کنعانی با محکوم کردن پیشنهاد آلمان برای برگزاری نشست شورای حقوق بشر علیه ایران خاطرنشان کرد: آلمان در طول تاریخ سوابق تیره و تاری درباره حقوق بشر و در ارتباط با جمهوری اسلامی ایران دارد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداو سیما، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با محکوم کردن پیشنهاد آلمان برای برگزاری نشست شورای حقوق بشر علیه ایران خاطرنشان کرد: آلمان در طول تاریخ سوابق تیره و تاری درباره حقوق بشر و در ارتباط با جمهوری اسلامی ایران دارد.
آقای ناصر کنعانی در نشست خبری گفت: بنابراین برخی کشورها که فاقد جایگاه اخلاقی و سیاسی لازم در موضوع حقوق بشرند، حق اقدامات این گونه علیه کشورهای مستقل به ویژه جمهوری اسلامی ایران را ندارند.
وی افزود: سیاسی کردن موضوع حقوق بشر و استفاده ابزاری از این موضوع، سازنده نیست. تلاش برخی کشورها به ویژه آلمان برای طرح موضوعات حقوق بشری علیه جمهوری اسلامی ایران در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد از نظر ما اقدامی با انگیزههای سیاسی است و ما آن را محکوم میکنیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: این رویکرد، غیرسازنده است و کمکی به ارتقاء حقوق بشر در هیچ کشوری نخواهد کرد. معتقدیم ادعاهای حقوق بشری علیه کشورهای مستقل و استفاده از آن برای پیشبرد اهداف سیاسی، مخل روند ارتقاء موضوع حقوق بشر است.
آقای کنعانی تاکید کرد: کشورهایی که به موضع حقوق بشر اهمیت میدهند در مقابل این رویکرد غیرسازنده قرار گیرند.
وی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره ادامه حملات رژیم صهیونیستی به سوریه گفت: یکی از علل اصلی استمرار حملات غیرقانونی رژیم صهیونیستی علیه تمامیت ارضی سوریه، پرهیز مجامع مسئول بین المللی و کشورهای مستقل و مؤثر از واکنش جدی و بازدارنده در این باره است. هرگونه تجاوز رژیم صهیونیستی علیه سوریه و نقض حاکمیت، تمامیت ارضی و حریم هوایی این کشور، نقض صریح و فاحش قوانین بین المللی است.
این دیپلمات ارشد افزود: جمهوری اسلامی ایران از هر گونه اقدام دولت سوریه برای حفاظت از تمامیت ارضی و امنیت مردمش حمایت میکند.
آقای کنعانی در پاسخ به پرسش دیگری درباره حمله به مواضع گروههای تروریستی در اقلیم کردستان عراق گفت: انتظار ما این است که از خاک عراق هیچگونه تهدیدی متوجه امنیت جمهوری اسلامی ایران نشود و مقامات دولت عراق و مقامات محلی دولت اقلیم کردستان به مسئولیتهای بین المللی شان عمل کنند. در جلسات برگزار شده میان مسئولان امنیت دو کشور، انتظارات و توقعات جمهوری اسلامی ایران به وضوح بیان و تاکید شد که نباید اقلیم کردستان، محلی برای صدور تجهیزات و تسلیحات به داخل ایران به منظور استفاده آشوبگران و تروریستها باشد.
وی افزود: متاسفانه برغم قولهای مکرری که از مقامات دولت عراق و اقلیم کردستان دریافت کردیم این اتفاق نیفتاد در نتیجه جمهوری اسلامی ایران، مبتنی بر حق قانونی خود برای حفاظت از امنیت مرزها و شهروندانش برای تأمین امنیت و دفع تهدید اقدام میکند.
آقای کنعانی با بیان این که جمهوری اسلامی ایران، حاکمیت و تمامیت ارضی عراق را محترم میداند ابراز امیدواری کرد: دولت عراق با بسط حاکمیتش بر مناطق مرزی از ادامه اقدامات گروههای تجزیه طلب مسلح علیه جمهوری اسلامی ایران پیشگیری کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره اقدامات حقوقی و دیپلماتیک کشورمان برای محکومیت اقدامات برخی رسانههای معاند گفت: در این باره، هم اقدامات دیپلماتیک انجام شده و هم اقداماتی که زمینه ساز اقدامات حقوقی علیه رسانههایی است که متاسفانه علیه جمهوری اسلامی ایران مانند اتاق عملیات و اتاق جنگ با هدف ایجاد آشوب و نا امنی عمل میکنند.
