رییس اتحادیه عطاران استان تهران: هیچ یک از عطاری ها اجازه ویزیت و حتی تجویز دارو ندارند و اگر موردی باشد به وزارت بهداشت و قوه قضائیه معرفی می شوند .
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، مرتضی جعفری در برنامه نیم نگاه رادیو سلامت افزود: عطاریهای ما مجاز هستند گیاهان دارویی بفروشند، نه داروی گیاهی.
وی با بیان اینکه عطار ها نباید روی بحث درمان ورود کنند افزود : آنها هیچ مجوزی بابت این کار ندارند. عطاریهای ما میتوانند کالاهای مختلفی از خاکشیر گرفته تا گل گاو زبان و گیاهان دیگر فقط فروش گیاه میتوانند انجام دهند طبابت عطاری خلاف است و ما برخورد میکنیم.
مجری: خدماتی که عطاریها و محصولاتی که میتوانند به فروش برسانند از نظر ضوابط چه مواردی است؟ اصولا صدور مجوز بازگشایی یک واحد عطاری چه مراحلی را طی میکند؟
جعفری: ما وقتی که مراجعه کننده داریم حتما باید یک مغازهای داشته باشد متراژ بالای ۱۲ متر داشته باشد میآیند اینجا بعد ما معرفی شان میکنیم برای بهداشت محیط، باید آن بهداشتهای محیط را داشته باشد و بعد بهداشت فردی، بعد کلاسهای آموزش اصناف را دارند، آن را باید بگذرانند و یک کلاسی هم که خود اتحادیه ترتیب داده برای ارتقا سطح علمی عطاریها، آنها را بگذرانند بعد پروانه کسب برایشان صادر میشود.
مجری: پروانه کسب از وزارت صمت گرفته میشود؟
جعفری: بله
مجری: یعنی صرفا آن حوزهای که وزارت بهداشت ورود میکند از نظر سلامت محیط است درست است؟
جعفری: محیط و فردی. یعنی میآیند از وزارت بهداشت بحث محیطی شان را کنترل میکنند و بهداشت فردی هم که یکسری آزمایشات دارد که آنجا قرار است کالا بفروشد یکسری آزمایشات فردی هم آنها دارند.
مجری: فکر میکنید که کفایت میکند این نوع ضوابط؟
جعفری: ما خودمان هم یک بحث ارتقایی، شناخت گیاهان را هم برای یکی از ضوابطمان هست معمولا عطاریها شغلی است که از پدران به پسر چرخیده و یک بار بحث تجربی دارند و یک بحث علمی اش هم ما حالا یکسری دوره برگزار میکنیم که بعد از گذراندن این دوره پروانه کسب برایشان صادر شود.
مجری: چه جور دورهای هست؟
جعفری: یک سرفصلهای شناخت گیاهان دارویی و نحوه نگهداری آن.
مجری: چه کسی این دوره را تدریس میکند؟
جعفری: اساتید و عطاریهای قدیمی و یکسری از این دکترایی که طب سنتی دارند.
مجری: پس برایش ضابطه خاصی تعریف نشده است درست است؟ یعنی اینکه بگوییم وزارت صمت خودش ضابطه گذاشته باشد، وزارت بهداشت به شما ضابطه بدهد، این صرفا کاری است که خود اتحادیه انجام میدهد؟
جعفری: پروانه کسب کلا شما رستورانها یا جاهایی که با سلامت مردم در ارتباط هستند خود وزارت صمت بهداشت محیط و بهداشت فردی جزو ضوابطش هست یعنی نه فقط عطاریها شغلهای دیگری که در بحث رستورانها، مواد غذاییها، کلا بهداشت محیط و بهداشت فردی دارند. ما یک کلاس آموزشی داریم همین سه تا موضوع هست نه برای عطاریها برای تمام دستگاههای شغلی.
