معاون سازمان توسعه تجارت گفت: یکی از ساز و کارهایی که ما خیلی امیدوار هستیم که بتواند بخشی از مشکل ایفای تعهدات طرف ونزوئلایی به لحاظ مالی را حل کند ساز و کار تهاتر است که در دستور جلسات فردا قرار دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما نهمین اجلاس کمیته همکاریهای کمیسیون همکاریهای مشترک ایران و ونزوئلا پیرامون سند جامع همکاری ۲۰ ساله که در خرداد ماه به امضا رسیده، از روز گذشته آغاز به کار کرده تا فردا ادامه خواهد داشت؛ تعداد سندهای همکاری و تفاهمنامههایی که در این اجلاسیه تا الان امضا شده موضوع برنامه امروز میز اقتصاد شبکه خبر است.
مجری: در برنامه امروز همچنین وضعیت تبادل و تجارت بین دو کشور و موانع پیش روی گسترش عمیق پیش روی ایران و ونزوئلا را بررسی خواهیم کرد اما قبل از اینکه وارد بحث و گفتگو بشویم دعوت میکنم که گزارشی که همکاران ما آماده کرده اند را با هم ببینیم.
میهمانان برنامه آقای کاملی دستیار وزیر و مدیرکل وزارت امور خارجه در اینجا حضور دارند و همچنین آقای اعلایی معاون ارتقاء کسب و کارهای بین المللی سازمان توسعه و تجارت. آقای کاملی از شما شروع کنم، مهمترین محورها و اتفاقاتی که در این نهمین اجلاس میافتد بر چه اساسی است و چه اتفاقاتی افتاده و خواهد افتاد؟
عیسی کاملی دستیار وزیر و مدیرکل آمریکای وزارت امور خارجه: در ابتدای بحث ما شاهد ورود همکاریهای اقتصادی دو کشور ایران و ونزوئلا به سطح جدیدی هستیم و سند ۲۰ ساله همکاریها که به عنوان نقشه راه در چارچوب همکاری دو کشور بود در خرداد ماه با سفر آقای نیکلاس مادورو رئیس جمهور ونزوئلا به جمهوری اسلامی ایران به امضای طرفین رسید این نقشه راه عملاً چارچوبهای همکاری را ترسیم کرده و مسیر را باز کرده برای اینکه بخشها و دستگاههای اجرایی و فعالان خصوصی شروع کنند به شناخت از همدیگر و بعد زمینههای هم همکاری را تعریف کنند و وارد تفاهمات جدید بشوند.
مجری: مشخصا در این دوره چه اتفاقاتی دارد میافتد یعنی در راستای همان است و این اتفاقاتی که این چند روزه شاهد خواهیم بود چیست؟
عیسی کاملی دستیار وزیر و مدیرکل آمریکای وزارت امور خارجه: در همین کمیسیون مشترک دو کشور که سال گذشته نشست مقدماتی ارشد در کاراکاس آغاز شد و بخشهای درگیر آمدند در دستور کار تفاهم کردند که چه موضوعاتی را به پیش ببرند همان طوری که دوستان اشاره کردند اهداف این کمیسیون ناظر بر تعمیق همکاریهای اقتصادی تعریف حوزههای جدید همکاری و حرکت در مسیر آنچه که نقشه راه تعریف کرده در بخشهایی که عمدتاً فنی مهندسی و حتی فرهنگی کشاورزی صنعت معدن انرژی بخشهای مختلف است که در طول بحث به جزئیاتش میپردازیم.
