دکتر علی نصیری، ریاست پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران: در دوازدهمین شنبه امید و افتخار شهردار تهران که هر هفته شنبهها تا ۱۲ بهمن یک افتتاح بزرگ در مقیاس شهری دارند و انشالا از ۱۲ بهمن تا عید هر روز یک افتتاح شهری در شهر خواهیم داشت.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، آقای دکتر علی نصیری، ریاست محترم پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران میهمان شبکه 5 در برنامه سلام تهران بودند که مشروح گفتگو در ذیل آمده است؛
مجری: دیروز یک مراسمی برگزار شد که از دستاوردهای سازمان شما رونمایی شد و یک شعار هم داشت به سوی تهران شهر ایمن و آماده در مورد این شعار بفرمایید که چطور قرار است محقق شود؟
آقای دکتر علی نصیری، ریاست پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران: سوال مهم و البته آرزوی بزرگی است اینکه ما تهران را در افق1410 از شهری که الان است ایمن تر و آماده تر در برابر وقوع حوادث داشته باشیم من فکر می کنم راجع به همان اتفاقاتی که دیروز افتاد صحبت کنم یک جورایی جواب سوال شما را هم داده باشم. ما دیروز در دوازدهمین شنبه امید و افتخار شهردار تهران که هر هفته شنبه ها تا 12 بهمن یک افتتاح بزرگ در مقیاس شهری دارند و انشالا از 12 بهمن تا عید هر روز یک افتتاح شهری در شهر ما خواهیم داشت و در این شرایطی که خیلی تلاش می کنند ناامیدی را به جامعه ما القا کنند، ما تلاشمان این است که امید و افتخار را به جامعه القا کنیم و نه اینکه یک چیزی که واقعیت ندارد در عین واقعیت و چیزی که قابل مشاهده و رویت عینی و میدانی است تقدیم شهروندان شریف کنیم. دیروز هم سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران افتخار میزبانی این برنامه را داشت. مستحضر هستید که تا دیروز 103 تا پایگاه مدیریت بحران یا سوله بحران را داشتیم که دو تا هم اضافه شد و شد 105 تا، یکی از آنها جدید بود که محله غنی آباد شهرری افتتاح شد. یکی هم قبلا افتتاح شده بود، ولی تخریب شده بود، تقریبا و بازسازی اساسی انجام شد. در یافت آباد شمالی محله سلطانی در منطقه 18تهران اتفاق افتاد. همین طور که من لازم است توضیح بدهم در تمام این مدت هر چه افتتاح داشتیم تجهیزات آن لحظه افتتاح نیست داخلش آن تجهیزات بعد از افتتاح است این رویه افتتاح های ما در طور 15 سال گذشته بوده و البته به زودی تجهیز هم می شود انشالا و آماده بهره برداری خواهد شد. نکته بعد این است که به منظور اطلاعات لرزه ای و زلزله های شهر اطلاعات دقیق تری به دست بیاوریم. خب ما تعدادی، ما که می گویم منظورم سازمان پیشگیری و مدیریت شهر تهران و موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران که با هم همکاری تنگانگی داریم در خصوص شناخت زلزله های تهران، یک سری لرزه نگارهایی که روی سطح زمین نصب می شود داشتیم وداریم ولی برای اینکه اطلاعات دقیق تر باشد 5 تا چاه یا گمانه به عمق 50 متر که 7 اینچ آب که کار بسیار تکنیکال و سختی است زده شد و در جاهای مختلف اطراف گسل های تهران و لرزه نگاری درداخل این چاه ها قرار گرفت که البته باید از تکنولوژی وفناوری بسیار بالایی برخوردار باشند. این لرزه نگارها وهمین طور سامانه ای اینها به بهره برداری رسید که یک اتفاق مبارکی است برای شناخت فعالیت های پوسته زمین و لرزه های تهران که انشالا هیچ وقت زلزه نیاید، ولی اگر هم آمد اطلاعات دقیق تری داشته باشیم. غیر از این تهران برنامه طوفان نداشت ما از ابتدای امسال که طوفان های سهمگینی در تهران آمد و یک طوفانی را امسال شاهد بود در خرداد ماه که در طول حداقل تاریخ تاسیس ما در دو دهه اخیر همچین طوفانی را تهران ندیده بود 130 کیلومتر در ساعت آن طوفان معروف سال 93 ،118 کیلومتر بود.
