با ثبت ملی روستاها و شهرهای صنایعدستی، گام مهمی به سوی آشنایی با ظرفیتهای حوزه صنایع دستی و برندسازی، رونق اقتصادی و شکوفایی فرهنگی این مناطق برداشته میشود.
ثبت ملی روستاها و شهرهای صنایعدستی علاوه بر هویت بخشی و ایجاد تاثیر مثبت در زمینه جذب و تشویق بانوان، کارآفرینان و صاحبان هنر در این مناطق میتواند خوشحالی و امید را برای صنعتگران و مردم منطقه به همراه داشته باشد.
صنایعدستی نقش مهمی در تولید اشتغال و درآمدزایی دارد و، چون یک صنعت پاک به حساب میآید رسیدگی به آنها با توجه به ظرفیتهای بیشمار کشورمان میتواند به توسعه اقتصادی هرچه بیشتر کمک کند.
ایران سرشار از هنرهای سنتی و صنایعدستی متنوع است و در تنوع محصولات صنایعدستی رتبه سوم دنیا را دارد.
از ابتدای تشکیل جلسات شورای راهبردی تعیین شهرها و روستاهای ملی صنایعدستی از سال ۱۳۹۶ تا کنون ۶۷ شهر و روستای ملی در حوزه صنایعدستی ثبت شدند که تنها در پنجمین جلسه این شورا که سال گذشته و در دولت سیزدهم برگزار شد، شاهد ثبت ۱۳ شهر و دو روستای ملی صنایعدستی بودیم.
شهر خوی در آذربایجان غربی بهعنوان شهر «قالی ریزماهی»، اندیکا در خوزستان بهعنوان شهر «دستبافتههای عشایری»، رفیع بهعنوان شهر «بوریابافی» و شوشتر بهعنوان شهر ملی «احرامیبافی» ثبت ملی شدند.
از استان سمنان نیز کلاته خیج و مهدیشهر به ترتیب بهعنوان شهرهای «دستبافتههای سنتی» و «سوزندوزی سنگسر»، از استان قزوین روستای اندج بهعنوان روستای «گلیم الموت» و از استان مرکزی تفرش بهعنوان شهر ملی «تفرشیدوزی» ثبت شدند.
همچنین از استان کرمان شهرهای راور، شهربابک، کرمان، به ترتیب بهعنوان شهرهای «قالیبافی»، «تراش فیروزه» و «شهر ملی صنایعدستی» و روستای قلعهگنج بهعنوان روستای «حصیربافی» ثبت ملی شدند.
روستای داویجان از استان همدان در پنجمین جلسه شورای راهبردی تعیین شهرها و روستاهای ملی صنایعدستی بهعنوان روستای «مرواربافی» و شهر اردکان و بافق از استان یزد به ترتیب بهعنوان شهرهای «کاربافی» و «حصیربافی» ثبت ملی شدند.
هدف از ثبت ملی شهرهای حائز شرایط در حوزه صنایعدستی پاسخ به مطالبه عمومی و مردمی و همچنین دیدهشدن هنر دست هنرمندان در سطح ملی و بینالمللی است.
در دولت سیزدهم علاوه بر این ۱۳ شهر و دو روستایی که سال گذشته در حوزه صنایعدستی ثبت ملی شدهاند، قرار است پرونده ۵۰ شهر و روستای ملی صنایعدستی را بررسی و در صورت موافقت اعضای شورای راهبردی به تعداد شهرها و روستاهای ملی صنایعدستی اضافه شوند.
مریم جلالی معاون صنایعدستی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با بیان اینکه دولت سیزدهم به حوزه صنایعدستی و هنرهای سنتی توجه ویژهای دارد، گفت: شخص رئیسجمهور و نیز وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی به این حوزه توجه ویژهای دارند، برنامههای بسیار خوبی برای این حوزه تدارک دیده شده و به زودی شاهد نتایج خوب این برنامهریزیها خواهیم بود.