نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با تاکید بر لزوم توجه به احکام برنامه توسعه در نوشتن بودجه گفت: دولت برنامه هفتم توسعه و لایحه بودجه ۱۴۰۲ را آماده و به مجلس ارائه کند.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما برنامه رویداد رادیو گفتگو امروز سه شنبه در مصاحبه با نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی به اما و اگرهای اولویت بررسی برنامه هفتم توسعه و یا بودجه ۱۴۰۲ در مجلس شورای اسلامی پرداخته است.این گفتگو به شرح ذیل است:
مجری: سلام عرض میکنم خدمت شما و وقت شما بخیر
حجت الاسلام والمسلمین میرتاج الدینی، نایب رئیس محترم کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی : بنده هم سلام عرض میکنم خدمت شما و همکاران محترمتان
مجری: درخصوص وضعیت بررسی بودجه ۱۴۰۲ یا برنامه هفتم در مجلس برای ما میفرمایید. اولاً بفرمایید الان اولویت با بررسی کدام است آیا برنامه هفتم با بررسی بودجه ۱۴۰۲؟
حجت الاسلام والمسلمین میرتاج الدینی، نایب رئیس محترم کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی: سؤالی که فرمودید الان با دو مسئله مهم در رودررو هستیم یکی برنامه هفتم توسعه است و یکی هم لایحه بودجه ۱۴۰۲. از آنجا که لایحه بودجه بر مبنای سیاستهای کلان و برنامه توسعه باید نوشته شود، طبعاً اولویت اول برنامه هفتم است و ما حدود بیست روز تا یکماه هم زمان تا ارائه لایحه بودجه داریم. به این جهت دولت الان هر دو را باید آماده کند و به مجلس ارائه کند هم لایحه بودجه و هم برنامه هفتم توسعه را.
مجری: ارائه شده است الان به مجلس؟
حجت الاسلام والمسلمین میرتاج الدینی: هنوز خیر. البته برنامه توسعه یکسال زمان گذشته است و ما یکبار تمدید کردیم پنج سال آن تمام شد برنامه توسعه ششم الان شش ساله شده است اگر مجلس بتواند برای امسال تشکیل بدهد ما با یکسال تأخیر وارد برنامه هفتم میشویم اگر به موقع ارائه نشود و مجلس هم به موقع نتواند این را تدوین کند طبعاً یکسال دیگر هم یا حداقل تا تصویب برنامه هفتم باید برنامه ششم را تمدید کنیم که براساس آن لایحه بودجه نوشته شود. اگرچه به صورت کلان همیشه لازم است ما برنامه پنج ساله همیشه داشته باشیم سند عالی باشد و در مقام عمل متأسفانه در مقام نوشتن لایحه بودجه توجه کامل به این موضوع نمیشود و لذا گزارشی هم که دیوان محاسبات نسبت به برنامه ششم داشت کمتر از ۳۰ درصد از احکام آن تحقق پیدا کرده است.
مجری: فرمودید اول اولویت با بررسی برنامه هفتم است و بعد بودجه و منتظر هستید که دولت اینها را برای شما بفرستد.
حجت الاسلام والمسلمین میرتاج الدینی، نایب رئیس محترم کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی: بله، اما اگر زمان محدود شود و، چون خود برنامه هفتم هم به مجلس بدهند مجلس کار را شروع میکند، اما زمانبر است و اینطور نیست که سه یا چهار ماه تکمیل شود شاید تا ششماه طولانی شود و طول بکشد آن موقع ناگزیر از این هستیم که براساس احکام برنامه ششم لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ را بررسی کنیم، چون زمان محدود است و باید تا پایان سال نهایی شود و اینکه بودجه به اولویت بیفتد از نظر زمانبندی، خب ممکن است که به آنجا برسیم به این شکل عمل کنیم.
مجری: من در اخبار دیدم که آقای میرکاظمی گفته بودند که بودجه لایحه آماده است فکر میکنید تا چه زمانی به مجلس برسد؟ پیش بینی شما چه است؟
حجت الاسلام والمسلمین میرتاج الدینی: ۱۵ یا ۱۶ آذرماه است آغاز نیمه دوم این لایحه را معمولاً به مجلس میفرستند و از نظر آئین نامه هم همان پانزده آذرماه قید شده است.
مجری: بعنوان عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس بفرمایید درخصوص مباحث مربوط به کسری بودجه در کمیسیون چه برنامهای دارید و چطور دنبال خواهد شد این مسائل؟
جناب آقای حجت الاسلام والمسلمین میرتاج الدینی : کسری بودجه همیشه با اعمال بعضی از ضوابط کنترل میشود و مدیریت میشود و آن هم در داخل دولت است. با مدیریت تخصیصها کسری بودجه را مدیریت میکنند با کاهش هزینهها تا به حال متمم بودجه که عنوان دیگری را بیاورند تا همان مطلب را تحقق بدهند، چون منابعی که در لایحه بودجه دیده میشود دو نوع است. یکی منابع معطل الوصول قطعی وصول آن حداقل ۹۰ درصد آن مثل مالیات مثل فروش نفت در حداقلها و سایر موارد بعضی از منابع هم مشکوک الوصول است روی این جهت در بودجه ۱۴۰۰ دو مرحلهای کردند گفتند منابع تحقق پیدا کند این موارد هم عمل شود، اما د ربودجه ۱۴۰۱ این منابع را یک جا ذکر کرده اند دو مرحلهای نکرده اند، ولی ما هم میدانیم که بخشی از آنها محقق الوصول نیست یعنی از اول هم مشکوک بود که اینها تحقق پیدا کند یا خیر. مثلاً ما در لایحه بودجه نوشته ایم ۱ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه نفت به فروش برسد اگر همه آن به فروش نرسد همان مقدار منابع و درآمد ما کمتر خواهد شد البته با توجه به افزایش نرخ قیمت نفت در جهان، و همین طور نوسانات ارزی بخشی از این با نرخ افزایش قیمت نفت جبران میشود یعنی مثلاً ۱ میلیون بشکه فروخته اند، چون قیمت نفت بالا رفته است، ما ۷۰ دلار در بودجه دیده بودیم، مثلاً اگر این را ۹۰ دلار فروخته اند بخشی از منابع از آنجا تأمین میشود بنابراین یکی با تخفیف مدیریت تخصیص یکی هم با مواردی مثل نرخ تسهیل و افزایش قیمت نفت و اینها جبران میشود و یک جابجایی هم در اعتبارات عمرانی صورت میگیردتا پایان سال این را مدیریت کنند. اوراق مشارکت هم منتشر میکنند که این اوراق بخشی از اعتبارات عمرانی را جبران میکند.
مجری: ممنون