مجری: در اتوبان مدرس بود .
آقای دکتر علی نصیری، ریاست محترم پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران: بله ما در خرداد ماه ما طوفان 130 کیلومتری داشتیم .
مجری: کل تهران را در نوردید.
جناب آقای دکتر علی نصیری ریاست محترم پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران: بله اگه یادتان باشد یک خانمی هم با 206 داشت می رفت منزلشان، یکی از این تابلوهای بزرگ شهری هم افتاد رو ماشینش و بنده خدا چند روزی بستری بود که به خاطر اینکه همین اتفاقات نیافتد به هر حال برنامه طوفان تهیه شد وظایف دستگاه ها مشخص شده رنگ سبز، نارنجی، قرمز طوفان هر دستگاه چه وظیفه ای دارد واین مصوب ستاد مدیریت شهر تهران هم شد و دیروز الحمدلله رونمایی شد. اتفاق بعدی بحث دوام مسجد محور بود، دوام مردم ما می دانند حداقل در شهر تهران داوطلبان واکنش اضطراری محلات را داریم که در اصطلاح به اینها می گوییم دوام خوب، این را توسعه اش می دهیم از جمله مسجد، مدرسه و .... ما دیروز طرح دوام مسجد محور را موفق شدیم افتتاح کنیم در شروع طرح در هر منطقه شهرداری، دو مسجد منتخب و در مرحله دوم 300 مسجدی که تعداد نمازگران بیشتری دارند در شهر و بعد هم انشالا به تدریج کل مساجد تهران را زیر پوشش ببریم. در این طرح مردم چه در دوام مسجد، چه در دوام محله مردم شریف تهران من دعوت می کنم که خانم ها و آقایان و کسانی که از سنین دبیرستان به بالا هستند و می شود آموز ش های امدادی را بهشون داد، تشریف بیاورند، عضو تیم های دوام بشوند، آموزش های رایگان ما را دریافت کنند. حداقل فایده اش در شرایط وقوع حوادث و بحران ها مثل زلزله و سیل و حتی حوادثی که در داخل خانه ممکن اتفاق بیافتد دوستان یک آموزش هایی دیده باشند بدانند که چه کار باید بکنند و بدانند چه کار نباید بکنند .
مجری: این شعار تهران شهر ایمن و آماده قرار است تا 1410آنطوری که من شنیدم محقق شود.
آقای دکتر علی نصیری، ریاست محترم پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران: چشم انداز است. در شهرداری تهران یک افقی دارد شهرداری تحت عنوان تهران کلان شهر، الگوی جهان اسلام این شعار نیست این افق و چشم انداز 1410 ما هم برای آن افق قسمت خودمان را شهر ایمن و آماده اعلام کردیم، می دانید که تهران در طول این سالها برخلاف تصورات که شاید عامه مردم دارند، شهر ایمن تری شده، ما سامانه ای داریم در سازمان مان تحت عنوان تخمین خسارت که اگر مثلا چه زلزله ای کجا بیاید، چه قدر ممکن است تلفات یا مصدوم یا خرابی ساختمان داشته باشیم. آن عددی که در سال ابتدای طرح 84،85 نشان می دهد نسبت به این عددهایی که الان دارد نشان میدهد 25 ،30درصد بهتر شده اوضاع. این نشان می دهد شهرسازی ما بهتر شده بافت های فرسوده مجموعا در طول 10،15 سال گذشته کمتر شده است. مهندسی سازتر دارد می شود شهرها. مردم شریف ما بدانند حالا تهران بالاخره شهر پرگسلی هست، همه جای آن گسل است، ولی اگر اصول ساخت مهندسی و ساخت درست و استاندارد ساختمان رعایت شده باشد، نروند در ساختمان کلنگی زندگی کنند، نروند و توجه کنند موقع خرید و اجاره خانه به ایمنی ساختمان به اینکه سازه چه قدر روپا هست توجه کنند و فقط معقوله زیبایی شناختی خانه را توجه نداشته باشند. خب این مهم ترین مولفه است در حفظ جان خودشان و خانواده .
