رئیس مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران نامفهوم بودن علوم پایه در میان مسئولان را به علت سرمایهگذاری نکردن در این حوزه دانست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، دکتر علیاکبر موسوی موحدی در نشست ترویج علوم پایه و توسعه پایدار که به مناسبت هفته جهانی ترویج علم به صورت وبینار در مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور برگزار شد، افزود: گسترش علوم، وابسته به گسترش مرزهای دانش است که از آن در ایران به نام «تولید علم» یاد میشود و اگر کشور نتواند به علوم دست اول دست یابد، مصرف کننده علم خواهد شد.
وی با بیان اینکه علوم پایه و بنیادی برای مسؤولان کشور ما نامهفوم است؛ از این رو در این حوزه سرمایه گذاری صورت نمیگیرد، افزود: جهان ما از نظر ترمودینامیکی نه نشتی دارد و نه چیزی به آن اضافه میشود و ما باید آن را کشف کنیم.
آقای موسوی موحد گفت: با کشف موارد نامرئی میتوانیم مصرف کننده علوم کسبشده باشیم اما علوم پایه مجموعهای از علوم ضمیری است که ما باید آن را داشته باشیم تا از نامرئیها مطالب مورد نظر را مرئی و آن را مصرف کنیم و این تعریف محدود به چند رشته علوم پایه نمیشود.
وی با تاکید بر اینکه همه علوم از دستاوردهای علوم پایه و بنیادی استفاده میکنند، خاطر نشان کرد: همه رشتهها حتی علوم انسانی از علوم ریاضیات بی بهره نیستند. تلفن همراهی که امروزه در اختیار ماست، در ۷۰ سال گذشته ۶ جایزه نوبل را از آن خود کرده که ۴ مورد آن در حوزه فیزیک و ۲ مورد در حوزه شیمی بود.
رئیس مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران ادامه داد: نظام مهندسی این علوم را یکپارچه کرد و تلفن همراه ساخته شد.
وی معتقد است: گسترش علوم، وابسته به گسترش مرزهای دانش است که از آن در ایران به نام تولید علم یاد میشود و اگر کشور نتواند به علوم دست اول دست یابد، مصرفکننده علم خواهد شد.
موسوی، تاکید کرد: در این زمینه اگر به جایگاه اول مرجعیت علمی دست پیدا کنیم، به تصرف علمی خواهیم رسید و در این صورت است که میتوانیم به درستی علوم را مصرف کنیم و بر این اساس است که اگر کشوری ۲۵ درصد تولید علم را داشته باشد، مصرف کننده ۹۰ درصد علوم جهان است.
رئیس مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران با بیان اینکه هیچ موردی از طبیعت به صورت تخصصی آفریده نشده و ناشی از علوم بین رشتهای است، خاطر نشان کرد: وقتی محصولی تخصصی میشود، محصول آن ناهنجار است و علوم تخصصی وقتی با سایر رشتهها ترکیب شود، محصول بهتری تولید خواهد شد.
وی پیشنهاد کرد: نیاز است تا در دولت، قوه قضائیه، وزارت صمت و مجلس، نهال علوم پایه کاشته شود تا با درک آن اقدام به سرمایهگذاری در این حوزه شود.