در حالی که همزمان با فراوانی محصولات پائیزی قیمت برخی از اقلام از جمله پیاز، سیب زمینی و گوجه فرنگی در بازار مصرف افزایش یافته است، کشاورزان از پائین بودن قیمت خرید گلایه دارند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، همزمان با به نیمه رسیدن پائیز و افزایش عرضه محصولات کشاورزی در بازار، قیمت برخی از اقلام صیفی افزایش یافته که اگرچه در ظاهر دلیل مشخصی ندارد، اما سوال درباره علت گرانی، بی جواب هم نمیماند.
تا سه روز پیش، برخی از فروشندگان، فعالان و متولیان بازار از باران میگفتند و گل و لای شدن مزارع را عامل کاهش عرضه عنوان میکردند.
برخی نیز به صادرات سیب زمینی و پیاز به کشورهای اطراف اشاره میکردند.
اما از سه روز قبل خبر ابطال ممنوعیت صادرات محصولات جالیزی در دیوان عدالت اداری تبدیل به اصلیترین پاسخ به سوال درباره علت افزایش قیمتها شده است.
اینکه این بخشنامه اصلا به مرحله ابلاغ و اجرا نرسیده بود و اشاره فروشندگان به خروج کامیونهای حامل سیب زمینی و پیاز از مرز نیز گواه آن است، مانع ادامه تلاشها برای افزایش قیمت و سود بیشتر نمیشود.
در مورد محصولات گران شده، نه تنها کمبودی در تولید و عرضه نیست، بلکه در مواردی کشاورزان از بیش بود محصولات میگویند و از پائین بودن قیمت خرید گلایه دارند.
اینکه تولیدکننده از پائین بودن قیمت خرید ناراضی باشد و همزمان، مصرف کننده از گرانی همان محصول گلایه کند، به وضوح وجود اشکالی در بخش میانی، یعنی جایی که واسطهها حضور دارند را نشان میدهد.
این موضوع ضمن اینکه لزوم تسریع در اجرای طرحهای وزارت کشاورزی برای سامان دادن به وضعیت تولید و عرضه، به ویژه در مورد محصولات جالیزی را مضاعف میکند، یادآور این نکته است که رفع نقایص از سایر بخشهای زنجیره نیز باید با همان جدیت اجرای الگوی کشت و تعیین تعرفههای بازرگانی پیگیری شود.