مدیرکل امور پایگاههای ملی و جهانی وزارت میراثفرهنگی گفت: ثبت جهانی تاقبستان بر هر طرحی ارجحیت دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، رضا سامه در نشست با شهردار کرمانشاه درباره طرح تله کابین افزود: باید سطح مغایرت ساخت تلهکابین تاق بستان با طرح ثبت جهانی آن به صورت کارشناسی بررسی و نظر نهایی وزارتخانه اعلام شود.
وی گفت: افق ما برای تاقبستان ثبت جهانی آن است و در مورد یک موضوع حقوقی دنبال راه حل کارشناسی هستیم و از فرصت گفتگو برای حل این مشکل استفاده میکنیم.
مدیرکل امور پایگاههای ملی و جهانی وزارت میراثفرهنگی با اشاره به اینکه مسئولیتهایی بر عهده ما است که از ضوابط متقن و قوانین مشخص که نشات گرفته و ماهیت وزارتخانه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی بر مبنای این قوانین شکل گرفته است، افزود: در موضوع تله کابین تاقبستان با عرصهای مواجه هستیم که کاملا متفاوت است و افق ما برای این اثر تاریخی ثبت جهانی است.
سامه با بیان اینکه افزایش تعداد ثبتهای جهانی علاوه بر ارتقای منزلت و جایگاه کشور، رونق گردشگری را نیز به دنبال دارد، گفت: تاقبستان برای ثبت جهانی دست به نقد است و با یک همت میتواند استانداردهای ثبت جهانی را کسب کند و باید ضمن حفاظت از اثر موانع را برطرف و شرایط را آماده ثبت جهانی کنیم. الان در مجموعه تاقبستان گرفتاریهایی داریم که اگر برطرف نشوند امکان ثبت وجود ندارد، در کنار اینها اگر یک طرح جدید را شروع کنیم به این مشکلات اضافه میشود.
وی در خصوص اینکه آیا ما منافع بلند مدت کشور و استان را باید فدای یک اتفاق کنیم افزود: در سایتهای تاریخی برای اجرای هرگونه تاسیسات قائل به بازگشت پذیری هستیم که بشود سریع به حالت قبل بازگشت و اصولا ساخت تاسیسات سنگین و غیر قابل بازگشت در دستور کار نیست.
سامه با تاکید بر اینکه ساخت تلهکابین در تاقبستان نیازمند بررسی دقیق است، گفت: اگر ما مجوز دادیم و یونسکو تله کابین را به عنوان مانع ثبت جهانی مطرح کرد، باید دقت کنیم که دچار خطایی نشویم آیندگان ما را نبخشند و با بررسی کارشناسی کامل سطح مغایرت تله کابین با ثبت جهانی تاقبستان نظر نهایی خود را در آینده نزدیک برای ساخت یا ممانعت از آن اعلام میکنیم.
تاق بستان در ۱۵ دی سال ۱۳۱۰ به شمارهٔ ثبت ۱۷۲ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده و مقدمات تشکیل پرونده برای ثبت جهانی نیز از چند سال قبل آغاز شده است.
محوطه تاریخی تاق بستان در دامنه کوهی به همین نام و در کنار چشمهای در شمال شرقی شهر کرمانشاه واقع شده است، در این محوطه آثاری از دوره ساسانی وجود دارد که شامل سنگ نگاره اردشیر دوم و ۲ ایوان سنگی به نامهای ایوان کوچک و بزرگ است.
ایوان کوچک در سمت چپ سنگ نگاره اردشیر دوم و ایوان بزرگ در سمت راست ایوان کوچک قرار دارد. سیاحان، مورخان و جغرافی نویسان دوره اسلامی ضمن توصیف سنگ نگارههای تاق بستان، از این محوطه با نامهای متفاوتی یاد کرده اند، به طوریکه ابن فقیه و ابن رسته این مکان را «شبدیز» و یاقوت آن را «قصرشیرین» نامیده است.
همچنین حمدالله مستوفی آنجا را تاق وسطام» عدهای دیگر آن را «تاق بهستون»، «تاق بیستون» و «تخت بستان» نامیده اند.
اهالی محل نیز محوطه را با نام تاق وسان و تاق بسان میشناسند، زیرا «سان» در لفظ محلی به معنی سنگ است و به این ترتیب تاق و سان یعنی طاقی که در سنگ کنده شده است.