مجری: آقای اعلایی لطفا جزئیات اتفاقاتی که دارد میافتد شما قدری باز کنید اگر این کشورهایی که آقای کاملی بهش اشاره کردند در حوزههای اقتصادی قرار است قرارداد بشود تفاهم به شود آیا اتفاقات دیگری قرار است بیفتد را شما بفرمایید؟
سید احمدرضا اعلایی طباطبایی معاون سازمان توسعه تجارت: اگر ما به سابقه همکاری اقتصادی ایران و ونزوئلا نگاه کنیم به خصوص عملکرد دو دولت را در دو سال اخیر در نظر بگیریم خوشبختانه شاهد این هستیم که همکاریهای اقتصادی و تجاری غلبه پیدا می کند به سایر مسائل همکاریها و بالاخره الان اتفاقاتی که در یکی دو سال اخیر افتاده جدا از سایر همکاری ها، باعث تقویت همکاریهای اقتصادی و تجاری هم شده و ورود ما به ونزوئلا طبق ساز و کاری که الان شاهدش هستیم سابقهاش یک دهه است و خوشبختانه شرکتهایی وارد بازار ونزوئلا شدهاند که شرکتهای خوشنامی بودند.
برخلاف حضورمان در خیلی از کشورهای دیگر، حضور ما در ونزوئلا بیشتر معطوف به شرکتهای ارائه دهنده خدمات بوده تا اینکه ما بخواهیم کالا فقط بفرستیم و صادر بکنیم به کشورها و این به نظر من یک نقطه قوت و یک پتانسیل است.
چون امکان افزایش فزاینده دارد اگر حالا به ملاحظات و مشکلات توجه بکنیم ما در ۱۰ سال گذشته شاهد حضور طیف وسیعی از شرکتها بودیم که در حوزههای مختلف در حوزه صنایع ساختمان احداث خانه احداث کارخانههای لبنیات طراحی کارخانجات مختلف خودروسازی و سایر مصادیق ارائه خدمات فنی و مهندسی ورود کردند.
الان این فضایی که ایجاد شده و این کمیسیون مشترک که در حال برگزاری هست کمیتههای تخصصی که ذیل آن دیده شده با همین هدف است که بتواند مشکلاتی که این همکاریها داشتند که بلاخره در هر دو کشور وجود داشته اینها را شناسایی کند و برایش راه حل پیدا کند و بیش از پیش شاهد حضور شرکتهای ارائه دهنده خدمات باشیم که به صورت سنتی ما شاهد حضور این گونه شرکتها بودیم.
الان به خصوص در دو سال اخیر یک سرفصل جدید هم به همکاریهای ما اضافه شده باز در همان حوزه خدمات که همان خدمات دانش بنیان است که خوشبختانه در در شهریور ماه نمایشگاه خیلی بزرگی را داشتیم که در کاراکاس برگزار شد تعداد زیادی از شرکتهای دانش بنیان ما به ونزوئلا رفتند و مورد استقبال وارد شد این برنامه نشان دهنده این است که ما میتوانیم در یک حوزه جدید هم ایفای نقش کنیم و این اتفاقاً برای طرف ونزوئلا هم جذابیت دارد.
حوزههایی که به عنوان حوزههای جدید میتوان از آن نام برد حوزه تجهیزات پزشکی از حوزه دارو از حوزه سلولهای بنیادی که یکی از حوزههایی که بخواهم به طور دقیق بگویم مداوای بیماران سرطانی خوب با توجه با روشهایی که ما در داخل داریم این روشها تجاری سازی شده و الان تقریبا دو سال است که این روشها بین ما و ونزوئلا در حقیقت تبادل شده این حوزههای جدیدی از خدمات است که طبیعتاً میتواند در این فضاها تقویت بشود.
مجری: نکته ای وجود دارد اینکه ما در اعداد و ارقام که نگاه می کنیم در حوزه اصلی می بینیم که تقریباً اگر بخواهیم بنزین را حساب نکنیم چیزی حدود ۴۰ میلیون دلار داریم تجارت میکنیم با ونزوئلا چرا این عدد اینقدر پایین است؟
سید احمدرضا اعلایی طباطبایی معاون سازمان توسعه تجارت: حقیقت این است که در مورد ونزوئلا عددی که داریم عدد رسمی به دلایل متعدد با واقعیتها فاصله دارد؛ یعنی من میتوانم ادعا بکنم که تجارت رسمی ما عددی است که نباید ملاک قرار بگیرد. ما حجم تجارت مان هم صادرات و هم واردات سایر مصادیق همکاریهای تجاری یکی از آمارهای رسمی است که توسط گمرک ما طبیعت از لحاظ میشود یا توسط سازمانهای بین المللی ابعاد مختلفی دارد این موضوع، اما چیزی که اصل میتوانم بگویم که بارها بیشتر بیشتر از عدد رسمی و نقطه مثبت برای ما این است.
