قیمت کودهای فسفاته و پتاسهای که برای محصولات گندم، جو، کلزا و چغندرقند توسط کشاورزان خریداری میشود ۴۰ درصد کمتر از سایر محصولات میباشد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان ، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان در اولین جلسه کمیته تغذیه محصولات کشاورزی با بیان اینکه یکی از مولفههای مهم تولید، تغذیه میباشد گفت: تا ۲۱ آبان ماه سال جاری ۸۴هزار و ۲۹۴ تن کود اوره، ۲۵ هزار، ۶۲۵ تن کود فسفاته و ۸ هزار و ۶۵۳ تن کود پتاسه در استان مصرف شده است.
تورج نوروزی افزود: با توجه به اینکه کشت پاییزه از اول مهر ماه در استان آغاز شده است تاکنون ۱۰ هزار تن کود فسفاته، ۵ هزار تن کود کلرور پتاسیم جهت این نوع کشت در استان مصرف گردیده است.
وی ادامه داد: طبق دستوراالعمل وزارت جهاد کشاورزی قیمت کودهای فسفاته و پتاسهای که برای محصولات گندم، جو، کلزا و چغندرقند توسط کشاورزان خریداری میشود ۴۰ درصد کمتر از سایر محصولات میباشد.
نوروزی اضافه کرد: پروژههای مربوط به تغذیه محصولات نیز ۱۰ برابر نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه میتوان بخشی از تأخیر در کشت را با ادوات مناسب مدیریت کرد اظهار داشت: در دو سال اخیر جذب ادوات کشاورزی در استان از رشد خوبی برخوردار بوده و بسیاری از ادوات کشاورزی که در استان به کار میرود دو منظوره یعنی کودکار و بذرکار هستند
محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان نیز با اشاره به اینکه برنامه تغذیه بر اساس فنولوژیک گیاه باید صورت بگیرد گفت: عنصر گوگرد باید یک ماه پیش از کشت وارد خاک شود.
علیرضا جعفرنژادی تصریح نمود: اوره عنصر مناسبی برای خاکهای شور نمیباشد.
وی ادامه داد: در خاکهای شور باید ۴ عنصر کلسیم، پتاسیم، آهن و روی همچنین اسیدفولیک وارد خاک شود تا ترکیب شیمیایی خاک در شرایط شور حفظ گردد.
جعفرنژادی اضافه کرد: اسید سولفوریک ماده بسیار مناسب برای خاکهای سدیمی است در خاکها گوگرد را به شکل سولفات باید استفاده کرد در اراضی آهکی نیز سوپرفسفات سادهای که با اسیدسولفوریک همراه باشد گزینه خوبی است.
وی اظهار داشت: طبق تحقیقاتی که در سال گذشته انجام شد درصد مزارعی که دارای مقادیر کمبود فسفر در خاک بود بیشتر از درصد مزارعی بود که کمبود پتاسیم داشت.
جعفرنژادی ادامه داد: در بین عناصرکم مصرف، کمبود منگنز در اولویت اول و سپس آهن، روی و بور دارای گستردگی بیشتری نسبت به کمبود مس بود همچنین در قسمت گیاه کمبود پتاسیم بیش از همه عناصر پر مصرف وجود داشت و در مرحله بعد فسفر قرار داشت.
محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منایع طبیعی صفی آباد نیز گفت: در خاکی با میزان کربن آلی کمتر از یک درصد، ۲۰ تن در هکتار کود حیوانی پوسیده و یا ۱۰ تا ۱۵ تن در هکتار کود مرغی باید مصرف نمود.
سید حسین محمودی نژاد با بیان اینکه استفاده از کود مرغی خطر بروز نماتد را افزایش میدهد تصریح کرد: استفاده از کود سولفات آمونیوم بر کود اوره خصوصا در مراحل سرک ترجیح داده میشود.
وی اضافه کرد: جهت حفظ و نگهداری حاصلخیزی خاک، تشخیص نوع و مقدار کمبود عناصر غذایی، درصد مواد آلی و ... در خاک، پیش آگاهی و پی بردن به مقادیر اضافی عناصر غذایی در خاک، آگاهی از وضعیت زهکشی خاک، بررسی وضعیت شوری و اسیدیته خاک از جمله مواردی است باید آزمون خاک انجام شود.