معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده در دیدار با همسر رئیس جمهور زیمبابوه درباره برنامههای معاونت زنان در حوزه اختیارات توانمندی و وظایف گفت: با برنامه ریزی مشترک در زمینه امور اقتصادی و کارآفرینی، و همچنین مشترکات حوزه فرهنگ و شرایط اجتماعی و سیاسی هر دو کشور، برنامهها را پیگیری خواهیم کرد.
مجری: گویا شما اینروزها میهمان رسمی دارید، همسر رئیس جمهور زیمباوه، بفرمائید موضوعات کاریتان با ایشان چیست و تا کجا پیش خواهید رفت؟
خانم دکتر انسیه خزعلی معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده و عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا: بله دیروز همسر رئیس جمهور زیمباوه تشریف آوردند و به استقبالشان رفتیم و امروز و روزهای آینده برنامههای کاری داریم، ایشان دیدارهایی را با وزرا خواهند داشت و همسر محترم رئیس جمهور ما نشست خواهند داشت و برنامههایی که در راستای فعالیتهای زنان در زیمباوه و ایران است بصورت مشترک برنامه ریزی خواهیم کرد ایشان هم در زمینه اقتصادی و کارآفرینی برای زنان هم در زمینه خیریه و آسیبهای اجتماعی زنان فعالیتهایی را دارند و انشاالله کارهای مشترک و نیازهایی که میتواند در زیمباوه از طریق ایران تامین شود پیگیری خواهیم کرد، صحبتهای خوبی شد شاید یکی از مشترکات ما مسائل فرهنگی و شرایط اجتماعی و سیاسی است که در هر دو کشور وجود دارد و به حمدالله این مشترکات تقویت میکند و پشتیبانی میکند از بسیاری از برنامههای اقتصادی و اجتماعی که میتوانیم داشته باشیم.
مجری: پس یکی از نیازهایی که فرمودید میتواند بصورت مشترک مطرح و رفع شوددر حوزه فرهنگ، اجتماع و سیاست است درست است؟
خانم دکتر انسیه خزعلی معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده و عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا: بله
مجری: تصور میکنید اگر جایی با مردم مواجه شوید و آنها شما را بشناسند و بدانند شما خانم دکتر خزعلی هستید اولین سوالی که از شما خواهند پرسید چیست؟
خانم دکتر انسیه خزعلی معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده و عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا: شاید بپرسند که وظیفه معاونت زنان چیست؟ معاونت زنان خوب تبیین نشده، اختیاراتش، توانمندی هایش و وظایفی که برایش تبیین شده یا تعیین شده، این برای مردم مجهول است .با توجه به ادارات و سازمانها و وزارتخانههایی که بسیاری از امور را متقبل میشوند جایگاه معاونت زنان چیست؟بد نیست به آن توجه کنیم واین عنایت را داشته باشیم که معاونت زنان یک معاونت ستادیست و وظیفه ثبت و اجرا ندارد، اما میتواند حرکتهایی را داشته باشد که اجرا را فعال کند، وظایفی که معاونت دارد در راستای اسناد بالادستی برنامه ششم، سند تحول و منشور برنامههای مهندسی فرهنگی تدوین شده، یکی از آن برنامه ها، سیاست گذاری، تصویب قوانین، آئین نامهها یا اصلاح رویهها و مقررات است، دومین برنامهای که بصورت ویژه برای معاونت زنان دیده شده و شاید کمتر به آن پرداخته شده برنامه ریزی و هماهنگی بین دستگاههای اجرایی است در راستای مسائل زنان و سومین نظارت و ارزیابی است، در بخش سیاست گذاری طبیعتا باید ما مواردی و لایحههایی و قوانینی را تصویب کنیم که در سالهای گذشته به حمدالله حرکتهای خوبی انجام گرفت در ستاد ملی زن و خانواده ما دو قانون و دو ماده خیلی خوب را از جمله ارتقا ساختار زنان را و صندوق ضمانت برای زنان سرپرست خانوار داشتیم .
در برنامه ششم، یکی از تکالیفی که برای معاونت زنان تعیین شد، تدوین برنامه جامع زنان سرپرست خانوار بود و با توجه به اینکه در این برنامه در این چند سال افزایش پیدا کرده زنان سرپرست خانوار ما توانستیم با سه گام مهم این حرکت را انجام دهیم خود تدوین که انجام گرفت، اما برای عملیاتی شدن آن دو حرکت دیگر انجام گرفت یکی صندوق ضمانت بود و یکی اعتباری که به ۱۸ استان داده شد برای کارآفرینی و اشتغال زنان سرپرست خانوار با بکارگیری زنان کارآفرین که به این زنان تسهیلاتی داده شد که بتوانند هرکدام تعدادی از زنان سرپرست خانوار را تحت پوشش قراردهند و اشتغال را از تهیه مواد اولیه تا رساندن به بازار به طور کامل به عهده بگیرند.