مجری: الان ما برای اینکه برسیم به آن آرمان شهرمان به لحاظ ایمنی سال 1410 را قرار دادیم یک سری مولفه باید وجود داشته باشد و یک سری مولفه باید به آن برسیم الان کدام ها را داریم و چند درصدش را بهش رسیدیم و در راه مانده؟
آقای دکتر علی نصیری، ریاست محترم پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران: برای گفتن درصد باید مطالعه ای انجام شود ولی من مثال برای شما بزنم اولا من این را اول بگویم که ما برای اینکه به آن حداقل ایمنی و در راستای آن شهر ایمن حرکت کنیم، اول باید ناایمن کردن شهر را متوقف کنیم. تراکم فروشی را متوقف کنیم.
مجری: مگر می فروشند هنوز
آقای دکتر علی نصیری، ریاست محترم پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران: خب متوقف شده الحمدلله در این دوره یکساله مدیریت شهری اینکه مسکن باید رونق بگیرد یک موضوع است. مسکن یک صنعت پیشران است. ما در تهران کمبود مسکن جدی داریم ولی این لازم نیست با فروختن تراکم در حریم گسل ها،در جاهایی که حریم رودخانه هاست و مسائلی از این دست اتفاق بیفتد، این کار می تواند با تمرکز شهرسازی ما در جاهایی مثل بافت های فرسوده ، بافت های ناایمن و یک مقوله ای به نام تی او دی که دوستان شهرسازی باید بیایند توضیح بدهند که در واقع نسبت بین حمل ونقل و شهرسازی برقرار شود یعنی جاهایی که مثلا دسترسی مترو هست آنجا ما اجازه ساخت وساز بیشتری بدهیم که دسترسی ها و ترددها راحت بشود البته مقوله مفصلی است پس ما یکی اینکه دیگر ما بار ریسک شهر را نگذاریم بیشتر از این اضافه بشود و شهر از اینی که هست پرخطر تر نشود. مرحله دوم این است که ناایمنی های که از دهه های قبل اتفاق افتاده ما تلاش کنیم ایمن کنیم چه کار کنیم؟ دوستان ما در سازمان آتش نشانی زحمات زیادی کشیدند سال ها یک لیستی از ساختمان ناایمن در آوردند و خودشان دارند با کمک دادستان برای اینکه این رو در راستای ایمنی آن قدم بردارند تلاش می کنند ولی این ایمنی فقط در برابر حریق است ساختمان ابعاد دیگری دارد. من به طور خلاصه عرض می کنم که مردم شریفمان متوجه شوند آن عددهایی که می شنوید به عنوان ساختمان های ناایمن شهر تهران اینها پلاسکوهای تهران است. در طرحی که دیروز هم افتتاح شد که می خواهیم با کمک 9 دستگاه از اداره راه و شهرسازی از آتش نشانی ، فنی وعمران و معماری شهرداری، نظام مهندسی و اداره کار و جاهای مختلف به هر حال سازمان ما و سازمان فناوری اطلاعات شهرداری تهران و دستگاه های مختلفی که ممکن است من اسمشان را را قلم انداخته باشم این دستگاه ها با هم تفاهم امضا کردند دیروز 22 تا ون از سازمان ما راهی شدند، راهی 22منطقه تهران شدند با حضور نمایندگان متخصص این دستگاه ها که چه کار کنند با در دست داشتن یک چک لیست 20 صفحه ای بروند ساختمان ها مهم و ساختمان های بلند مرتبه یعنی ساختمان های 6 طبقه و بیش از 5هزار متر و ساختمان های مهم تهران را از نظر ایمنی ارزیابی کنند که ما ببینیم متروپل های تهران کجاست؟ فقط بحث حریق و پلاسکو نیست اینها را که بتوانیم ارزیابی کنیم به عدد ورقم ها برسیم تازه بفهمیم کدام ساختمان ها اولویت قرمز هستند؟ به لحاظ ناایمنی کدام ها زرد ونارنجی هستند؟ به ترتیب در دستور کار قرار می دهیم آن که مالک خصوصی دارد اگر خودش می آید پای کار که هیچ، اگر نمی آید از ظرفیت دادستانی باید کمک بگیریم .