وی افزود: اقدامات سیاسی همچنان پیگیری میشود و اقدامات حقوقی نیز مقدماتش پیگیری شده است و از اقدامات دیپلماتیک نیز به تناسب ظرفیت دستگاه دیپلماسی استفاده خواهد شد. نهادهای حقوقی ذیربط کشورمان نیز در این زمینه اقدام خواهند کرد.
آقای کنعانی در پاسخ به پرسش دیگری درباره مناسبات دوجانبه با جمهوری آذربایجان گفت: اصل ما در مناسبات دوجانبه با همسایگان و به طور مشخص با جمهوری آذربایجان، احترام متقابل و توسعه همکاریهای دو جانبه، مبتنی بر منافع مشترک است و از هرگونه تحول مثبت در مناسبات دوجانبه استقبال میکنیم.
وی افزود: تلاش مقامات دو کشور در یکسال گذشته، سیر صعودی داشته است. توصیه ما به مقامات کشور همسایه و دوست، جمهوری آذربایجان این بوده است که بر موضوعات مشترک تمرکز کنیم و درباره موضوعات اختلافی و سوءتفاهمها از پشت تریبون صحبت نکنیم بلکه از رسانهها برای تقویت دوستی و تحکیم برادری میان دو کشور استفاده کنیم.
آقای کنعانی گفت: اخیراً پیامهای مثبتی را در قالب گفتگوهای دوجانبه دریافت کردیم و امیدواریم متناسب با همین ادبیات مثبت، گامهای بعدی به سمت رفع سوء تفاهمها و تقویت افقهای مشترک برای توسعه مناسبات دو جانبه برداشته شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره مناسبات دوجانبه با عمان و سفر وزیر خارجه این کشور به تهران گفت: ایران و عمان موضوعات مختلفی برای گفتگو، تبادل نظر و همکاری در حوزههای دوجانبه، منطقهای و بین المللی دارند. گفتگوهای اخیر تهران نیز بر این موضوعات متمرکز بود.
مناسبات تجاری و اقتصادی میان دو کشور در طول سال گذشته روند رو به رشدی داشته و تقویت و تحکیم این مراودات نیازمند مشورت و گفتگو میان مقامات دو کشور است.
وی افزود: مشورتهای سیاسی نیز به تقویت مناسبات دو کشور در حوزههای دو جانبه و منطقهای کمک میکند. همچنین امنیت منطقه برای هر دو کشور، مهم و یکی از محور گفتگوها بود.
آقای کنعانی گفت: عمان همواره به موضوعات خیرخواهانه توجه داشته و تلاش کرده است و جمهوری اسلامی ایران نیز از تلاشها و اقدامات خیرخواهانه عمان درباره موضوعات مشترک قدردانی میکند.
وی همچنین درباره اتهام همکاری نظامی ایران و روسیه در جنگ اوکراین به ویژه ادعای ساخت کارخانه تولید پهپاد در این کشور اظهار داشت: این که مقامات امریکا یا رسانههای این کشور درباره جنگ اوکراین، هر از گاهی موضوعاتی را به جمهوری اسلامی ایران نسبت میدهند، ناشی از نگاه سیاسی آنان با اهداف مختلفی به ویژه اعمال فشار به کشورمان و سرپوش نهادن بر جنگ طلبی دولت این کشور و برخی کشورهای متحد واشنگتن است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: این کشورها به جای کمک به حل و فصل اختلافات در مسیر طبیعی و پایان دادن به جنگ، صادر کننده مستمر تسلیحات و تجهیزات به یک طرف، برای استمرار جنگ هستند.
آقای کنعانی گفت: در ارتباط با موضع وزیر امور خارجه در این باره، پیشتر نیز بارها اعلام شده است که همکاریهای فناورانه و دفاعی با فدراسیون روسیه همکاریهایی است که تاریخش به پیش از جنگ روسیه و اوکراین بر میگردد؛ بنابراین اتهام زنی به جمهوری اسلامی ایران مبنی بر این که در کنار یک طرف و علیه طرف دیگر قرار دارد، اتهام زنی با انگیزههای سیاسی است.
وی همچنین درباره بحران یمن و رایزنی با عمان در این خصوص گفت: جمهوری اسلامی ایران و عمان به بحران یمن اهتمام دارند و هر دو کشور، نقش خوب و سازندهای برای کمک به پایان این بحران در طول سالهای گذشته داشتند و طبیعتاً در این چارچوب با یکدیگر تبادل نظر میکنند.
