مدیرکل هواشناسی قزوین گفت: اگر کشورهای صنعتی روند تولید گازهای گلخانه ای را تعدیل نکنند تغییرات اقلیمی همراه با خشکسالی ها ادامه خواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، پارسال و امسال تقریبا کم بارش ترین سالها در نیم قرن اخیر است. بروز شدیدترین خشکسالی 50 سال اخیر به ویژه دراستان قزوین و حاکم شدن توده هوای گرم و داغ ، در استان موجب شده کارشناسان به این باور برسند که طی 10 سال آینده، دشت آبرفتی قزوین بی آب شده و به کویر تبدیل شود. این روند با شب های بسیار سرد و روزهای گرم که یکی از ویژ گی های مناطق کویر است در این روزها مشاهده و احساس می شود.
مدیرکل هواشناسی در برنامه گفتگوی ویژه خبری گفت: همچنان که از سال های قبل هم گفتیم تغییر اقلیم را در دنیا شاهد بودیم. یکی از علت آن، گرم شدن کره زمین است. علت گرم شدن کره زمین هم تولید گازهای گلخانه ای در دنیاست. با افزایش دما شاهد ذوب یخ های قطبی هستیم. زمانی که این یخ های ذوب شده وارد اقیانوس ها می شوند دمای اقیانوس ها را تغییر می دهند و به مرور تغییر اقلیم رخ می دهد.
شیخ الملوکی گفت: با برگزاری کنوانسیون جهانی هواشناسی که چند سال پیش در فرانسه بود، اعلام شد که باید از تولید گازهای گلخانه ای جلوگیری شود و به همه کشورها دستورالعمل ابلاغ شد تا این روند تعدیل شود یا به نوعی تاخیر پیش انداخت. کشورهای صنعتی که این گازهای گلخانه ای را تولید می کنند اگر پای کار بیایند می توانیم روند تغییر اقلیم را با تاخیر مواجه کنیم.
وی گفت: با تغییر اقلیم بالطبع ناهنجاری های اقلیمی رخ می دهد. ما پیامدهای بد آب و هوایی را مشاهده می کنیم. بارندگی ها هم خارج از نرمال اتفاق می افتد. هرچه پیش می رویم متاسفانه پیامد تغییر اقلیم آزاردهنده تر می شود و به هر حال باید در برابر آن برنامه داشته باشیم تا جان و مال انسان ها به خطر نیفتد.
مدیرکل هواشناسی استان قزوین تصریح کرد: قبلا هم اعلام کردیم که پاییز مساعدی نخواهیم داشت. در سازمان هواشناسی مرکز ملی اقلیم شناسی در خراسان رضوی مستقر است که در مورد پیش بینی های بلندمدت فعالیت می کنند. این مرکز با 52 مدل می تواند یک پیش بینی سه چهار ماهه را ارائه دهد. تا امروز هم بارندگی های ما از ابتدای سال زراعی تا امروز 3/6 بارش داریم که بیش از 27 میلیمتر کاهش بارندگی نسبت به میزان نرمال را شاهد هستیم. همه شهرستان های استان هم به ترتیب وضع نامناسبی دارند.
وی اظهار کرد: سال زراعی گذشته و یک سال قبل تر از آن هم وضع مناسبی در بارش ها نداشتیم و دچار خشکسالی شده بودیم. قزوین بیش از 191 میلیمتر بارش داشته که نرمال آن 313 میلیمتر بوده است و نشان می دهد این کاهش بارندگی بر روی ذخیره سدها و سفره های زیرزمینی تاثیر مستقیم دارد. این عدد را اگر با سال قبل تر از آنهم مقایسه کنیم می بینیم که بازهم شاهد کاهش بارندگی بوده ایم و امیدواریم که از اواسط آذرماه بارندگی ها مناسب شود. البته وضع کل کشور هم بجز هرمزگان همه بد بوده اند.
شیخ الملوکی گفت: اگر نمودار 31 سال گذشته کشور را بررسی کنیم میبینیم که وضع بارندگی در استان قزوین خوب نبوده است. در این سال ها هم کاهش بارندگی وجود داشته است. در این سال ها 18 سال خشکسالی داشته ایم. البته خشکسالی از نگاه سازمان های مختلف، متفاوت باشد. اگر تولید گازهای گلخانه ای تعدیل نشود متاسفانه این وضع ناهنجار ادامه خواهد داشت. باتوجه به رشد جمعیت و مصرف آب و توسعه صنایع هم فشار مضاعفی بر آب موجود وارد می شود. آب تجدیدپذیر امکان جایگزینی در این شرایط نیست. برنامه های سازگاری با کم آبی هم در حال اجراست. سازمان های ذی ربط در حال برنامه ریزی و اجرای برنامه ها هستند تا این روند تعدیل شود.