مجری: دیروز آقای شهردار گفتند که ما این لیست را در آوردیم .
آقای دکتر علی نصیری، ریاست محترم پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران: لیست آتش نشانی را فرمودند، لیست آتش نشانی عرض کردم موجود است.
مجری: خب بالاخره شما به عنوان سازمان مدیریت بحران باید دسترسی داشته باشید به این لیست
آقای دکتر علی نصیری، ریاست محترم پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران: بله دسترسی داریم.
مجری: پس چرا ما نباید بدانیم آقای دکتر زاکانی گفتند که ما این را اعلام نمی کنیم چون اگر اعلام کنیم دیگر کسی در تهران زندگی نمی کند خب اگر این قدر قضیه بحرانی است که ما نباید در تهران زندگی کنیم به ما بگویید.
آقای دکتر علی نصیری، ریاست محترم پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران: مثال می زنم اولا دانستن ها باید یک کمکی بکند اینکه ما بیاییم نظم زندگی شهری را بهم بریزیم و ترس بیهوده در دل مردم ایجاد کنیم این مسیر ایمن سازی انجام دارد می شود، خیلی از این ساختمان ها آمدند پای کار ایمن سازی را شروع کردند الان زیر چشم دادستانی دارد ایمن می شود. من حتی در یکی از مصاحبه هایم اسم یکی از این ساختمان ها را آوردم خود آتش نشانی به ما گفتند این بنده خدا آمده پای کار و دارد ایمن می کند ما دلیلی ندارد که مثلا مردم را نگران کنیم که این مرکز خریدی که ده دقیقه از آن یک جنسی خریداری کنی و هر لحظه دروجودت ترس باشد که الان می ریزد یا نمی ریزد؟ در صورتی که ممکن است مشکل آن مثلا نداشتن کپسول یا بسته بودن یک راه پله اضطراری باشد یا موارد از این قیل.
مجری: یعنی می فرمایید اعلام عمومی آن ذهن مردم را مشغول می کند و شما به عنوان سازمان مدیریت بحران و آتش نشانی می دانید کدام ساختمان هاست؟
آقای دکتر علی نصیری، ریاست محترم پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران: ما و دادستانی و تمام کسانی که متولی ایمنی شهر هستند. قرار نیست همه چیزهایی که مثلا در شهر اتفاق می افتد همگان بدانند دلیلی ندارد یعنی هر اطلاعاتی باید به آن مرجعی داده شود که نیازمند آن اطلاعات است نگرانی که مردم ما باید از آنها برطرف شود این است که مسئولین واقعا هوشیارانه دارند فعالیت می کنند. من کارشناس حوزه بحران هستم الان یک سال است اینجا مسئولیت اجرایی دارم ولی واقعا در این سالهایی که ما می خوانیم و می نویسیم و بحث می کنیم راجع به بحران و حادثه، هیچ وقت به اندازه الان من هم دلی ندیده بودم. در مسئولین که اینقدر درک خطر بالایی پیدا کردند دادستانی همین طور، شورای شهر، شهردار تهران و مسئولین دولت ، رئیس جمهور و همه با دغددغه در جلسات خصوصی می بینیم واقعا از صمیم قلب دارند تلاش می کنند ناایمنی ها را رفع کنند. ولی من به شما عرض کنم این حرفهایی که من می زنم مفهومش این نیست که فردا و پس و روزهای دیگر ممکن است حادثه ای رخ ندهد. احتمالش هست که حادثه رخ بدهد هر لحظه ولی روند به سمت ایمن تر شدن می رود و روند سرعت گرفته، این اتفاق خوبی است که باید نویدش را بدهیم به مردم.
مجری:خیلی ممنونم