آقای کنعانی افزود: تهران و مسقط، نگاه و هدف مشترکی برای کمک به حل و فصل این بحران دارند و موضوع حفظ آتش بس هم از مواضع مشترک دو کشور است.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران از هر گونه رخدادی که به تثبیت آتش بس به منظور ایجاد شرایطی که به حل و فصل ریشهای بحران کمک کند حمایت میکند؛ شرایطی که مردم یمن سرنوشت خودشان را با تشکیل دولت مرکزی مشترک رقم زنند.
اقدامات آمریکا و سه کشور اروپایی در شورای حکام؛ اختلال در تعامل ایران و آژانس
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: اقدامات اخیر امریکا و سه کشور اروپایی در شورای حکام علیه ایران نشان داد آنان همچنان مایل اند با رویکردهای سیاسی، تعامل فنی ایران و آژانس را دچار اختلال کنند.
آقای ناصر کنعانی در نشست خبری در پاسخ به پرسش خبرنگار صداوسيما افزود: جمهوری اسلامی ایران در این زمینه به طور طبیعی و طبق اعلام قبلی واکنش لازم را نشان داد.
مبنای کار کشورمان در ارتباط با این نهاد بین المللی این است که انجام تکلیف را در مقابل حقوقش میداند و اگر تکالیفی داریم حتما از حقوقی هم برخورداریم.
وی تاکید کرد: حقوق ما حتما باید رعایت شود و حتما به تکالیف مان پایبندیم واقعیتی که همواره در تعامل سازنده با آژانس به اثبات رساندیم.
آقای کنعانی درباره جزئیات اقدامات کشورمان در مجتمع غنی سازی فردو و نطنز گفت: سازمان انرژی اتمی متناسب با شرایط و نیاز، درباره گامهای برداشته شده در پاسخ به قطعنامه آژانس اطلاع رسانی خواهد کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: موضع وزارت امور خارجه درباره تصویب قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، دیشب منتشر و رسما اعلام شد. اقدام کشورمان در واکنش به قطعنامه اخیر شورای حکام آژانس بود قطعنامهای که متاسفانه با اقدام سیاسی دولت امریکا و سه کشور اروپایی با رویکردی سیاسی تصویب و با فشار سیاسی بر شورای حکام تحمیل شد.
وی گفت: این که جزییات اقدام کشورمان چه بوده است، سازمان انرژی اتمی متناسب با شرایط و نیاز، اطلاع رسانی خواهد کرد و من در جایگاهی نیستم که راجع به جزییات صحبت کنم. آژانس در این باره مطلع شد و اقدام کشورمان با حضور بازرسان این نهاد انجام شد.
آقای کنعانی افزود: متاسفانه این قطعنامه درحالی با انگیزههای سیاسی تصویب شد که ایران، هم شفافترین برنامه صلح آمیز هستهای را در جهان در مقایسه با میزان تاسیسات تحت نظارت آژانس دارد و هم بیشترین بازرسیهای انجام شده آژانس از فعالیتهای هستهای کشورمان انجام شده است.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: انتظار این بود که در واکنش به اقدام مثبت و همکاریهای سازنده ایران با آژانس از اقدامات سیاسی پرهیز شود و اجازه دهند که همکاریهای خوب کشورمان با این نهاد که به ویژه پیرو گفتگوهای هیأت عالی ایران با مدیرکل آژانس وارد روند جدیدی شده بود، ادامه یابد و دو طرف به نتایج خوبی برسند.
وی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره سفر مدیرکل آژانس به کشورمان اظهار داشت: برنامه سفر آقای گروسی و هیات آژانس به کشورمان مربوط به توافقات قبل از تصویب قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام آژانس بود. در پی سفر هیات ایرانی به وین و مذاکرات خوب با آژانس، توافقاتی برای ادامه همکاریهای خوب و سازنده دو طرف برای رفع اختلاف نظرها و کمک به حل و فصل مسائل باقی مانده انجام شد که موضوع این سفر هم جزء این توافقات بود که باید در زمان مناسب انجام میشد.
آقای کنعانی افزود: با شرایط جدید و تصویب قطعنامه سیاسی با میدان داری آمریکا و سه کشور اروپایی علیه کشورمان، اقدامات بعدی متناسب با شرایط جدید انجام میشود. لازم است که مسائل دوباره ارزیابی شود و سازمان انرژی اتمی پس از بررسیها، اقدامات لازم را خواهد کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران به مسیر مذاکره پایند مانده و میز مذاکره را ترک نکرده است. ما تاکنون درباره مذاکرات، مسئولانه عمل کردیم و امیدواریم طرفهای مقابل هم در این باره مسئولانه عمل کنند.