مجری: موضوع این است که یک سوژههایی الان جذاب شده از نظر عموم مشتریان به دنبالش هستند متناسب با آن نیاز مردم یک تعدادی از عطاریها محصولاتی را دارند به فروش میرسانند که فروش این محصولات مجاز نیست البته من در گفتههای شما دیدم که شما اشاره کردید اینها واحدهای غیرمجاز هستند. این مجاز و غیرمجاز بودن چه تفاوتی برای آن فردی که دارد فعالیت میکند دارد، خود وزارت صمت که مجوز میدهد خودش هم نظارتی میکند یا خیر؟
جعفری: ما خودمان ۷ تا بازرس یعنی خود اتحادیه دارد و بازرسان وزارت صمت جداست، بازرسان اتاق اصناف هم جداست یعنی سه تا بازرس اینها را رصد میکند، این دوستانی که اقلام غیرمجاز میفروشند اکثرا اینها بدون مجوز هستند آنهایی که مجوز دارند کاملا رصد میشوند خود اتحادیه هر شش ماه پایش داریم، ما بازرسانمان میروند به طور نامحسوس و تقاضای یکسری داروهای غیرمجاز هم میکنند، اما آن کسانی که پروانه کسب دارند ما موردی نداشتیم که خلافی انجام بدهند، معمولا اینها یکسری از افرادی هستند که پروانه کسب ندارند، یک مغازهای را اجاره میکنند شش ماه کار میکنند بعد برای این که شناخته نشوند جایشان را عوض میکنند، جلسات متعددی هم ما با اداره اماکن داشتیم که تقریبا در یکی دو تا طرح ۵۰ تا ۶۰ تا از اینها را شناسایی کردیم و پلمپ کردیم.
مجری: در کل کشور یا فقط در تهران؟
جعفری: فقط در تهران
مجری:، چون سود فروش آن محصولات غیرمجاز که متاسفانه ما اصلا گزارشاتی که داریم از سالهای گذشته هم داریم این گزارشات را یعنی هم تصویری بوده و هم صوتی، که پیگیر بودند اصلا ترکیب کردن یک سری محصولات را درست میکنند و چند تا دارو را با هم ترکیب میکنند و در یک پوشش کپسولی به فروش میرسانند و این اتفاقات عجیب و غریب زیاد میافتد و بعد این که اینها جمع کنند و بروند یک جای دیگر کار کنند، الان هم کار به جایی رسیده که میتوانند صفحه داشته باشند در فضای رسانهای ...
جعفری: متاسفانه این موضوع هست.
مجری: یعنی باعث میشود که خود سلامت کار اتحادیه و صنف تاثیر سو بگذارد.
جعفری: ما اینها را کلا گزارشاتشان را مکتوب به دستگاههای ذیربط دادیم البته توجه کنید شما، خود ناصرخسرو هم بروید یکسری قرصهایی هست که معلوم نیست از کجا میآید و چطور آمده که باید دستگاههای ذیربط بالاخره اینها را پیگیری کنند، متاسفانه این موضوع در تمام شغلهای ما هست بحث کالای تقلبی، کالای قاچاق و کالای غیرمجاز.
مجری: موضوع این است که عطاری برای مردم یک دیرینهای دارد و یک پیشینهای دارد و برایش یک احترام خاصی قائلند. خیلی از همکاران شما که مجوز دارند تقریبا همین طور خانوادگی فعالیت کردند از همدیگر یاد گرفتند و در کنارش ما تغییراتی که داریم دانشکده طب سنتی داریم متخصص و فارغ التحصیل داریم و سلامتکدههایی را داریم که اینها برای پاسخگویی به همین نیاز مردم فعالیت میکنند و واقعا ارتباط گرفتن این دو با هم خیلی مهم است. مطالبی که شما میفرمایید برای مردم روشنگری میکند و به مردم میگوید که انتخاب هایشان به چه ترتیب باشد که دچار خسارت و ضرر نشوند ضمن این که بتوانند نتیجه بگیرند.
جعفری: کسانی که به عطاریها مراجعه میکنند حتما عطاریها ما بیرون مغازه شان یک کاغذی هست که بارکدی زده شده است اگر با گوشی شان اسکن کنند اطلاعات آن عطاری کاملا میآید که این مغازه به نام چه کسی است؟ با تمام مشخصات. از کسانی که پروانه کسب دارند یا این بارکد را پشت شیشه مغازه دارند حتما از اینها خرید کنند اینها مورد تایید اتحادیه هستند.
مجری: من مشخصات را بیشتر از شما جویا میشوم و این که اصلا چه نوع فعالیت و خدمات و محصولاتی را یک عطاری مجاز است که به فروش برساند. فردی که در عطاری فعالیت میکند اجازه ویزیت دارد؟
جعفری: ما هیچ یک از عطاری هایمان اجازه ویزیت و حتی تجویز دارو ندارند عطاریهای ما مجاز هستند گیاهان دارویی بفروشند، نه داروی گیاهی نه روی بحث درمان ورود کنند هیچ مجوزی بابت این کار ندارند. عطاریهای ما میتوانند کالاهای مختلفی از خاکشیر گرفته تا گل گاو زبان و گیاهان دیگر فقط فروش گیاه میتوانند انجام دهند طبابت عطاری خلاف است و ما برخورد میکنیم اگر موردی باشد و پلمپ میکنیم و معرفی میکنیم هم به وزارت بهداشت و هم بحث قوه قضائیه.