مسئله برنامه ریزی و هماهنگی یکی از مسائل مهمی بود که شاید در این دوره به طور ویژه به آن پرداخته شد و تلاش کردیم بسیاری از قانونهایی که در روی کاغذ مانده و به میدان نیامده و در زندگی مردم خودش را نشان نمیدهد با فعال کردن دستگاههای اجرایی و هماهنگی با آنها سعی کنیم اینها را به میدان بیاوریم که از جمله آنها برای تسهیل ازدواج مجردان دهه شصتی تسهیلاتی بود که برای آنها در روستاها در نظر گرفته شد که امسال هم مصوب شده برای روستا و شهر که انشاالله بزودی اعتبارش تامین شود و زمان دریافتش را هم اعلام کنیم .
همینطور بحث چهارقلوها و تهیه مسکن برای خانواده ها که با یک شوک اقتصادی روبرو میشدند که این مراحلی را پیش رفت و سال ۱۴۰۰ مقداری به عملیات رسید و انشاالله ۱۴۰۱ را هم داشته باشیم وادامه دهیم و همینطور بحثهای تسهیل همسرگزینی و ازدواج که از طرحهایی حمایت شد و حرکتهای خوبی در این قسمت برای تشکیل و تحکیم خانواده انجام گرفت و بحث نظارت و ارزیابی هم بحث دورکاری را پیگیری کردیم. خیلی حجم کار زیاد است و اختیارات و اعتبارات متاسفانه کم است. امیدوار هستیم که شرایط فراهم شود و بودجه مناسب در اختیار ادارات و سازمانهایی که متولی هستند که بتوانیم با برنامه ریزی صحیح فعالیت بیشتر و عملیاتی شدن وزارتخانهها در بخش زنان را بیشتر داشته باشیم.
مجری:، چون شما مخاطبان زیادی دارید و در حوزه زنان فعال و اثرگذارید، بفرمائید که فرزند شما از خارج به ایران برگشتند یا خیر؟
خانم دکتر انسیه خزعلی معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده و عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا: من قبلا خدمت همه عزیزان گفتم که فرزند ما مهاجرت نکرده بود و برای کار رفتند و خواهشم اینست که اینقدر به یک سری مسائل حاشیهای دامن نزنید. من خواهشم اینست که این مسائل را متاسفانه به خاطر اینکه اصل مطلب و اصل فعالیت زنان را نادیده بگیرند مسائل حاشیهای را بزرگ میکنند.
خواهس میکنم وارد مسائل زنان شویم مسئله مهاجرت نبوده بچه ایشان اینجا مدرسه میرود و امیدواریم که مردم متوجه شوند البته از کسانی که این شایعات را پخش کردند که اگر تصحیح نکنند شکایت خواهم کرد و ما وارد این مقولهها نشویم.
مجری: این روزها مردمی که اعتراض دارند و نه اغتشاش و بگیر و ببند و بزن و درروها با اینها کاری نداریم یک رگهای از این شعارها به حوزه کاری و مطالعاتی شما برمی گردد در این باره فکر و طرح شما چیست؟
خانم دکتر انسیه خزعلی معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده و عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا: یعنی طرحی که برای زنان و دختران داریم؟
مجری: بله زنان مرتب از آزادی و زندگی میگویند، میخواهم بدانم در ایران در چارچوب قوانین جامعه با رعایت شئونات دینی خودمان چطور میتوانیم این را تعریف کنیم و شما چه کارهایی برای این حوزه میتوانید انجام دهید؟
خانم دکتر انسیه خزعلی معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده و عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا: یکی از مسائلی که باید به آن بپردازیم بحث دختران و گفتمان دختران است الان بحث دهه شصتیهاو هویتی آنها مطرح میشود مطالبات و نیازهایی که دارند مطرح میشود ما یک برنامهای را در ارتباط با گفتمان دختران داریم که در مراحل مختلفی بحث افکار سنجی، پایش مفاهیم اجتماعی، مباحث مدیریتی و نیازها و مطالباتشان مطرح است بعد راهکارها و رویههای صحیحی که ما باید دنبال آن باشیم برای اینکه این هویت و این درخواستها به نتیجه برسد بعد ما نیازهای آنها و نیازهای دهه شصت و دهه هفتادی و دهه هشتادی با نیازهای کسانی که واقعا با معضلات جدی مواجه هستند بخشی از آنها مسئله آینده است، بخشی مسئله کاری است، بخشی مسئله دیده شدن است و مواردی که واقعا شاید به آن کم توجهی شده، شناسایی استعدادها و نخبگیهایی که در اینها است. ما یک فراخوانی دادیم برای شناسایی استعدادها انشاالله این را بصورت رسمی تری قرار است که در بخش دختران داشته باشیم.