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره نتایج انتخابات امریکا گفت: فارغ از این که کدام حزب در کاخ سفید یا کنگره امریکا حضور داشته باشد آنان باید از اقدامات خصمانه علیه دولت و ملت ایران دست بردارند.
ما در دورههای مختلف، سلطه جمهوری خواهان و دموکراتها را تجربه کردیم و در سالهای متمادی از سیاستهای خصمانه امریکا علیه جمهوری اسلامی ایران، چیزی کم نشده است.
آقای کنعانی تصریح کرد: بر این اساس به تغییر و تحولات داخلی و جابه جایی حزبی در مراکز سلطه دولت امریکا توجه نمیکنیم و آن چه برای ما اهمیت دارد این است که از اقدامات خصمانه علیه کشورمان دست بردارند و اجازه دهند که مناسبات بین المللی بر مدار درست پیش رود.
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره اظهارات اخیر مقامات رژیم صهیونیستی درباره روابط ایران و بلاروس گفت: اظهارنظر صهیونیستها درباره روابط ما با دیگر کشورها بی ارزش است. این که رژیم صهیونیستی درباره روابط کشورمان با دیگر کشورها به ویژه بلاروس چه اظهاراتی کردند فاقد ارزش است.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: همکاری ایران با کشورهای دوست مانند بلاروس بسیار خوب و نزدیک است و توافقات خوبی داریم و این مناسبات در چارچوب منافع مشترک در حال گسترش است.
آقای کنعانی در پاسخ به پرسش دیگری درباره گره زدن مذاکرات به زمستان سرد اروپا، این ادعا را گمانه زنی رسانهای دانست و رد کرد.
وی گفت: هیچ یک از مقامات رسمی جمهوری اسلامی ایران در هیچ مقطعی چنین اظهار نظری نکرده است ما در عمل نشان دادیم که در پی توافق خوب، پایدار و قوی هستیم و حضور کشورمان در مذاکرات و اقدام مجدانه در پاسخ به طرحهای پیشنهادی به ویژه ایده پیشنهادی هماهنگ کننده ارشد اتحادیه اروپا موید جدی بودن ماست.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی، نداشتن اراده سیاسی لازم به ویژه از جانب امریکا را مانع مذاکرات و رسیدن به توافق دانست و افزود: اگر طرف مقابل اراده لازم را داشته باشد رسیدن به توافق در کوتاهترین زمان ممکن میسر است.
آقای کنعانی در پاسخ به پرسش دیگری، اظهارات دبیر کل شورای همکاری خلیج فارس مبنی بر امنیت زدا بودن نقش جمهوری اسلامی ایران در منطقه را فاقد ارزش پاسخگویی دانست.
وی همچنین درباره حمله به کشتی رژیم صهیونیستی گفت: در این باره اطلاعاتی ندارم، اما رژیم صهیونیستی به علت جنایاتی که در سالهای متمادی علیه دولتها و ملتهای منطقه داشته، طبیعی است که دشمنان بسیاری دارد.
این دیپمات ارشد افزود: دشمنان رژیم صهیونیستی در پاسخ به جنایات این رژیم میتوانند در هر جایی، واکنش داشته باشند و انتقام بخشی از جنایات صهیونیستها را بگیرند.
آقای کنعانی، تقویت حضور نظامی امریکا در منطقه به بهانههای مختلف را مردود دانست و نقش واشنگتن را در منطقه غیرسازنده و بی ثبات کننده دانست.
وی گفت: حمایت دائمی و یکجانبه امریکا از رژیم صهیونیستی، حمایت آشکاری است و همگان میدانند که کاخ سفید، این رژیم را متحد اصلی خود میداند و همواره منافع دیگر کشورها را قربانی منافع نامشروع صهیونیستها میکند.
آقای کنعانی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر پیش بینی نتیجه مسابقه تیمهای ملی ایران و انگلیس ابراز امیدواری کرد: تیم ملی فوتبال در این مسابقه با نتیجه خوب برنده شود.
وی افزود: بازیکنان تیم ملی فوتبال توانمند و مقتدر، نشان داده است که در میادین سخت و در رقابت با رقبای قدرتمند، خوب مسابقه میدهد. تواناییهای ذاتی تیم ملی فوتبال در مواجهه با رقبای قوی، نمایان میشود.