رئیس قوه قضاییه در اولین مقصد از سفر استانی اش به خراسان جنوبی در دانشگاه بیرجند حاضر شد تا با دانشجویان و جوانان گفتگو و تبادل نظر کند.
هجدهم مهر سال جاری، رئیس دستگاه قضا در سخنانی در جلسه شورای عالی قوه قضاییه، برای شنیدن مطالب و نقطهنظرات هر فرد، گروه و جریانی که دارای ابهام، سؤال، انتقاد و اعتراض است، اعلام آمادگی کرده و گفته بود: خطاب به همه جریانها، گروهها، جناحهای سیاسی، دستهجات و افرادی از عموم مردم که دارای ابهام، سؤال، انتقاد و اعتراض هستند، اعلام میکنم که آمادگی استماع نقطهنظرات و پیشنهادات و انتقادات آنها از طریق گفتگو را دارم و قطعاً چنانچه اشتباه و ضعفی از ناحیه ما وجود داشته باشد از نقطهنظرات ارائه شده در راستای رفع آنها استفاده میکنیم و هیچ ابایی از اصلاح و رفع ضعف نداریم.
پیش از سخنان رئیس قوه قضاییه در این دیدار، «احمد لامعی» رئیس دانشگاه بیرجند به ارائه گزارشی از وضعیت آموزش عالی و دانشگاههای استان خراسان جنوبی پرداخت و گفت: استان خراسان جنوبی بالغ بر ۴۲ هزار دانشجو دارد که در این میان سهم دانشگاه بیرجند ۱۳ هزار و ۳۰۰ نفر است.
وی با اشاره به وجود ۲ هزار دانشجوی متأهل در دانشگاه بیرجند، از کمبود شدید فضای خوابگاهی برای این دانشجویان سخن گفت و نسبت به این موضوع گلایه کرد.
لامعی با اشاره به ضرورت همافزایی شرکتهای دانشبنیان با دانشگاه، از رئیس دستگاه قضا درخواست کرد که با اتخاذ تمهیدات لازم در راستای رفع موانع موجود، دانشگاه بیرجند را در تجهیز و تکمیل شرکتهای دانشبنیان نوپای استان خراسان جنوبی کمک کند.
وی ضمن اشاره به برخی طرحها و پروژههای عمرانی نیمهتمام در استان خراسان جنوبی، خواستار آن شد که حل مشکلات مربوط به شهرک فرهیختگان، جزو برنامههای سفر رئیس دستگاه قضا به این استان باشد.
در ادامه، «دانیال محمدی» نماینده بسیج دانشجویی استان خراسان جنوبی نیز در سخنانی با اشاره به قضایای اخیر گفت: بیش از ۵۰ روز از اعتراضات در برخی شهرها میگذرد، اما هنوز کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاههای بیرجند برگزار نشده است؛ بدون تردید باید با عناصر اصلی اغتشاشات برخورد قاطعی کرد، اما باید با دانشجویانی که در این قضایا جزو عناصر اصلی نبودند با رأفت اسلامی برخورد شود.
وی افزود: ولنگاری در مدیریت فضای مجازی و محدودیتهای بیبرنامه ایجادشده در این فضا، جوانان و نوجوانان را با خطر سهمگینی روبرو کرده است و میطلبد که دستگاه قضایی به این موضوع ورود داشته باشد.
محمدی همچنین از حضور حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای در بین دانشجویان قدردانی کرد و خواستار استمرار این رویه از سوی همه مسئولان کشور شد.
«سوسن تیزکاری» نماینده دانشگاه علومپزشکی بیرجند نیز در سخنانی خطاب به رئیس قوه قضاییه گفت: اقدام شما در صدور فراخوان گفتگو با منتقدان و معترضان، قابل تقدیر است، اما در سطح استان خراسان جنوبی مقدمات این مهم فراهم نشده و از جمله درخواست بسیج دانشجویی علومپزشکی برای برگزاری کرسیهای آزاداندیشی، بدون انجام توجیهات لازم «نفی» شده است.
وی همچنین بر شفافیت جریان دادرسی و برگزاری علنی محاکم تاکید کرد و گفت: امروز بیش از همیشه نیازمند شفافیت هستیم و افکار عمومیخواستار آن هستند که دادگاههای مفسدان اقتصادی و لیدرهای اغتشاشات، پخش شود.
