رئیس اداره اسناد تاریخی کتابخانه آستان قدس رضوی گفت: بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ برگ سند تاریخی از مسجد گوهرشاد حرم مطهر رضوی وجود دارد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز خراسان رضوی، سرکار خانم الهه محبوب افزود: حدود ۱۵۰ برگ از این اسناد مربوط به دوره صفویه، بیش از ۸۰۰ برگ به دوره افشاریه و حدود هزار و ۵۰۰ برگه سند تاریخی به دوره قاجار مرتبط است.
وی گفت: مسجد گوهرشاد در اسناد تاریخی به نامهای مسجد جامع، مسجد جامع کبیر، مسجد جامع کبیر ارض اقدس و سرکار مسجد جامع و نیز مسجد جامع کبیر گوهرشاد ثبت شده است.
رئیس اداره اسناد تاریخی کتابخانه آستان قدس رضوی ادامه داد: قدیمیترین سندی که در آن از مسجد گوهرشاد نام برده شده است متعلق به بیش از ۴۰۰ سال قبل و مربوط به سال ۱۰۱۷ قمری در دوره شاه عباس صفوی است.
محبوب افزود: انواع اسناد معرفی شده شامل دفاتر اوارجه، توجیهات، روزنامچه و فردهای محاسباتی است که بیشتر آنها در قطع ۱۵ در ۲۰ سانتیمتر است.
رئیس اداره اسناد تاریخی حرم مطهر رضوی گفت:تأمین سوخت قنادیل و مشعل، اداره امور کشیک،کفشبان و پیشنماز مسجد، گزارش ماهانه هزینه دخل و خرج، صورت جمع کارکنان، تعمیرات مسجد و اجاره نامه ها، درآمدها و هزینه های موقوفات، متولیان و سایر کارکنان موقوفات بخشی از موضوعات این اسناد است.
مسجد گوهرشاد به همت بانویی مومنه و با مهندسی استاد قوام الدین شیرازی، برجسته ترین معمار دوران تیموری،در حدود ۶۵۰ سال پیش احداث شد.
کشتار بیرحمانه زائران حضرت علی بن موسی الرضا علیه السلام به دستور مستقیم رضا قلدر در حرم مطهر رضوی به جرم اعتراض به اجباری شدن قانون کشف حجاب از مهمترین وقایع این مسجد در حدود ۹۰ سال پیش است.
صحن مسجد گوهرشاد کهنترین و تاریخی ترین صحن در حرم مطهر امام رضا علیه السلام است.