آنفولانزا از جمله عفونتهای حاد تنفسی است که شیوع زودهنگام آن و کاهش رعایت شیوه نامههای بهداشتی سبب افزایش مبتلایان به این بیماری شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: از ابتدای مهرماه امسال با افزایش شیوع عفونتهای تنفسی به ویژه آنفولانزای فصلی مواجه شدیم، بطوریکه در بعضی روزهای اواخر مهرماه تا روزهای آغازین آبان ماه شاهد مراجعه روزانه ۸ هزار نفر به مراکز درمانی به دلیل ابتلا به عفونتهای تنفسی بودیم.
حبیب حی بر افزود: برای حدود ۳۰ درصد از این مراجعه کنندگان زمینه آنفولانزا تشخیص داده میشد و البته انتظار این رقم افزایش شیوع عفونتهای تنفسی را نداشتیم و دلیل آن رعایت شیوه نامههای بهداشتی مربوط به کرونا در ۳ سال اخیر بود و همین امر سبب شد میزان شیوع آنفولانزا و عفونتهای تنفسی کاهش پیدا کند.
وی ادامه داد: در مهرماه پارسال تعداد مراجعه کنندگان با عفونتهای حاد تنفسی ۵۰ هزار نفر بود و این رقم امسال به ۱۵۰ هزار نفر رسید و تعداد قابل توجهی از آنها مبتلا به آنفولانزا بودند و این رقم نشان دهنده به افزایش ۳ برابری عفونتهای تنفسی است.
عفونتهای ویروسی دارای علائم بالینی مشابه
حی بر درخصوص چگونگی تشخیص آنفولانزا از کرونا گفت: عفونتهای ویروسی تظاهرات بالینی شبیه به یکدیگر دارند که گلودرد، تب، سرفه و علائم شبیه سرماخوردگی از جمله آنها است، اما بررسیها و نمونه گیریهایی که از بیماران سرپایی و بستری انجام و در نتایج آنها تفاوت این دو بیماری مشخص میشد.
وی میگوید: مسئلهای که برای درمان اهمیت دارد، درمان مشابه کرونا و آنفولانزا است و همان کارهای درمانی به صورت کلی و حمایتی برای بیماران انجام میشود.
گرد و غبار، دلیل غیر عفونی ابتلا به عفونتهای حاد تنفسی
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز تعداد بیماران با عفونتهای حاد تنفسی بستری در بیمارستانهای استان خوزستان را حدود ۲۰۰ نفر اعلام و اضافه کرد: ۵۰ نفر از این بیماران در بخش مراقبتهای ویژه و حدود ۱۵۰ نفر در بخشهای عادی بستری به سر میبرند.
وی با بیان اینکه کادر درمان با سیل بیماران مبتلا به عفونتهای حاد تنفسی به ویژه در فصل پاییز در سطح خوزستان مواجه هستند، افزود: البته در روزهای اخیر نیز با وقوع پدیده گرد و غبار هم به عنوان دلیل غیر عفونی مشکلات تنفسی مواجه بودیم.
حی بر تعداد مراجعه کنندگان با مشکلات تنفسی ناشی از گرد و غبار به مراکز درمانی و بیمارستانهای خوزستان را حدود ۷۰۰ نفر اعلام کرد و ادامه داد: از این تعداد حدود ۷۰ نفر در بیمارستانها بستری شدند، ضمن اینکه ۴۰ نفر از آنها در بخش مراقبتهای ویژه مورد مراقبت قرار دارند.
لزوم رعایت شیوه نامههای بهداشتی
وی رعایت شیوه نامههای بهداشتی از جمله؛ استفاده از ماسک به ویژه در محیطهای بسته، خودداری از حضور غیرضروری در اماکن شلوغ، اجتناب از روبوسی کردن و حفظ فاصله اجتماعی را از جمله عواملی برشمرد که علاوه بر پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا و عفونتهای حاد تنفسی، فرصتی برای خدمت رسانی بهتر کادر درمان و پزشکی به گروههای حساس هستند.
فراهم سازی داروها و تجهیزات درمانی
حبیب حی با اشاره به پیش بینی افزایش تعداد مراجعه کنندگان دارای مشکلات تنفسی با بارش اولین باران پاییزی در خوزستان و اهواز گفت: در همه بیمارستانهای زیرمجموعه دانشگاه علوم پزشکی جندی اعلام آماده باش شده است و تا حد امکان تجهیزات بیمارستانی و داروهای مورد نیاز را به ویژه برای بیماران تنفسی و قلبی فراهم کرده ایم.
وی هدف از این کارها را مدیریت شرایط درصورت مواجهه با تعداد زیاد بیماران و مراجعه کنندگان بیش از حد انتظار و توان مراکز درمانی عنوان و اضافه کرد: از شهروندان و به ویژه افراد دارای سابقه بیماریهای قلبی و تنفسی خواهشمندیم در اولین بارندگیهای پاییزی و در شرایط غیر ضروری از منزل خارج نشوند و مسائل ایمنی را مد نظر قرار دهند تا بیمارستانها و مراکز درمانی با تعداد زیاد بیماران مواجه نشوند و خدمت رسانی مطلوبی به بیماران ارائه دهیم.
۴ ماه در سال، پیک عفونتهای تنفسی در اطفال
حی بر درخصوص خطر آنفولانزا برای اطفال گفت: در مهر و آبان و همچنین بهمن و اسفند هرسال با پیک عفونتهای تنفسی در این گروه سنی مواجه هستیم، البته با مدیریتی که وجود دارد، ترافیک مراجعه و بستری در بیمارستانها و مراکز درمانی روان است و مدیریت تختها به صورت سیال انجام میشود.