مجری: عذرخواهی میکنم در کلامتان اشاره کردید که بارها بیشتر از آن چیزی هست که ما الان داریم در اعداد و ارقام اصلی میبینیم اون مطلوب است برای شما یا برای دولت و یا اینکه نه عددها باید بیشتر شود؟
سید احمدرضا اعلایی طباطبایی معاون سازمان توسعه تجارت: طبیعتاً با شرایط آرمانی ما فاصله داریم، ولی شیب عملکردی سالهای اخیر را اگر شما در نظر بگیرید به خصوص دو سال اخیر شیب قابل قبولی است.
مجری: متشکرم آقای کاملی این اگر افزایش پیدا بکند تجارت ما پر واضح است که ما نفوذ ما هم افزایش میپیدا میکند چقدر میتوانیم در حوزه آمریکای لاتین به ما کمک بکند به اینکه ما آنجا نفوذ و آن استراتژی بیشتری را داشته باشیم؟
عیسی کاملی دستیار وزیر و مدیرکل آمریکای وزارت امور خارجه: من اگر اجازه بفرمایید یک نکته تکمیلی راجع به این آمار را اشاره کنم ممکن است آمار رسمی همان طوری که فرمودند رقم را پایینتر نشان بدهد، اما ارزیابی که بخش سفارت ما دارد بیشتر رقم را نشان میدهد رقمی که ما داریم طی سه تا ۴ سال گذشته این رقم از ۵۰ میلیون در سال بعد ۲۰۰ میلیون و در سال بعد به ۴۰۰ میلیون و به ۶۰۰ میلیون و الان با توجه به بحثهای نفتی و محمولههای نفتی که مورد نیاز طرف مقابل است رقم خیلی خیلی بالاتر است و بالغ بر یک میلیارد ذکر می شود.
این یک رقمی است که حسب نیاز بازار دارد صورت میگیرد، اما راجع به مطلبی که فرمودید من لازم است که اشاره بکنم اساساً در سیاست خارجی دولت سیزدهم نکته محوری این است که آمریکای لاتین در کنار حوزه آفریقا یکی از اولویتهای بالا تعریف شده حالا ما سیاست همسایگی را داریم، اما آمریکای لاتین یک جایگاه بالایی دارد خوب طبیعی است که توی طیف متعددی از دولتها و گرایشهای مختلف که در آمریکای لاتین داریم تعریف نوع همکاری ما با همه یکسان نیست.
اگر ما بخواهیم سطر بندی کنیم ونزوئلا یکی از بالاترین اولویتها است به علت شراکت راهبردی مشارکت و همکاریهای سطح بالا و تعمیق همکاریها لذا ونزوئلا را همان طوری که در بحث همه اشاره شد کمیسیونها و مشارکت و فعالان بخش خصوصی نشان میدهند که این سطح روز به روز در حال افزایش و تقویت است بنابراین ما باید این سطح همکاری را به عنوان یک همکاری خوب نگه داریم و در عین حال در جهت توسعه و گسترش آن بکوشیم.
مجری: هدفگذاریهایی که شده برای عدد چقدر است؟
عیسی کاملی دستیار وزیر و مدیرکل آمریکای وزارت امور خارجه: هدفگذاری رقمی تا اونجایی که من اطلاع دارم نشده، ولی بحث این است که ما عنصری اینجا داریم که در حوزه آمریکای لاتین معمولاً این برمی گرده به نوع فرهنگ و شناخت بخشهای تجاری ما که بخشهای خصوصی اگر میخواهند در بازارهای دور دست وارد عمل بشوند طبعاً یا باید شناخت یا دانش بالایی داشته باشند و یا اگر نباشد با امکانات و مقدورات خودشان ترجیح میدهند که در محیط اطراف باشد.
