دکتر هادی قوامی، معاونت محترم وزیر اقتصاد: ما در برنامه پنجم توسعه قانون کار شایسته را گذاشتیم ولی نتوانستیم عملیاتی کنیم، برای همین بازتاب آن که نهایتا بیاید در رشد و خودش را نشان دهد، در رشد هم به شکل جزء بهره وری در رشد که موثر است و می تواند خودش را نشان دهد، مفقود است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، در برنامه گفتگوی اقتصادی با آقای دکتر هادی قوامی، معاونت محترم وزیر اقتصاد گفتگو داشتند، که مشروح آن در ذیل آمده است؛
مجری : ما در مورد تاثیر کیفی سازی تولید داخل صحبت می کنیم و به مناسبت روز ملی کیفیت ، می خواهم ببینم در مجموعه هم وزارت اقتصاد و هم نظر شما بعنوان یکی از معاونین وزرای تاثیرگذار در این حوزه ، بفرمائید که در این حوزه به نظرتان جایگاه ما کجا است و چه تغییراتی می توانیم داشته باشیم جهت رشد در کیفیت ؟
دکتر هادی قوامی، معاونت محترم وزیر اقتصاد : موضوع مهمی را اشاره کردید به آن ، برای اینکه تولید ناب اتفاق بیفتد حتما قبل از تولید ناب ، کار شایسته نیاز است، کار شایسته اصولی دارد که در واقع چهار تا اصل دارد. یکی سیستم پرداخت تامین اجتماعی است که باید کامل باشد برای نیروی کار، برابری حقوق است از نظر مدرک و رشته و جایگاه و منزلت شغلی نیروی کار و حق اظهار نظر. اینها چهار پایه کار شایسته است که وقتی به آنها توجه می شود در یک بنگاهی منجر به تولید ناب می شود و تولید ناب که هم استاندارد است ، کیفیت ، بهره وری بالا است و محدودیت مرز هم نمی شناسد یعنی هم امکان صادراتش بدون مسئله و مشکل به خارج از کشور است و هم در داخل خواستار زیادی دارد. این حتما باعث می شود تولید که افزایش پیدا می کند، اشتغال افزایش پیدا می کند، زمینه سودآوری بنگاه هم افزایش پیدا می کند و تبدیل علوم به فنون در این فضا بوجود می آید و کشور هم مسیری را طی می کند که دائم در حال ورود تکنولوژی نیست. تکنولوژی را در دوره ای وارد می کند بعد تکنولوژی ایجاد می شود، منتها آیا ما به این شرایط رسیدیم؟ نه. ما در برنامه پنجم توسعه قانون کار شایسته را گذاشتیم ولی نتوانستیم عملیاتی کنیم، برای همین بازتاب آن که نهایتا بیاید در رشد خودش را نشان دهد و در رشد هم به شکل جزء بهره وری در رشد که موثر است و می تواند خودش را نشان دهد، مفقود است و همه این مسائلی که عرض کردم نهایتا در بهره وری در رشد ، سهمش تقریبا در رشد اقتصادی ایران صفر است که باید به آن توجه ویژه ای کرد. بالاخره ما باید موانع سرمایه گذاری را در اقتصاد ایران برداریم که باید نوع حمایت ها را اصلاح کنیم ایجاد انحصار و محدودیت های صدور مجوز کالاهای جدید است که ما از پایان سال 99 در وزارت اقتصاد مجوزهای ثبت محور و تائید محور مورد توجه قرار گرفته و انجام می شود و وجود مسیرهای فعالیت نامولد رقیب تولید است که روی بهره وری و کیفیت کار اثر می گذارد و آسیب می زند و امنیت سرمایه گذاری اندکی است که ما داریم ، جامعه دارای سرمایه گذاری است که باید 7 ویژگی در آن وجود داشته باشد، یکی اقتصاد کلان است که قوانین و مقرراتش باید با ثبات باشد که متاسفانه ما خیلی تغییرات قوانین و سیاست ها داریم مثلا در مناطق آزاد ویژه تا چند وقت پیش مالیات گرفته نمی شد ولی امسال شامل مالیات کردند خب معلوم است سرمایه گذار این گونه احساس امنیت نمی کند به طور مثال یا در خصوص مثلا فقدان یادگیری و تسلط و فناوری که در نوع خودش عامل دیگری است که بر کیفیت می تواند اثر بگذارد و محیط کسب و کار نامطلوب و اقتصاد غیررسمی هم چالش جدی است یعنی یک کالایی مثلا شرکتی دارد همان کالا را تولید می کند در یک محیط غیررسمی وارد بازار می کند نه مالیات ارزش افزوده می دهد و نه بیمه می دهد به نیروی کارش و نه آن هزینه های دیگر را دارد و بالاخره آسیب می زند به فعالیتهای بخش رسمی .
مجری: ممنون امیدواریم این فرموده های شما که نکات قابل اهمیتی هم در آن وجود داشت جزو مواردی باشد که مانند جریان مالیات مناطق آزاد، این همه ما در برنامه صحبت کردیم و مخالفت هایی می شد اما توجیهات اقتصادی کارشناسان واقعا مورد توجه قرار نگرفت و حتما زمانی در موردش صرف شود که چالش برانگیز نشود و به نتیجه برسد .
دکتر هادی قوامی، معاونت محترم وزیر اقتصاد : مناطق آزاد که سرزمین اصلی نیست باید آزاد شود، از مقررات دست و پاگیر ما دوباره محصورش کردیم و الان مضاعف می دهد مسئله ای که داریم شرایط را سخت تر کردیم مالیات مضاعف می گیریم دراین مناطق که بدتر از سرزمین اصلی است .
مجری: ممنون از شما