنمی گردد به سیستم های اقتصادی و دولت برمی گردد. بنابراین صادرات دام ما الان ما می دانیم که دولت وزارت جهاد به دنبال تهاتر دام است یعنی اجازه بدهد تا صادرات دام از جنوب کشور با توجه به اینکه کشورهای حوزه خلیج فارس علاقه زیادی به گوشت دام ما دارند صادر شود ولی از شمال گوسفند و گوساله وارد کشور می شود که ما مشکل تنظیم بازار هم نداشته باشیم در کل صادرات در کشور ما موضوعی است که خیلی تأثیرگذار نبوده است.
مجری: پیش بینی شما از بازار گوشت قرمز در کشور را بفرمایید. معتقد بودید که ما در فصل پاییز ما شاهد افزایش تقاضا خواهیم بود و کمک خواهد کرد به بهبود شرایط ولی این اتفاق رقم نخورد.
جناب آقای دکتر موافق قدیری، رئیس محترم انجمن صنایع خوراک دام و طیور و آبزیان کشور: من فکر نمی کنم قیمت خیلی تحت تأثیر قرار بگیرد و کاهشی باشد و طبیعتاً افزایش قیمت هم باید برگردد به اینکه ما کاهش تقاضا افزایش تقاضا و کاهش عرضه را شاهد باشیم. مطمئناً پیش بینی های ما و تولیدات ما دارد نشان می دهد که ما کاهش عرضه نخواهیم داشت افزایش تقاضایی هم به دلیل اینکه هم افزایش نرخ ارز را شاهد هستیم و هم یک مقدار سبد خانوار ما نسبت به حصولات پروتئینی کوچک تر شده است طبیعتاً نباید انتظار داشته باشیم که قیمت در بازار کاهش پیدا کند بنابراین فکر نمی کنم که خیلی اتفاقات خاصی در فصل پاییز ما شاهد باشیم.