کاری که ما داریم انجام میدهیم و در اولویت ما است این که اول شناخت را بیشتر بکنیم و اینکه بعد از عرصههای بازار کشور هدف که در ونزوئلا هست را تعریف کنیم و در تبادل هیئتهای ها همین میزان دانش و شناخت را بیشتر بکنیم و هم دوستان در میدان ببینند که در چه عرصههایی میتوانند در چارچوب اقتصاد مکمل به هم کمک بکنند.
مجری: آقای علایی شما عددی ندارید برای هدف گذاری گذاشته شده بین دو کشور برای تجارت؟
سید احمدرضا اعلایی طباطبایی معاون سازمان توسعه تجارت: هدف گذاری کمی درحقیقت نشده
مجری: نشده یا نمیگوید؟
سید احمدرضا اعلایی طباطبایی معاون سازمان توسعه تجارت: اگر قابل گفتن بود که بیان میشد اینجا چیزی که هست من اگر اجازه بدهید اشاره میکنم پتانسیلهای همکاری هست که نگاه کنید الان اگر ما نگاه کنیم به ترکیب پروژههایی که ما انجام دادیم این پروژهها الان با یک مشکلی مواجه شدند که برای حل این مشکل در دستور کار دو تا کشور وجود دارد.
مجری: چه مشکلی؟
سید احمدرضا اعلایی طباطبایی معاون سازمان توسعه تجارت: ما حجم زیادی پروژه در دولت در کشور ونزوئلا انجام دادیم در بخش خصوصی انجام شده، ولی به دلیل شرایطی که دو کشور باهاش مواجه هستند به خصوص در سمت ونزوئلا این ایفای تعهدات طرف ونزوئلایی به لحاظ مالی با مشکل مواجه هست.
مجری: و این چه تاریخی است؟
سید احمدرضا اعلایی طباطبایی معاون سازمان توسعه تجارت: میتوانم اشاره کنم تقریباً ۶ تا ۷ سال اخیر بعضی از پروژهها بله شاید قدیمیتر هم هستند با توجه به مزایایی که دارد کشور ونزوئلا در همین برنامهای که درباره آن صحبت شده در دستور کار هیئت رسمی وجود دارد همچنان یک چالش جدی برای این پروژهها بتوانند ادامه پیدا کنند.
مجری: چقدر میشود مطالبات ما حدوداً؟
سید احمدرضا اعلایی طباطبایی معاون سازمان توسعه تجارت: البته برآوردهای مختلفی میشود، ولی عددش حالا میتواند از چند برابر حجم تجارت فعلی ما حداقل رسمیاش بیشتر است.
مجری: یعنی تقریباً یک میلیارد دلار میشود؟
سید احمدرضا اعلایی طباطبایی معاون سازمان توسعه تجارت: تقریباً همین حدود برآورد میشود کمی کمتر البته، ولی اگر ما نتوانیم برای این راه حل پیدا کنیم در کوتاه مدت خوب به طبیعت آن میتوانیم کار را توسعه بدهیم.
