عمل جراحی دیسک کمر تنها زمانی توصیه می شود که درمانهای غیرجراحی کمکی به بهبودی فرد نکند.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکزمهاباد؛ هدف از عمل جراحی دیسک کمر بهبود علائمی مانند درد مداوم و بی حسی پاها ناشی از فشار در اعصاب ستون فقرات است.
عمل جراحی دیسک کمر نوعی از جراحی است که برای درمان اعصاب تحت فشار در ستون فقرات کمر مورد استفاده قرار می گیرد. معمولاً در این موارد پس از جراحی، مشکلات فرد تا حدودی برطرف می شود.
در عمل جراحی دیسک کمر معمولاً این موارد انجام می شود:
- تنگی ستون فقرات و محدود کردن بخشی از ستون فقرات که دچار فشار عصب در آن ناحیه شده است.
- ترمیم دیسک و سیاتیک یعنی جایی که دیسک آسیب دیده ستون فقرات بر روی عصب فشار وارد می آورد.
- ترمیم آسیبهای ستون فقرات مانند شکستگی یا تورم بافت
- فشرده سازی نخاعی متاستاز یعنی جایی که سرطان در یک قسمت از بدن، مانند ریه ها، به ستون فقرات گسترش می یابد و بر روی نخاع یا اعصاب فشار می آورد.
در عمل دیسک کمر چه اتفاقی می افتد؟
زمانی که پزشک، عمل جراحی دیسک کمر را توصیه می کند، حداقل یکی از روشهای زیر انجام می شود:
لامینکتومی: این روش برای کاهش فشار در ناحیه ای است که بخش استخوانی از یکی از مهره های (استخوان های ستون فقرات) برداشته شود تا فشار بر عصب آسیب دیده کاهش پیدا کند.
دیسککتومی: این روش برای بخشی از یک دیسک آسیب دیده و حذف فشار از عصب انجام می شود.
همجوشی ستون فقرات: این روش، هنگامی انجام می شود که دو یا چند مهره برای حفظ، ثبات و تقویت ستون فقرات با بخشی از استخوان جوش زده و متصل می شود.
در بسیاری از موارد، ترکیبی از این تکنیک ها می تواند مورد استفاده قرار گیرد. عمل دیسک کمر معمولاً تحت بیهوشی عمومی انجام می شود، به این معنی که بیمار در طول فرایند عمل دیسک، بیهوش بوده و به هیچ وجه دردی احساس نمی کند. معمولاً عمل دیسک کمر حداقل یک ساعت طول می کشد، اما بسته به پیچیدگی روش، ممکن است مدت زمان آن طولانی تر شود.
علت درد پا بعد از عمل دیسک کمر
پس از عمل جراحی دیسک کمر، گاهی اوقات درد عصب سیاتیک پا دچار درد شدیدی می شود. درد عصبی در پا اغلب به علت مشکلات مربوط به پا است، اما در بعضی موارد ممکن است با مشکلات ستون فقرات کمری و عمل دیسک کمر ایجاد شود. درد پا پس از عمل جراحی دیسک کمر ناشی از فشرده سازی اعصاب ستون فقرات کمری است که عصب سیاتیک شما را تشکیل می دهد.
درد عصبی ناشی از مشکل نخاعی
علاوه بر عمل جراحی دیسک کمر ممکن است درد عصبی در پاهای بیمار ناشی از مشکلی در ناحیه ستون فقرات کمری باشد. این نوع پا درد هنگامی رخ می دهد که یک مشکل اساسی پزشکی مربوط به ستون فقرات کمری با علائم سیاتیک، در امتداد عصب سیاتیک بزرگ در پا ایجاد شود. به این ترتیب، این علائم دردناک ممکن است باعث درد شدید در پاها شود.
علل شایع مرتبط با ستون فقرات از سیاتیک عبارتند از: فتق دیسک، بیماری دیسک کمری، تنگی کانال نخاع
یک عمل ناموفق و برگشت پذیر در ستون فقرات ممکن است باعث درد در ناحیه پای بیمار شود، به یاد داشته باشید که در پاها، چندین عصب وجود دارد و هرکدام از این ها می تواند درون پا دچار آسیب شده و یا تحریک شود. به عنوان مثال، پوشیدن کفش های تنگ و احتمالاً کفش پاشنه بلند می تواند بر اعصاب پا فشار وارد آورده و آن را تحریک کند.
علاوه بر این، این درد ممکن است در اطراف پا ایجاد شود. این درد حتی ممکن است در طول زمان به علت اصطکاک بیش از حد بیشتر شده و به سمت اعصاب رفته و باعث درد و سایر علائم شود. یکی دیگر از علل احتمالی درد عصب در پا، ضخیم شدن بافت اطراف عصب پا است. یک آزمایش ساده می تواند کمک کند تا نشان دهد که آیا درد پا به علت وضعیت ستون فقرات است یا خیر.
تعیین منبع درد پا پس از عمل دیسک
نشانه اولیه این است که ببینید درد پای بیمار به علت مشکل ستون فقرات بیمار ایجاد می شود یا خیر.
علائم همچنین می تواند شامل موارد زیر باشد:
– سخت راه رفتن و یا افزایش فشار روی انگشتان پا
– سنگینی یا ضعف پا که معمولاً حالت کشیدگی ایجاد می کند
درد پا پس از عمل جراحی دیسک کمر ممکن است یک درد معمول پس از عمل بوده و با طی کردن روند بهبودی و پس از مدت زمانی برطرف می شود. اما اگر هر دو پا تحت تأثیر قرار گیرند، ممکن است بر اثر سیاتیک ایجاد شده باشد، اما شرایط مرتبط با ستون فقرات مانند تنگی کانال نخاع در هر دو پا علائم ایجاد کند.
مراقبتهای پس از عمل دیسک کمر
معمولاً پس از عمل جراحی دیسک کمر ، بسته به پیچیدگی جراحی و سطح تحرک قبل از عمل، ۱ تا ۴ روز پس از عمل و استراحت در بیمارستان بیمار می تواند به منزل برود. اکثر افراد میتوانند یک روز پس از عمل دیسک کمر، به منزل مراجعه کرده و پس از آن با مراقبت های پس از عمل روند بهبودی طی می شود. اما دقت کنید که تا ۶ هفته پس از عمل دیسک کمر، باید از انجام فعالیتهای شدید و رابطه جنسی خودداری کنید. ممکن است بعد از حدود ۴ تا ۶ هفته، قادر به انجام دادن فعالیتهای روزمره خود شوید، اگرچه باید از رانندگی طولانی مدت و یا بلند کردن اجسام سنگین، اجتناب کنید و انجام دادن فعالیتهای سنگین تر، نیاز به زمان بیشتری دارد.