به گزارش خبرگزاری صداوسیما ، دکتر ارسلان قاسمی رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تعاون ایران با حضور در برنامه مجله کشاورزی رادیو اقتصاد به موضوع تامین اب کشاورزی با اصلاح ساختار مصرف و نیز ارتقا دانش عمومی در مصرف بهینه اب در بخش های خدمات و صنعت نیز پرداخت .
مجری : ما درمورد چالش بحران آب در بخش کشاورزی داریم صحبت می کنیم خیلی ها می گویند ما به ورشکستگی آب رسیدیم و عملا از بحران عبور کردیم دیگر اسم این بحران نیست که بیاییم با مدیریت بحران بخواهیم حلش کنیم نظر شما را بشنویم من یک آماری را خواندم در مورد این که ۹۰ درصد مصرف آب به بخش کشاورزی اختصاص پیدا می کند تقریبا ۸ تا ۹ درصد آب شرب و حدودا سه درصد هم به مصارف صنعتی می رسد ، یک نکته و یک علامت سوالی این جا در ذهن خیلی ها هست بخصوص عزیزانی که در حوزه کشاورزی فعالیت می کنند تصمیم گیری می کنند می گویند که نه این عدد نیست ما ۶۰ درصد آبمان به مصارف بخش کشاورزی می رسد و بقیه هم آب شرب و صنعتی و آقای مهندس قاسم زاده گفتند این بازتخصیصی که اختصاص پیدا می کند را جزو این حساب می کنند برای همین است که این را مطرح می کنند . یک توضیح کوتاه از شما بشنویم که برویم سراغ راه حل های کمک کننده برای عبور از این بحران .
قاسمی : دیدگاه ما نسبت به مصرف آب در بخش کشاورزی همان دیدگاه اولی است که جنابعالی اشاره داشتید در بدترین حالت ما حدود ۶۵ تا ۷۰ درصد منابع آبی کشور در بخش کشاورزی دارد استفاده می شود هر چند که همین منابع هم ما بهره وری پایین تری را داریم یعنی متاسفانه بهره وری و استفاده بهینه از منابع آب هم در بخش کشاورزی و هم در بخش صنعت و هم در بخش خدمات خیلی وضعیت مناسب و روشنی را ندارد . من یک مثال راجع به بخش صنایع عرض کنم ، در صنعت ، صنایع آب بر ما معمولا در مناطق خشک و غیر کویری تقریبا دارد استفاده می شود یعنی ما آنجا هم همچنان که در کشاورزی الگوی کشت مناسبی نداریم در بحث صنعت ما هم ، آمایش سرزمین مناسبی را نداریم یعنی فقط نمی شود گفت که بخش کشاورزی است که بحث بحران آب را دامن بهش می زند هم صنعت ، هم کشاورزی و هم خدمات هیچکدام از یک بحث منسجم راجع به استفاده بهره ور از آب پیروی نمی کنیم.
مجری : یعنی به صورت کلی بپذیریم که بهره وری آب در کشور ما پایین است ولی ما می خواهیم راجع به بخش کشاورزی آن صحبت کنیم . یک آماری داریم در مورد تولید ماده خشک ، آقای مهندس قاسم زاده گفتند یک کیلوو 400 گرم ولی من حدودا آخرین آمارهایی که دیدم یک کیلو و زیر صد گرم بود و در دنیا ۵/۲ کیلوگرم بود این خودش بیانگر این است که ما عملا خیلی فاصله داریم با متوسط دنیا .
قاسمی : در واقع آماری که شما اشاره داشتیم یک و یک دهم در کیلوگرم آماری است که می شود رویش حساب کرد و رویش باید برنامه بریزیم اگر قرار باشد که این کار را انجام بدهیم . ما در دشت های کشور ، دو نوع منبع آبی داریم منبع آبی تجدیدپذیرو تجدیدناپذیر ، ما منابع آبی تجدیدناپذیرمان را در طی این ۵۰ سال اخیر به سمت و سویی بردیم که تقریبا دیگر در شرایط بحرانی شدید قرار دارند و این منابع آب تجدیدناپذیر که در واقع یک سرمایه بین نسلی بود را هم ما داریم از بین می بریم . با عدم بهره وری از آب و این کار که انجام بدهیم .