«محمدحسین صداقت» نماینده دانشگاه صنعتی بیرجند نیز طی سخنانی با بیان اینکه مسئولان برای صدور مجوز کرسیهای آزاداندیشی تعلل دارند، گفت: نقش تبیین در قضایای اخیر برای سلب فرصت از معاندین جهت روایتسازی بسیار بااهمیت بود که مورد غفلت قرار گرفت.
وی با بیان اینکه متاسفانه در برخی انتصابات به جای شایستهسالاری به قبیلهگرایی توجه میشود، عنوان کرد: ناکارآمدی صدای اعتراض مردم را بلند کرده است و قوه قضاییه باید با ناکارآمدیها و پروندههای فساد مسئولان و آقازادهها برخورد جدی داشته باشد.
«اکرم صلاحی» نماینده دانشجویان دانشگاه بیرجند نیز در سخنانی خطاب به رئیس دستگاه قضا گفت: ما معترض هستیم، اغتشاشگر نیستیم؛ بین معترض و اغتشاشگر حدومرز قائل شوید.
صلاحی با بیان اینکه گشت ارشاد باید یک قانون و چهارچوب داشته باشد، گفت: مگر مقام معظم رهبری و حاج قاسم سلیمانی نفرمودند ما یک ملت هستیم؟ مسئولان در این بحران خیلی راحت میتوانستند عذرخواهی کنند؛ مردم ما بسیار نجیب هستند و عذرخواهی مسئولان را قبول میکردند. ما یک ملت هستیم، دل من برای همان پلیسی هم که او را آتش میزنند میسوزد؛ مشکل من و امثال من حجاب نبود.
صلاحی در بخش دیگری از صحبتهای خود، رئیس قوه قضاییه را خطاب قرار داد و گفت: دانشجویان از کمیته انضباطی میترسند و با دیدن آن، راه خود را کج میکنند؛ خواهش میکنم دانشگاه را به دانشگاهیان بسپارید.
«هلالی» نماینده دانشجویان دانشگاه فرهنگیان بیرجند نیز در این مراسم گفت: معاونت پیشگیری قوه قضاییه چه نسبتی با آموزش و پرورش برقرار کرده و چه میزان بر روی ساختارهای معیوب آموزش و پرورش مطالعه داشته و تلاش کرده از آسیبهای این حوزه جلوگیری کند؟ چرا قوه قضاییه در قبال ترک فعل مسئولان آموزش و پرورش حرکت ملموسی انجام نمیدهد؟
وی در ادامه گفت: قوه قضاییه چه سازوکاری برای بررسی عملکرد مسئولان در حوزه سیاستهای کلی ابلاغی دارد؟ برای نمونه یک دهه از ابلاغ سیاستهای بنیادین آموزش وپرورش گذشته، اما هنوز هیچ اتفاقی رخ نداده و وجود مافیای وحشتناک کنکور بر کسی پوشیده نیست؛ اگر قوه قضاییه ناظر نباشد پس چه کسی باید بر این موضوعات نظارت کند؟
«مهرداد روحانی» نماینده دانشجویان دانشگاه بیرجند نیز در این مراسم اظهار کرد: چرا ارگانهای نظامی با اعتراضات و اغتشاشات برخورد یکسان دارند؟ از جمله با دانشجویان معترض، برخورد میکنند؛ این امر نارضایتی و دو دستگی ایجاد میکند؛ درخواست داریم که رئیس قوه قضاییه برای توقف پیگیری پروندههای دانشجویان معترض دستور قاطع صادر کند و در همینجا این قول را در مورد دانشجویان بیرجند بدهد.
وی با انتقاد از عملکرد شورای عالی فضای مجازی گفت: پیامرسانهای داخلی ضعیف عمل میکنند و سایر پیامرسانها نیز برای مردم محدود شده و این امر اشتغال بخشی از مردم را به مخاطره انداخته است.