وی به مواجهه بیمارستان ابوذر اهواز با پیک شدید عفونتهای تنفسی در کودکان اشاره کرد و ادامه داد: باتوجه به شرایط، بیمارستان گلستان اهواز به عنوان پشتیبان بیمارستان ابوذر معرفی شد و تعداد زیادی از بیماران برای دریافت خدمات درمانی به مرکز گلستان منتقل شدند، البته روند سرویس دهی همچنان ادامه دارد و مشکل خاصی وجود ندارد و با کمبود تخت مواجه نیستیم.
گروههای پرخطر واکسیناسیون کرونا را فراموش نکنند
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز درخصوص تزریق واکسن کرونا گفت: خوزستان از لحاظ آمار واکسیناسیون کووید-۱۹، استان در جایگاه نسبتا خوبی قرار دارد و به گروههای پرخطر مثل بیماران دیابتی، بیماران قلبی، افراد مبتلا به فشار خون و... توصیه میکنیم دزهای یادآور را حتما تزریق کنند.
رفع کمبود آنتی بیوتیکها در هفته آینده
وی به وجود معضل کمبود برخی داروها مثل آنتی بیوتیکها و سرم در ۲ هفته قبل در کشور اشاره کرد و افزود: مقادیری آنتی بیوتیک ذخیر وجود داشت، ولی در مقایسه با تعداد بیماران کافی نبود، ولی با تدابیری که اندیشیده شد و انجام واردات دارو، پیش بینی میشود تا هفته آینده شرایط بهبود یابد و با برطرف شدن مشکل تامین آنتی بیوتیک، خدمت رسانی به بیماران و درمان بیماران مبتلا به عفونتهای تنفسی ارتقاء پیدا کند.
به گفته حی بر؛ با تدابیر معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، در زمینه تامین سرم در بیمارستانها با بحران جدی مواجه نشدیم و به زودی کمبود این محصول دارویی در داروخانهها و درمانگاهها برای بیماران سرپایی رفع خواهد شد.
خرید و راه اندازی تجهیزات پیشرفته پزشکی برای بیمارستانها
وی گفت: در طول ۳ سال مواجهه با بیماری کووید-۱۹، شاهد ارجاع یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر به مراکز درمانی و حدود ۱۰۰ هزار مورد بستری با تشخیص ابتلا به کرونا بودیم که رقمی بالا و معادل حدود یک سوم جمعیت استان است و سبب استهلاک شدید تجهیزات پزشکی در بیمارستانها شده است.
حی بر با بیان اینکه در طول یکسال اخیر تجهیز مجدد بیمارستانها و رفع مشکلات بخشهای مختلف برای درمان بیماران مشهود بود، ادامه داد: در ماههای اخیر تجهیزات پیشرفته برای بیمارستانها خریداری و تحویل داده شده است و تلاش داریم تا آخر آبان ماه امسال تجهیزات پیشرفته برای اولین بار وارد استان شوند و تا سالهای زیادی بیماران را از نیاز به سایر استانها بی نیاز کند.
مثبت شدن ۵۵ درصد نمونههای آنفولانزا
رئیس مرکز بهداشت خوزستان زمان جهش شیوع بیماری آنفولانزا و افزایش مراجعه کنندگان با علائم حاد تنفسی را هفته آخر مهرماه امسال دانست و گفت: سپس شاهد افزایش تعداد بیماران با شیب ملایم بودیم و در روزهای اخیر وضعیت ابتلا به این بیماری ثابت مانده است.
پژمان بختیاری نیا افزود: نتیجه ۵۵ درصد نمونههای آنفولانزا دریافتی از بیماران سرپایی مثبت شده است که ۶۲ درصد آنها کمتر از ۴۵ سال سن دارند، به این معنی که افراد مبتلا کودک، دانش آموز، دانشجو و یا افرادی فعال و دارای شغل هستند.
وی با بیان اینکه عوامل متعددی در شیوع بیش از پیش آنفولانزا نقش دارند، ادامه داد: براساس اطلاعات و آمار وزارت کشور، در فصل پاییز میزان رعایت شیوه نامههای بهداشتی به کمترین میزان رسید، همچنین بازگشایی مدارس و دانشگاهها کانونهای جمعیتی مهم و بزرگی را ایجاد کرد و همین امر سبب افزایش شیوع بیماری و ابتلا به آن شد.
آماده باش مراکز بهداشت و خانههای سلامت برای مقابله با آنفولانزا
بختیاری نیا میگوید: خانههای بهداشت، پایگاههای سلامت و مراکز جامع سلامت در حال آماده باش به سر میبرند و به ارائه آموزشهای فردی و جمعی و همچنین توصیههای پیشگیرانه میپردازند.
این مقام مسئول واکسیناسیون رایگان مادران باردار مقابل آنفولانزا را از دیگر خدمات مراکز بهداشت در سطح استان برشمرد و اضافه کرد: همچنین به پزشکان شاغل در حوزه بهداشت راهنمای جدید تشخیص و درمان آموزش داده شده است، ضمن اینکه در همه شهرستانها نظارت بر فرایند درمان و ارجاع بیماران انجام میشود.
به گفته بختیاری نیا؛ داروهای ضد ویروسی میان بیمارستانهای فعال در سطح استان خوزستان توزیع شده اند تا مشکلی در زمینه تجویز و استفاده از داروها به وجود نیاید.