آرش علوی، عضو کمیسیون صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی ایران: بخش اعظمی از صادرات کشور وابسته است به ثروتهای زیرزمینی ما، در بخش معدن، در بخش محصولات هیدروکربنی، پتروشیمی و میعانات نفتی و سایر مشتقات میتواند باشد.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، آقای سید آرش علوی عضو کمیسیون صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی ایران میهمان رادیو اقتصاد، در برنامه روزی نو بودند که مشروح گفتگو در ذیل آمده است؛
مجری : می خواهیم مثبت نگاه کنیم من در خیلی از دولت ها تقریبا از سال های 76، 77 به این طرف که کار رسانه ای می کنم همواره آمار تجارت و آمار صادرات را گفتیم مثبت و خوب است و رو به رشد است، در همین دولت هم حتی ماهانه و حتی سه ماهه آمار گمرک را که نگاه می کنیم آمارها مثبت است و آمار اخیر که گمرک اعلام کرده که ده درصد افزایش پیدا کرده تجارت خارجی کشور در هفت ماهه امسال، اگر این نگاه را ایجابی به آن نگاه کنیم این آمار به ما چه می گوید ؟ مثلا می گوید دماسنج اقتصاد ما، بازار سرمایه با چنین آمار مثبتی باید چگونه باشد ؟ شاخص های کلان اقتصادی ما مثلا تورم چقدر باید رو به کاهش رود و خیلی اتفاقات مثبت دیگر که باید بیفتد به نظر شما با این آماری که آمار است و دقیق هم است این اتفاقات افتاده یا خیر و اگر قرار است بیفتد در چه بازه زمانی می افتد ؟
آقای سید آرش علوی، عضو کمیسیون صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی ایران : تحلیل اطلاعات خیلی مهم است که با دقت کنکاش کنیم که ببینیم که چه مقدار از تغییرات، چه کاهش و چه افزایش صادرات نتیجه سرمایه گذاری و کارهای قبلی ما است مثلا بخش اعظمی از صادرات کشور وابسته است به ثروت های زیرزمینی ما، در بخش معدن می تواند باشد ، در بخش محصولات هیدروکربنی ، پتروشیمی و میعانات نفتی و سایر مشتقات می تواند باشد، ما وقتی به سبد صادرات کشور نگاه می کنیم می بینیم این افزایش صادرات خصوصا در حدود مقدار وقتی گاهی صحبت می شود باید ببینیم تابعی است از تحولات جهانی به هر حال در بعضی از مقاطع این پیشرفت ها را داشتیم و نتیجه افزایش ها چه در ارزش و چه در مقدار ، نتیجه برخی از تصمیمات درست ما بوده در سنوات گذشته و به تبع آن گاهی اوقات کاهشی داشتیم یا این است که به اندازه کافی هم رشد نداشتیم زمانی که ما پتانسیل افزایش زیادی داریم ولی به اندازه پتانسیل مان افزایش پیدا نکردیم فکر می کنم آن چیزی که بسیار مهم است نگاه کنیم. دماسنجی که شما اشاره کردید فکر میکنم دماسنج جایی است که ما خدمات یا محصولات صادراتی که داریم صادر می کنیم کمترین وابستگی داشته باشند به این المان ثروت های زیرزمینی ما یعنی آنچه که خدمات در بخش های مختلف خصوصی یا نیمه دولتی دارد صادر می شود که وابستگی دارد به شرایط داخل کشور ، مثالی که شما زدید مثال بسیار درستی است یعنی به هر حال فاکتور تورم باید در آن دیده شود که به هر حال تاثیرگذار است روی قیمت تمام شده خیلی از کالاهای داخلی و ببینیم آنجا به چه صورت عمل کردیم یعنی بین دو بخش صادراتی تفکیک قائل شویم .
مجری : ما می گوییم صادرات غیرنفتی ، ما میعانات گازی را هم صادر می کنیم اینها واقعا که غیرنفتی نیست ولی به لحاظ قانونی می گوییم غیرنفتی چون قانون این جوری تصدیق کرده است دیگر حدودا عددی که اعلام شده از سوی گمرک ، 60 میلیارد و 133 میلیون دلار بوده است چقدر این ها واقعا غیرنفتی است یعنی مثلا کاشی و سرامیک و کفش و پوست و شکلات و صنایع غذایی و خشکبار این ها واقعا غیرنفتی است دیگر . از این 60 میلیارد و 133 میلیون دلار چقدر به معنای واقعی غیرنفتی است و چقدرش میعانات گازی است ؟
آقای سید آرش علوی، عضو کمیسیون صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی ایران : در سال های گذشته این نسبت تغییر کرده، ما سال هایی داشتیم که کف این صادرات در حدود 50 درصد بوده و در مواردی داشتیم تا حدود 75 ، 80 درصد صادرات غیرنفتی کشور شامل این چهار گروه کالایی که شما به درستی اشاره داشتید یعنی بر طبق طبقه بندی محصولات صادرات غیرنفتی کشور ، سه تا از گروه های عمده به هرحال یک جوری مرتبط هستند به منابع نفتی ما که شما به درستی اشاره کردید . آن بخش متغیری که داریم که بخش سایر صنایع یا خدمات ما هستند تخمینی که امسال وجود دارد که این مبلغ تقریبا حدود 15 میلیارد دلار است . چرا می گوییم تخمین وجود دارد ؟ به خاطر تقدم و تاخر در بحث صادرات است و یک بحث خیلی مهم دیگری وجود دارد که آمار رسمی صادرات کشور براساس نرخ گذاری های کمیته ارزش گذاری گمرک است یعنی شما به هر حال اگر یک تخته فرش را یا یک کیلو پسته را صادر می کنید فارغ از این که این محصولتان را با چه قیمتی می فروشید گمرک برآوردی دارد از ارزش کالا و آن ارزش را ضرب در مقدار صادراتی شما می کند ولی در مورد مواردی که در قیمت جهانی دارد مثل فلزات ، آن را براساس قیمت جهانی اش می سنجد بعضا پیش می آید صادراتی که ما داریم وقتی که مقدار و ارزشش با هم همخوانی ندارد، افزایش یا کاهشش فرق نمی کند. این نشان می دهد که قیمت گذاری ما ممکن است به اندازه کافی درست نباشد بنابراین وقتی می گوییم 15 میلیارد دلار ممکن است در حقیقت باشد 18 میلیارد دلار یا باشد 12 میلیارد دلار مثلا در مورد بعضی از کالاها مثلا در زمینه خشکبار الان شاهد این هستیم که 20-30 درصد قیمت گمرکی ارزشش فراتر از آنچه که واقعا معامله می شود است و این، تورمی در صادرات ما نشان خواهد داد .
مجری : ممنون از شما