مدیر قراردادهای آتی کارگزاری مفید گفت: بورس کالا در زمینه راهاندازی ابزارهای متنوع مالی پیش روی بازار سرمایه است؛ به طوریکه چراغ راه اندازی قرارداد آتی در تیرماه سال ۱۳۸۷ را بورس کالا روشن کرد و امروز و پس از توسعه بازار مالی به سراغ قرارداد اختیار معامله مبتنی بر آتی میرود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما به نقل از کالاخبر، مهدی آزاد با بیان اینکه در دنیا معمولا قراردادهای آپشن روی قراردادهای فیوچرز بسته میشود گفت: تعریف قراردادهای اختیار آتی در بازار ایران با همان جهتگیری تعریف قراردادهای اختیار آتی در بورسهای کالایی جهان است.
وی افزود: این ابزار برای فعالان اختیار معامله و همینطور فعالان حوزه قراردادهای آتی میتواند جذاب باشد و لذا هم مشتریان آپشن و هم مشتریان فیوچرز را میتواند به سوی خود جلب کند.
آزاد اظهار کرد: این نوع قرارداد باعث میشود سرمایهگذاران با اتخاذ موقعیتهای خرید یا فروش بتوانند با توجه به استراتژیهایی که دارند بهتر از گواهیهای سپرده، حسابهای خود را مدیریت کند.
وی اختیار آتی را نوعی تکمیل زنجیره ابزارهای مالی دانست و گفت: ۳ گروه هستند که وارد معاملات اختیار و آتی میشوند. نخستین گروه، سفته بازان هستند که با هدف کسب سود از نوسان قیمت ورود میکنند. گروه دوم افرادی هستند که میخواهند پوشش ریسک دهند و سومین گروه هم آربیتراژگران هستند که با ورود به دو بازار قصد کسب سود تضمین شده از اختلاف قیمت دو بازار را دارند.
این فعال بازار مالی ادامه داد: هر سه این گروهها با تعریف اختیار آتی قادر خواهند بود عملکرد بهتری را به ثبت برسانند، چرا که زمان اعمال با سررسید آتی همزمان نیست و همین فاصله زمانی باعث میشود معامله گران فرصت مجددی تا رسیدن به سررسید آتی داشته باشند و بتوانند استراتژیهای خود را بهتر پیاده کنند و قدرت مانور بیشتری داشته باشند.
وی با بیان اینکه اختیار آتی، ابزار جذابی از نگاه همه فعالان و متخصصان است، گفت: برای کسانی که در بازار آتی یا اختیار معامله فعال بوده و مفاهیم آن را میدانند این ابزار، جذابیتهای خاص خود را دارد. تنها نکته مهم اینجاست که فرهنگ سازی و آموزش باید به خوبی صورت بگیرد.
آزاد تصریح کرد: یکی از مشکلاتی که در آتی و بیشتر از آن در اختیار معامله به واسطه پیچیدگی آن وجود دارد این است که ابزارهای فوق هنوز در بازار سرمایه عمومیت پیدا نکرده است. تعداد کدهای صادر شده برای آتی و اختیار به ۸۰ هزار کد نمیرسد و دلیل اندک بودن این تعداد، فرهنگ سازی و آموزش کم در این دو حوزه است که همت همه جانبه فعالان بازار سرمایه را میطلبد.
وی تاکید کرد: در بورسهای کالایی دنیا کمتر از ۱۰ درصد و حتی میتوان گفت زیر ۵ درصد منجر به تحویل فیزیکی میشود و فعالان با توجه ابزارهای مختلف از جمله اختیار معامله و آتی نوسان میگیرند. این درحالی است که در ایران به دلیل شرایط مختلف اقتصادی، سهم بازار مالی و فیزیکی متفاوت است؛ لذا رکن اصلی در توسعه این ابزارها آموزش و فرهنگ سازی است، چرا که قسمت اعظمی از فعالان با این ابزارها آشنا نیستند و درصورت فرهنگ سازی مزایای ابزارها مطرح و رونق معاملات صورت میگیرد.
به گفته این فعال بازار سرمایه بررسی آپشن سهام نشان میدهد این بازار در حال رشد است و بازار سرمایه در حال حرکت به این سمت است.
وی خاطرنشان کرد: بازار آینده بازار ابزارها به ویژه آپشن و فیوچرز است که در آنها الزامی به تحویل نیست.
آزاد ادامه داد: بورس کالا در زمینه راهاندازی ابزارهای متنوع مالی پیشروست؛ به طوریکه افتخار راه اندازی قرارداد آتی مربوط به بورس کالاست که توانست اول تیر سال ۱۳۸۷ این ابزار را روی اونس طلا راه اندازی کند.
آزاد درباره دیگر مزایای معاملات اختیار آتی هم گفت: از مزایای این ابزار میتوان به آنلاین بودن و بسترهای معاملاتی آن اشاره کرد. این ابزار روی پلتفرمی راه اندازی میشود که در شرایط فعلی آپشن و فیوچرز روی آن معامله میشود؛ اختیار آتی نیاز به کد جدید ندارد و در قالب کد مشتقه کالا معاملات انجام میشود.
وی درباره راه اندازی اختیار آتی زعفران و پس از آن، روی واحدهای صندوق طلا گفت: زعفران را میتوان دارایی پایه جذابی برای معامله گران دانست، اما با راه اندازی اختیار آتی صندوقهای طلا، زنجیره ابزارهای مالی روی این دارایی پایه جذاب تکمیل میشود و عاملی برای رونق بازار به شمار میرود.