رئیس سازمان شیلات کشور با اشاره به افزایش بیش از ۹۰ درصدی حجم تولید گفت: سالانه یک میلیون و ۲۵۹ هزار تن تولید در بخش شیلات داریم.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، حسینی، رئیس سازمان شیلات کشور در برنامه صف اول با بیان اینکه صنعت شیلات در کشور قدمت ۷۰ ساله دارد، گفت: بیش از ۹۰ درصد تولیدات این صنعت مربوط به بعد از انقلاب است و امروز یک میلیون و ۲۵۹ هزار تن در شیلات تولید داریم که از این رقم، ۷۰۲ هزار تن مربوط به صید و صیادی و ۵۵۷ هزار تن مربوط به آبزی پروری است و از این ۵۵۷ هزار تن به غیر از ۵۷ هزار تنی که پرورش میگو در سواحل است بقیه در آبهای داخلی و آبهای شیرین است.
حسینی گفت: با داشتن ۵ هزار و ۸۰۰ کیلومتر سواحل شمال و جنوب مي توان در برنامه تحولي توليد و پرورش ماهيان مرتبط به سواحل و میگو را از ۱/۳ میلیون تن به ۲/۶ میلیون تن در افق ۱۴۰۴ افزایش داد یعنی به اندازه ۷۰ سال گذشته تولید به صورت جهشی پیش برد
او گفت: با مطالعاتی که انجام شده و پلی گونهای قابلیت پرورش در آبهای جنوب و شمال تا یک و نیم میلیون تن امکان پرورش ماهیان دریایی وجود دارد و به همين منظور برای ۵۰۰ هزار تن پرورش ماهی در دریا برنامه ريزي شده است و اميدواريم تا افق ۱۴۰۴ بستر سازی و زمینه آن اتفاق بیفتد که بتوانیم به تولید برسیم.
رئیس سازمان شیلات کشور گفت: سعي مي كنيم از ۲۰۰ هزار هکتار مستعد برای پرورش میگو که الان ۲۰ هزار هکتار آن زیر کشت است به ۱۶۰ هزار تن تولید از ۱۵۷ هزار تن تولید برسیم و بین دریا و ساحل که سایر آبزیان، گیاهان آبزی، جلبکهای دریایی، خیار دریایی، دو کفهای ها، اینها فرصتهایی است که میتوان به تولید افزود.
حسینی گفت: موضوع افزايش بهره وری و مکانیزاسیون کردن، توسعه عمودی و همانا افزایش تولید در واحد سطح در بستر موجود هم ۳۰ درصد تولید ۱/۳ تولید افزایش در آن دیده شده که با کشت متراکم و تولید مکانیزه کردن تولید میتوانیم این برنامه را محقق کنیم.
رتبه اول ايران در غرب اقیانوس هند در صيد ماهیان تن
رئیس سازمان شیلات کشور گفت: از ۷۰۲ هزار تن صیدی که وجود دارد ۲۹ هزار تن متعلق به شمال و بقيه آن مربوط به جنوب مي شود و اگر دریا را به لحاظ شیلاتی به سه قسمت آبهای کم عمق، عمیق و سطح تقسیم کنیم، در آبهای کم عمق صید بی رویه انجام مي شود، در سطح که همان تن ماهیان هستند ۲۷۵ هزار تن از ۷۰۲ هزار تن به خود اختصاص میدهد که در غرب اقیانوس هند بین ۳۲ کشور اول هستیم با ۱۷۴ هزار تن صید تن ماهیان و در کل اقیانوس هند بعد از اندونزی رتبه دوم را داریم.
او اضافه كرد: طبق آخرین ارزیابی ها در آبهای عمیق، ۲/۳ دهم میلیون تن از گونههای نور گریز (آبزيان) ما در آنجا ظرفیت داریم
که در برنامه ريزي ها قصد برداشت صد هزار تن از اين گونه ها را داریم که اين موضوع به تولید و بحث کیفی سازی صید و صیادی اضافه میشود.
معاون وزير افزود: با روشهای جديدي که وجود دارد و با تغییر روش و زنجیره ارزش تا بازار امکان بهره برداری مفید و موثر و با ارزش افزوده بیشتر از گونههای ارزشمندی به ویژه دریایی لوفین که فقط برای مصرف کنسرو و تن ماهی است را میتوانیم با یک تغییر روش صید که از گیلنت یا گوش گیر به رشته قلاب و ایجاد یک ارزش افزوده به صورت تازه خوری در بازار عرضه کنیم که ارزش آن را از دو دلار به هفت دلار افزوده خواهد شد که خود این مزیتی است که ما در افزایش بهره وری و کاهش ضایعات در دستور کارمان است.