مجری: این راه حلی که میفرمایید باید مثلاً بانک مرکزی ما کاری انجام بدهد یا از طرف ونزوئلایی باید کاری انجام بشود و انجام نشده؟
سید احمدرضا اعلایی طباطبایی معاون سازمان توسعه تجارت: تقریباً از هر دو سمت این عزم باید وجود داشته باشه که خوشبختانه وجود دارد و یکی از ساز و کارهایی که ما خیلی امیدوار هستیم که بتواند بخشی از این مشکل را حل کند ساز و کار تهاتر است که در دستور جلسات فردا قرار دارد و قرار است که درباره این موضوع صحبت بکنیم خوشبختانه ما الان جدای از موضوع ونزوئلا ساز و کار تهاتر را در دولت سیزدهم در سازمان توسعه و تجارت تبدیل شد به یک ساز و کار استاندارد و هم ما روش تهاتر را داریم و هم کارگزارهای تهاتر مشخص هستند و همین که میتوانیم تهاتر بکنیم بدون گرفتن مجوز جدید یعنی یک مجوز اصولی برای یکسری کالا نزدیک به هزار و خوردهای قلم کالا گرفته این که ما میتوانیم در مورد اینها تهاتر انجام بدهیم.
مجری: برای همه کشورها؟
سید احمدرضا اعلایی طباطبایی معاون سازمان توسعه تجارت: بله برای همه کشورها برای همه کشورها برای ونزوئلا حالا یا اینکه بخواهیم لیست کالایی جدیدی را اضافه کنیم احتیاج به مصوبه جدیدی دارد که اون هم سخت نیست.
مجری: از کجا باید مجوز گرفته بشود؟
سید احمدرضا اعلایی طباطبایی معاون سازمان توسعه تجارت: هیئت دولت باید مجوز بدهند، ولی نکته این است که خوب این ساز و کار ساز و کاری است که که به ما و ونزوئلا می تواند کمک کند که هم توی حوزههایی که ما مزیت رقابتی داریم و ونزوئلا به توان ما احتیاج دارم ما بتوانیم این خدمات را ارائه بدهیم بدون اینکه دغدغه ایفای تعهدات ما را داشته باشیم و هم بتوانیم به در حوزههایی که ونزوئلا مزیت دارد که میتوان به حوزههای مختلف اشاره کرد به خصوص در حوزه صنایع معدنی و مواد معدنی ما بتوانیم احتیاجات مان را یا حتی بتوانیم بخشی از آنرا از طریق ونزوئلا برطرف کنیم.
مجری اتفاقاً سوال من این بود که تهاتر که میخواهد انجام بشود روی چه کالایی است یعنی ما چه کالاهایی صادر بکنیم به ازای آن چه چیزهایی وارد بکنیم و این مشخص شده یا نه؟
سید احمدرضا اعلایی طباطبایی معاون سازمان توسعه تجارت: آن چیزی که ونزوئلا مورد درخواستش است خوشبختانه در همان حوزه خدمات است بیشتر البته این که من میگویم در حوزه خدمات یک بخشی از آن هم به خاطر ویژگیهای یک بازار دور است ونزوئلا برای ما یک بازار دور محسوب میشود و در بازار دور شما بحث کالا را خوب طبیعتاً میتوانید به عنوان یک کشور همسایه بررسی کنید.
بنابراین ما به ناچار شاید رفتیم سراغ این سمت، ولی خوشبختانه در حوزه خدمات فنی مهندسی ما شرکتهای خیلی خوبی را داریم یک حوزه مورد نیاز به ونزوئلا هم همین است خدمات در طیفهای مختلف مثلاً در حوزه پالایشگاهی در حوزه اورهال پالایشگاه در حوزه خدمات هوایی هوانوردی انواع تعمیرات یا خدمت شما عرض شود یا در حوزه پالایش اینها همه مواردی است که ونزوئلا بهش احتیاج دارد و ما شرکتهای ارائه دهنده این خدمات را داریم و این شرکتها هم تجربه ارائه خدمات را در کشورهای مختلف دارند منجمله ونزوئلا که امیدواریم بتوانیم از طریق این ساز و کار جدید یک سمی زمینهای را فراهم بکنیم که بتوانیم این باب را هم همکاریهای اقتصادی دو کشور اضافه کنیم.