نماینده دانشجویان دانشگاه بیرجند با اشاره به اتفاقات رخداده در سیستان و بلوچستان گفت: دستگاه قضایی و مسئولان بخشهای مختلف باید در خصوص قضایای واقعشده در سیستان و بلوچستان روشنگری کنند تا نارسانهها نتوانند موجسواری داشته باشند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود خطاب به رئیس قوه قضاییه گفت: مسئولان کشور در استان خراسان جنوبی حضور فصلی دارند و در مواعد انتخابات به این استان سفر میکنند و گویی نگاه ابزاری به مردم این استان دارند لذا شما این انتقاد ما را به گوش مسئولان برسانید.
«امین جعفرپور» نماینده دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند نیز در سخنانی گفت: وِرد این روزهای ما این است که اعتراض آری و اغتشاش خیر؛ آیا مسئولان نقشی در ایجاد بسترها و ارتباطسازی عمیق با مردم ندارند؟ آقای محسنی اژهای، از شما خواهش داریم به مسئولان خراسان جنوبی بگویید آستانه تحمل خود را بالا ببرند.
وی با بیان اینکه اگر صدای مردم را نشنویم موضوعات تبدیل به تهدید میشوند و در نتیجه یک مشکل ساده به یک چالش تبدیل میشود، گفت: امیدواریم حاصل سفر رئیس قوه قضاییه به خراسان جنوبی، خوشخبری برای اهالی دانشگاه و رسانه باشد.
«الناز جاهد» نماینده دانشجویان دانشگاه بیرجند نیز در سخنانی در این مراسم، به بیان برخی مشکلات تجهیزاتی، معیشتی و کاری دانشجویان پرداخت و گفت: چرا در حلقههای مشورتی مسئولان کشور، از ظرفیت دانشجویان استفاده نمیشود؟
«مرتضی همایون» نماینده دانشجویان دانشگاه پیامنور بیرجند نیز در سخنانی گفت: ما دانشجویان به عنوان مؤذنهای جامعه باور داریم که باید مشکلات را بدون لکنت زبان مطرح کنیم و مسئولان باید بدانند که این رفتار ما سیاهنمایی نیست.
وی افزود: مسئولان ناکارآمد جزو مسببان وضع موجود هستند لذا از رئیس قوه قضاییه درخواست محاکمه شفاف، علنی و قاطع مسببان وضع فعلی را داریم.
همایون بیان کرد: باید حق اعتراض معترضان به رسمیت شناخته شود، اما مردم با اغتشاشگران همراهی ندارند و انتظار برخورد با عناصر اصلی اغتشاشات که علاوه بر امنیت فیزیکی، امنیت روانی آحاد جامعه را به مخاطره انداختهاند، دارند.
«علی لرستانی» نماینده دانشجویان دانشگاه فنی و حرفهای در سخنانی خطاب به حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای گفت: من گلایه دارم؛ البته انتظار معجزه از شما به عنوان رئیس قوه قضاییه ندارم، اما این انتظار را دارم که در نشست سران قوا، صدای ما را به گوش رئیسجمهور برسانید و صدای ما را به گوش وزیر علوم نیز برسانید که چرا سرانه دانشگاه فنی و حرفهای یک سوم سرانه سایر دانشگاههاست.
وی افزود: چرا از ما که میتوانیم تولید اشتغال و صنعت کنیم حمایتهای لازم به عمل نمیآید؟ ما خوابگاه و سرویس ایاب و ذهاب نداریم و متأسفانه مدرک دانشگاه ما بیاعتبار است.
«قاسمیفر» نماینده دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند نیز طی سخنانی خطاب به رئیس قوه قضاییه گفت: آقای اژهای میخواهم شما را مورد خطاب قرار دهم، شما برای گفتگو با منتقدان اعلام آمادگی کردید؛ در بند ۷ سند تحول نیز تصریح شده که قوه قضاییه باید فضای گفتگو با منتقدان را فراهم آورد؛ حالا سوال این است که آیا دستگاه قضایی برای این مهم تمهیداتی اندیشیده است یا خیر.
وی افزود: آقای اژهای، شما در دهه ۷۰ با برگزاری دادگاههایی، یک باند سیاسی اقتصادی را رسوا کردید؛ حالا سوالم این است که چرا دادگاههای مفاسد اقتصادی را به صورت علنی برگزار نمیکنید؟ قطعا تحقق این مهم در افزایش سرمایه اجتماعی نظام و امیدواری مردم تاثیرگذار خواهد بود.