پايين بودن متوسط مصرف سرانه آبزیان در ايران
رئیس سازمان شیلات افزود: متوسط مصرف سرانه آبزیان در دنیا ۲۵ کیلوگرم است که این سرانه در ایران حدود ۱۳ کیلوگرم است و باید اقداماتی برای افزایش مصرف سرانه صورت بگیرد.
معاون وزیر گفت:، چون آبزیان از آب استفاده میکنند آب را مصرف نمیکنند و با توجه به تنش آبی، متناسب با الگوی کشت و کم آب بر هستند، فرصتی مناسب برای تامین پروتئین با آب کمتر در سفره مردم قرار است.
حسینی در خصوص اقدامات سازمان شیلات برای کاهش قیمت آبزیان گفت: ما یک بحث گرانی داریم و یک بحث قیمت بالای یک پروتئین، پروتئین آبزیان قیمت خاص دارد، اما برای ارزان سازی علاوه بر حذف واسطهها و عرضه مستقیم به بازار و افزایش تولید در واحد سطح امکان این هست که با قیمت متعادل تری به بازار برسد.
حسینی گفت: قبل از اسفند ماه سال گذشته با توجه به نیاز دانش در حوزه صنعت شیلات، کمیته توسعه شرکتهای دانش بنیان را با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تشکیل دادیم، بر اساس نیازهای احصا شده در پنج اولویت، ۴۷ شرکت اعلام آمادگی کردند ما سه رویداد بین المللی در این حوزه برگزار کردیم، ما تخم چشم زدهای که وابستهای بودیم برای واردات، امسال ۳۷۲ میلیون قطعه تولید شده در ۴۶ مزارع تکثیر میشود در واقع با یک رسوب دانش بیش از ۹۰ درصدشان تک جنسی و تمام ماده است که در حوزه رشد و برای بحث قزل آلا بسیار حائز اهمیت است که یک رشد ۲۲۰ درصدی در این حوزه بوده، کمیته سرمایه گذاری درسازمان تشکیل دادیم برای معرفی فرصتهای جدید در حوزه صنعت شیلات، از ماهیان خوراکی گرفته تا ماهیان زینتی، ماهیهای زینتی هم خیلی ارزشمند است.
معاون وزير با بيان اينكه علاقمند به فعاليت در حوزه شيلات مي توانند برای گرفتن مجوزها به درگاه دولت به صورت پنجره واحد سازمان نظام مهندسی مراجعه و با کمترین زمان این مجوزها صادر میشود و امکان این را دارند که بتوانند سرمایه گذاری کنند گفت:
ما در کمیته سرمایه گذاری در نمایشگاهی که ۲۹ آبان تا دوم آذر با حضور ۱۱۲ شرکت در بخشهای مختلف صنعت شرکت دارد علاوه بر حضور ۲۷ شرکت دانش بنیان در نمایشگاههای بین المللی برگزار میشود، که بسیار فرصت خوبی است برای معرفی صنعت و کسانی که میخواهند در صنعت سرمایه گذاری کنند، سرمایه گذاری که هم توجیه اقتصادی بالایی دارد و هم میتوانند مشاورههای مختلف در حوزه تکنولوژیهای پیشرفتهای که در بحث پرورش آبزیان وجود دارد.
پیشرفتهای ایران در حوزه پرورش ماهیهای زینتی و پرورش ماهی در قفس
حسینی گفت: بهمن سال گذشته بزرگترین مرکز تکثیر و پرورش ماهیهای زینتی که سالانه قابلیت تکثیر ۳۰ میلیون قطعه را دارد در قزوین راه اندازی شد.
معاون وزیر در خصوص پرورش ماهی در دریا هم گفت: قفس پرورش ماهی در دریا از ۱۳۳ قفس تا پایان به ۲۵۳ قفس خواهد رسید.
رئیس سازمان شیلات افزود: برای کار با موجود زنده آن هم در دریا در حوزه تولید آبزیان نیاز به دانش و سرمایه است و علاقمندان با توجه به ویژگیهای خاصی که آبزیان دارند، باید به دانش روز مجهز شوند
حسینی گفت: امروز در کشور شرکتهای دانش بنیان و افراد متخصص در این زمینه هستند که تقریبا تمام تجهیزات در این حوزه بومی شده است، تجهیزات قفس پرورش ماهی ۷۰ درصد ایرانی شده است و خیلی گام موثری در این حوزه برداشته شده است و تکنولوژی پرورش هم صفر تا صد بومی و قابل دسترس است که با آموزش و ترویج و حوزههای مختلف ما بستر را آماده کرده ایم که کسانی که میخواهند در این حوزه کار کنند هم آموزش میدهیم و امکان بازدید از طرحهای موفق در این حوزه است.