مجری: در حوزه خدمات فنی و مهندسی الان آماری دارید که به ما بگویید که در چه وضعیتی هستیم خیلی صحبتها میشد از قبل که ما از لحاظ پالایشگاهی میتوانیم به ونزوئلا کمک بکنیم یا مثلاً مهندسین ما آنجا مستقر بشوند؟
سید احمدرضا اعلایی طباطبایی معاون سازمان توسعه تجارت: نگاه کنید باز این تحت تاثیر همان مشکل ارائه آمار رسمی قرار میگیرد، ولی ما آمار ارائه خدمات فنی مهندسی مون در مورد ونزوئلا در مورد کلیه کشورها عددی بالغ بر ۲ میلیارد میلیون دلار برای کل کشورها بود در سال ۱۴۰۰ که با ظرفیت اسمی که در کشور وجود دارد تفاوتش تفاوت بسیار بالایی است یعنی ما خیلی راحت میتوانیم ده برابر این در حوزههای خدمات فنی مهندسی ارائه خدمات بکنیم به کشورهای دیگر از جمله ونزوئلا.
مجری: متشکرم آقای کاملی یک سری نکاتی مطرح شد که الان به نظر میرسد مشکلاتی در داخل کشور هم از طرف ونزوئلا وجود دارد که به نظر میرسد نقل و انتقالات مالی داشتیم یا مطالباتی را که مربوط به سالهای قبل است دریافت کنیم وزارت امور خارجه در این رابطه چه پیگیریهایی انجام داده و توانسته موثر باشد؟
عیسی کاملی دستیار وزیر و مدیرکل آمریکای وزارت امور خارجه: خدمت شما عارضم که بحث نوع چالشها استحضار دارید دو کشور ایران و ونزوئلا در شرایطی وارد همکاریها و مسیر همکاریها شدند که تحت شدیدترین فشارها تحریمهای آمریکا قرار دارند و این تعریف و ترسیم الگوی همکاری بین دو کشور خوب طبعاً نیاز به تمرین و تجربه دارد و این شرکتهای دو طرف دارند همین رو تعیین میکنند ساز و کارهایی که شد یکی از این الگوهای جدید به هر حال اگر طرف آمریکایی تحریم مالی را برقرار می کند.
استحضار دارید به هر حال در تجارت بحث مراودات مالی شاکله اصلی کار است است منتها مدل جایگزینی که همزمان داره در تجارت در ونزوئلا دنبال میشود مکانیسم تهاتر است یعنی تهاتر در بالاترین سطح و کمیته عالی که برایش تشکیل شده سازه کارها را دارند طراحی میکنند به تفاهم میرسند و الان کمیتههایی که عرض کردم امروز دومین روز هست و دوستان در حال مذاکره برای رسیدن به جمع بندی روی این موضوع هستند، اما اگر این فضای کلی را در نظر بگیریم وزارت خارجه نقش هماهنگ کردن بین بخشهای مختلف را هم در معاونت اقتصادی و هم در معاونت سیاسی با هماهنگی و همفکری بالا داریم این رو میبریم جلو در بخشهای مختلف کمیسیون مشترک و بخش میانی کمیسیون مشترک هم تبحر بالایی دارند و با هم افزایی خیلی خوبی که با همدیگر داریم این مشکلات در سریعترین زمان ممکن سعی میکنیم که رفع بکنیم و موانع را یکی پس از دیگری مرتفع کنیم تا بتوانیم سریعتر اهداف تعمیق همکاریها بهش جلوه دهیم.
مجری: یک نکتهای که وجود داشت در گزارش هم با هم دیدیم نکته آقای صفری معاون دیپلماسی اینکه خطوط کشتیرانی ما مشکل دارد به نظر میرسد که قدری نامنظم داره اونجا کار انجام میشه شما اشاره کردید که دارید هماهنگیها را انجام می دهید در آن حوزه کاری انجام داده اید یا نه؟
عیسی کاملی دستیار وزیر و مدیرکل آمریکای وزارت امور خارجه: یکی از تفاهماتی که که در سند ۲۰ ساله امضا شد روسای جمهور ایران و ونزوئلا هم روی آن تاکید داشتند سرعت بخشیدن به راه اندازی و تاسیس خط کشتیرانی بود که الحمدالله بخشهای حمل و نقل در هر دو کشور و بخشهای ذیربط مذاکرات را انجام دادند و الان تقریبا میشه گفت که انتظار داریم در همین دوره کمیسیون در یکی است نتیجه واحد و نتیجه ملموسی در رابطه باای خطوط کشتیرانی حاصل بشود خوب خط کشتیرانی حقیقتاً در بحث تجارت آنهم در بازارهای دوردست نقش محوری و کلیدی دارد در انتقال کالا و تجارت.