حمایت از فعالیتهایی که دختران ما در بخشهای شرکتهای دانش بنیان و قوانینی که لازم است بصورت حمایتی برای آنها داشته باشند که این در بخش هم هم مواردی را بعنوان اصلاح بعضی از قوانین داریم برای اینکه بشود حمایت ویژه از آنها انجام بگیرد و مسئله دیگر خانه مولد است که ما در بخش زنان خانه دار یکی از قشرهایی که مغفول مانده در کار و در برنامه ریزی، زنان خانه دار هستند و توجه ویژهای که باید به آنها شود و باید دنبال یک خانه مولد باشیم که زن بعنوان واسط میان خود و جامعه است در این راستا باید تلاش کنیم ضمن اینکه زن میخواهد مسئولیتهای خاص خانواده اش را به عهده داشته باشد بتواند حمایتهایی را از جانب دولت داشته باشد برای فعالیتهای اقتصادی اش، برای مهارت افزایی و دانش افزایی و بتواند در حوزه حدود روابط خانوادگی اش از خیلی از نیازمندیهایی که دارد از نیازهای مادی و معنوی برخوردار باشد، بحث سلامت جسمی زنان خانه دار و سلامت عاطفی و روانی بخشی اش به لایحهها برمی گردد و بخشی به حمایتهایی که باید دولت داشته باشد ما در سال گذشته هم تلاش کردیم که کسب و کار پایدار خانواده محور را در ۱۸ استانی که ذکر کردیم رواج دهیم که عمدتا به زنان سرپرست خانوار برمی گشت یعنی حتی برای اشتغال ترجیح میدادیم که زن سرپرست خانوار اگر فرزند جوانی دارد آن برایش اشتغال ایجاد شود و این نباشد که بار زندگی روی دوش زنها باشد، اما بحثهای مهارت افزایی و دانش افزایی بصورت جدی باید دیده شود.
یکی دیگر از برنامههایی که مطرح شد و مراحل نهایی اش است و انشاالله امیدواریم عملیاتی شود پیشگیری از آسیبها است الان در جامعه بخشی از مسائلی که با آن مواجه هستیم به دلیل آسیبهایی است که به خانواده واردشده به دلیل طلاقهایی که واقع شده، مسائل و مشکلاتی که بر اثر این آسیبها زنان با آن روبرو هستند، طرح مشاوره ازدواج، مشاوره زوجین در چهارسال اول ازدواج به حمدالله مراحل نهایی اش را طی کرده و امیدواریم به زودی مرحله ستاد ملی اش را طی کند و بتوانیم ابلاغ کنیم.
همینطور نظام جامع آماری یکی از مسائلی که در دست داریم به دلیل نداشتن نظام جامع آماری در حوزه زنان جهت برنامه ریزی مناسب ما الان دچار مشکل هستیم چه در بحث عدالت جنسیتی و چه برنامههای دیگری که برای اقشار مختلف زنان میخواهد تصویب شود در وزارتخانهها و بصورت ویژه دیده شود مراحل مختلفش را داریم طی میکنیم برش آماری مسائل زنان و خانواده از طرف مرکز آمار به معاونت زنان سپرده شده و امیدواریم بتوانیم در ۵ مرحله آن را نهایی کنیم.
مجری: شنوندهها پرسیدند که چطور میتوانند با شما ارتباط برقرار کنند؟
خانم دکتر انسیه خزعلی معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده و عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا: هم پیامک ۱۰۱ داریم و هم سایت معاونت زنان میتوانند مراجعه کنندو پیام بگذارند و ایمیلی که آنجا وجود دارد قسمت ارتباط مردمی ما سال گذشته بسیار قوی شده است.
مجری: ممنون. یکی از شنوندههای ما گفتند که میشود بفرمائید میهمان شما که همسر محترم رئیس جمهور زیمباوه هستند آیا در کشورشان دارای سمتی هستند؟
خانم دکتر انسیه خزعلی معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده و عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا: ایشان مسئولیتهای متعددی دارند که یکی از مسئولیت هایشان کارآفرینی اقتصادی برای زنان است البته مسئولیتهای متفرقه هم در سازمانهای دولتی دارند، ولی ایشان ذی نفوذاست که میتوانند هماهنگی کنند برای بسیاری از برنامههای عملیاتی بخصوص بحث اقتصادی را تلاش داریم که انشاالله بتوانیم بحث صادرات محصولات زنان سرپرست خانوار و خانمها را از این مسیرها هموار کنیم.
مجری: ممنون آنچه من از این گفتگو دریافت کردم و نظر من را جلب کرد این بود که کسانی که اعتراض دارند برای میزان آزادی و کیفیت زندگی در ایران مخصوصا دهه هشتادی ها، شما دو پیام دارید برایشان یکی اینکه فراخوان دادید برای شناسایی استعداد و این قدم خیلی مهمی است و دیگر اینکه در بخش دانش بنیان قرار است شما برای دختران و کسانی که دراین حوزه میخواهند فعال باشند یا بانوان با اصلاح قوانین، شرایط را قدری تغییر دهید از شما تشکر میکنم.
خانم دکتر انسیه خزعلی معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده و عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا: بله حتما و انشاالله نشستهایی را با عنوان گفتمان دختران و گفتمان زنان خواهیم داشت و اعلان عمومی خواهد شد.
مجری: ممنون از شما.