لذا تمام تلاش بخشهای مختلف در بخشهای اختصاصی و حتی سیاست حمایت از این است که این هدف سریعتر تامین میشود مکمل این خط هوایی است که راه اندازی خط هوایی هم الحمدالله این انجام شد و خط مستقیم ایران به آمریکای لاتین عملاً از طریق همین خط ایران و ونزوئلا هست و دارد صورت میگیرد که این هم خیلی کمک می کند به مراودات و چه افراد منتقل بشوند.
مجری یک نکتهای که مطرح بود که در این دوره از کمیسیون چند تا الان سند همکاری به امضا رسیده است؟
کاملی: تا الان قبل از این کمیسیون بالغ و ۲۸۰ سند موافقتنامه در زمینه های مختلف امضا شده است.
مجری: در چه تاریخی در چه بازه زمانی؟
عیسی کاملی دستیار وزیر و مدیرکل آمریکای وزارت امور خارجه: در بازه زمانی روابطی که که در چند دهه اخیر بخش عمده است در چند دهه اخیر است توی این اجلاس هم پیش بینی میشود بین ۱۰ تا ۱۵ بستگی به آمادگی بخشهای خصوصی و بخشهای درگیر دارد که چقدر سریعتر بتوانند به تفاهم برسند و این اسناد امضا شود.
مجری: آقای اعلایی خطوط کشتیرانی که به نظر میرسد که خیلی هم مهم است سالهای گذشته به نظر میرسید که دارند بهتر کار میکنند الان مشکل چی هست، چون ما چشم انداز ۲۰۲۱ مان از ۲۰۲۲ در حوزه کشتیرانی بهتر بود درسته؟
سید احمدرضا اعلایی طباطبایی معاون سازمان توسعه تجارت: بله به صورت کلی شاید بتوانم این ادعا را بکنم، ولی نگاه کنید ما چالشی که داریم به صورت عمومی در خصوص حمل و نقل دریایی که ونزوئلا هم که به خاطر بعد مسافت این چالش در موردش خیلی جدی است دو بخش است یکی برقراری خط کشتیرانی است.
خوب یک بعد مسئله این است که این که دلایل مختلف خطوط کشتیرانی و شرکتهای کشتیرانی ممکن است برایشان اولویت نداشته باشد حالا در ادامه توضیح میدهد بنابراین یک چالش برقراری خط چالش دوم که اهمیت اول کمتر نیست نظم برقراری منظم خط دریایی است ما مشکلمان الان بیشتر در منظم بودن است.
یعنی اینکه ما تقریباً میتوانیم بگوییم که از یک سال و نیم قبل خط کشتیرانی برقرار است، ولی منظم نیست شما وقتی یک خط کشتیرانی داشته باشید، ولی منظم نباشد شاید فرقی نکند با اینکه این خط را نداشته باشید اگر کسی کالا دارد باید بداند که با چه تهاتری پالایش را بفرستد هم سمت صادرات کننده مهمه و هم سمت کشور وارد کننده مقصد.
بنابراین هر دوی اینها مهم است اینجا نقش دولت طبیعتاً مهم است که بیاید شرکتهایی که در وهله اول برایشان صرفه اقتصادی ندارد برقراری خط با برقراری یکسری حمایتهایی مجاب کند که این خط راه اندازی بشود و بعد کمک بکند در زیان آنها در ابتدای کارها قطعاً زیان ده است سهیم بشود و زیان شان را جبران بکند که این کشورهای کشتیرانی که نهایتاً کشوری منفعت دارد که صرفه اقتصادی برای شان مهم است امیدواریم که بعد از نشستهای فردا زمان بندی مشخصی را تعریف کنید.
مجری: که یک خط کشتیرانی منظمی داشته باشیم از سمت ونزوئلا هم باید کاری انجام شود یا فقط از سمت ماست؟
سید احمدرضا اعلایی طباطبایی معاون سازمان توسعه تجارت: تامین کشتی و و خط کشتیرانی از سمت ما انجام میشود این یک پدیده و یا یک مسئلهای هست که از سمت چند دستگاه چند وزارتخانه و سازمان داخلی ما باید به اجماع رسیده باشد هم در بخش تخصیص منابع برای اینکه بیاید یارانه داده بشود به خط در ابتدای کار همین که چه خط کشتیرانی وارد بشود و با چه ابعادی وارد بشود بالاخره یک اولویتبندی دارند این شرکتها، ولی نهایتا یک کار تجمیعی هست بین چند دستگاه که حالا مشخص هست اینجا که بین چه دستگاههایی وارد هستند باید بیایند اینها به یک اجماع برسند.
در مورد ونزوئلا مورد بحث ماست به دلیل بعد مسافت محوریت بیشتری دارد ولی در خصوص کشورهای دیگر هم ما این مشکل را بیشتر داشتیم هر جا که این اجماع حاصل شده نهایتا این کار شده یک کار سودآور، چون شما بالاخره بحث لجستیک و بحث حمل و نقل یک کاری است که کاملاً انتفاعی است معمولاً نمیآیند این کار را انجام بدهند، ولی در برقراری اش نقش حاکمیت خیلی مهم است.
مجری: یک نکته را آقای کاملی اشاره کردند که ما حدود ۲۸۰ تا سند همکاری و تفاهم امضا کردیم شما آماری دارید که چه تعداد از این ۲۸۰ تا تا به مرحله اجرا رسیده و یا مثلاً داره انجام میشود و در کدام مرحله هستیم؟
سید احمدرضا اعلایی طباطبایی معاون سازمان توسعه تجارت: حقیقتش در بخش دولتی برآورد دقیقی ندارند، ولی آماری که دارند بیشتر مربوط به شرکتهای خصوصی است که در حوزههای مختلف ارائه کردند خدمات مختلفی را بعضی از آنها اطلاعاتشان را به لحظه خودم دارم میتوانم این ادعا را بکنم که در بخش خصوصی قراردادی که انجام نشده نداریم قرارداد یا شده یا فاز اولش انجام شده در فاز دوم است.
مثلاً قرارداد تجاری است ممکن است در بعضی از همکاریهای دو دولت مواردی وجود داشته که، ولی در بخش خصوصی پروژههایی است که من بهشون اشاره کرده ام میتوانم بگویم که پروژههای متنوعی هست، ولی الان پروژههایی که بین کشورها برقرار است نزدیک به سی و اندی انواع پروژه است.
مجری: ارزش دلاری یا ریالی اش چقدر می شود؟
سید احمدرضا اعلایی طباطبایی معاون سازمان توسعه تجارت: در حوزههای مختلف متفاوت است مجری: سر جمعش میتوانید به ما بگویید یا نه؟
سید احمدرضا اعلایی طباطبایی معاون سازمان توسعه تجارت: اشاره کردم به مطالبات و حجمها.
مجری: اینکه در چه حوزههایی هست می توانید دسته بندی کنید؟
اعلایی: در حوزههای ساختمان سازی پروژه داریم در حوزه کشتی سازی داریم در حوزه صنایع پتروشیمی در حال فعالیت هستند در حوزه خودروسازی است در حال افزایش است در حوزه صنعت خودروسازی با وارد مشارکت شده فراتر از یک قرارداد است این در حوزه تامین قطعات توسعه داده میشود.