رییس سازمان خصوصی سازی : هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس جزو داراییهای نادر و بسیار بسیار ارزنده حاکمیت بوده که به تدریج واگذار شده و الان ۱۸ و ۷۵ صدم درصد سهم دولت است که ۱۲ درصد آن در این بلوک عرضه شده وبالغ بر ۲۴ میلیون تن تولید دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما برنامه میز اقتصاد در گفتگو با آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی و آقای سید
جزییات گفتگو به شرح ذیل است:
مجری: در خبری که حدودا دو ساعت پیش به دست ما رسید و در بخش خبری ۱۴ نیز جزئیاتش به اطلاع شما رسید عرضه ۱۲ درصد از سهام هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس با عنوان بزرگترین معامله تاریخ خصوصی سازی از نظر ارزش به روز سوم کشیده شد.
این مزایده از دیروز باقیمت پایه ۱۳۹۷ تومان برای هر سهم آغاز شد با پایان یافتن زمان مزایده ادامه آن از ساعت ده وسی دقیقه امروز صبح با قیمت پایه ۱۵۴۸ تومان آغاز شد به علت وجود رقابت بین خریداران واعلام قیمتهای بالاتر در حدی که طی امروزبیش از نود بار قیمت جابجا شد این مزایده درزمان قانونی امروز نیز به پایان نرسید و به روز سوم کشیده شد.
ارزش کل سهام قابل واگذاری ۸۲ هزار میلیارد تومان بود که در مزایده دیروز به حدود ۹۱ هزار میلیارد تومان رسید در ادامه این رقابت امروز نیز قیمت هر سهم به حدود ۱۶۴۷ تومان رسید این واگذاری از طرف سازمان خصوصی سازی و به وکالت از شرکت ملی صنایع پتروشیمی انجام میشود در اسناد بالادستی هم در اجرای قانون اصل ۴۴ که بر واگذاری سهام دولت تاکید شده که به نوبه خود نشان دهنده اهمیت این واگذاری است.
در میز اقتصاد امروز قصدداریم اهمیت بلوک خلیج فارس در صنعت پتروشیمی و بازار سرمایه را مورد بررسی قراردهیم سازو کار واگذاری و اقداماتی که برای جلوگیری از تجربیات تلخ گذشته در حوزه واگذاری انجام شده را مورد بررسی قرار دهیم.
............................................................................
مجری: آقای قربان زاده خیلی خوش آمدید. در رابطه با خود هلدینگ خلیج فارس، ارزش این بلوکی که اینقدر سر و صدا ایجاد کرده که برخی از کارشناسان میگویند حتی نمونه آن در خاورمیانه هم وجود ندارد قدری توضیح دهید اهمیت این جایگاه در صنعت پتروشیمی و در بازار سرمایه.
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی :بسیاری از فعالان اقتصادی، فعالان بازار سرمایه و فعالان صنعت نفت و پتروشیمی آگاهند که هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس جزو داراییهای نادر و بسیار بسیار ارزنده حاکمیت بوده که به تدریج واگذار شده و الان ۱۸ و ۷۵ صدم درصد سهم دولت است که ۱۲ درصد آن در این بلوک عرضه شده وبالغ بر ۲۴ میلیون تن تولید دارد در حوزههای مختلف، در زنجیره محصولات مختلف حوزه پتروشیمی، از امونیاک گرفته تا زنجیره کلر و مجموعه تنوعی که پتروشیمیهای زیرمجموعه این شرکت دارند چه آنهایی که کنترلش دست خود هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس است مانند بندرامام، پارس، نوری و بوعلی و ... و چه آنهایی که کمتر از ۵۰ درصدسهم دارد، ولی خیلی تاثیرگذار است مانند آریا ساسول و مجموعه پتروشیمیهای دیگر، زنجیرهای از شرکتهایی که درصنعت پتروشیمی حرف اول را در کشور میزنند بنابراین شرکت، شرکتی بسیار ارزنده است .
مجری: فرمودید شرکت ، شرکت ارزشمندی است با توجه به دارایی هایی که دارد ، در خود بازار پتروشیمی چه جایگاهی دارد؟
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی : سطح یک کشور است به دلیل اینکه هلدینگ مجموعه ای است که شرکت های متعددی را در زیرمجموعه در بر می گیرد چه شرکتهای کنترلی که در اختیار دارد چه شرکت های غیرکنترلی و در حوزه های مختلفی که صنعت پتروشیمی از بازرگانی گرفته تا تولید و حوزه های مختلفش ، مجموعه هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس شرکت هایی را دارد که در تمام این زنجیره فعالیت می کنند.
مجری: پس شما تائید می کنید که ما همچین بلوکی را در خاورمیانه تا به حال نداشتیم.
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی : بصورت عرضه، چون قیاس میکنند با شرکتهای دیگر مثلا عربستان آران کو به شکل بلوکی نبود و در مورد کشورهای حاشیه خلیج فارس هم که اصلا چنین عددی عرضه نشده بنابراین علاوه بر اینکه ما در تاریخ کشورمان چنین ارزشی که ارزش پایه ۸۲ هزار میلیارد تومان است و الان رسیده به حدود ۹۷ هزار میلیارد تومان در این رقابت و فردا هم ادامه دارد با این ارزش حتی در رد دیون هم که مستقیم منتقل میشده به سازمان و نهادی، ما تقسیمی از شرکتهای مختلف داشتیم، اما یک بلوک یک جا از یک شرکت به این مقیاس و ارزش نداشتیم.
مجری: این بزرگترین معامله تاریخی ساز و کار واگذاری اش چطور بود و شرایط اینکه اگر یک متقاضی میخواست در آن شرکت کند به چه صورت بود؟
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی : مطابق سیاستهای کلی اصل ۴۴ و قانون اجرایی سیاستهای اصل ۴۴ و آئین نامهها و دستورالعملهای مرتبط ما باید یک فرآیندی را طی کنیم اول از همه در خصوص اصل واگذاری این شرکت، واگذاری شرکتهایی که در گروه یک قرار دارند، گروه یک گروهی است که مطابق آئین نامه انطباق ماده ۲ قانون اجرای سیاست اصل ۴۴ صد درصد آن باید واگذار شود، گروه دو گروهی است که سازمانهای توسعهای میتوانند تا ۲۰ درصد به دلیل سرمایه گذاری که انجام میدهند در آن حوزه مالکیت داشته باشند گروه سه هم که در قانون اساسی آمده و یازده مورد است که برخی شرکتهای مشخص هستند و برخی فعالیتهای مشخص هستند مانند شرکت ملی نفت، بانک ملی، سازمان صدا و سیما و مجموعههای دیگری که غیرقابل واگذاری هستند.
در مورد گروه یک که پتروشیمیها در گروه یک قرار میگیرند، قبلا بعضی از پتروشیمیهایی که دولت داشته بصورت مستقیم واگذار کرده، ولی در مورد هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس عملا خیلی از شرکتهایی که دولت تحت عنوان پتروشیمی در اختیار داشته اینها را تبدیل کرده به سبد یکپارچه تحت عنوان شرکت هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس و به تدریج این را واگذار کرده، بلوکهای مختلفش در سالیان گذشته واگذار شده و الان ۱۸ و ۷۵ صدم درصد سهم دولت باقی مانده که ۱۲ درصد آن در این مزایده عرضه شده است.
مجری: حدود ۶ درصد باقی مانده است.
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی : بله آن هم در خصوص واگذاری اش در هیات دولت تصمیم گیری میشود که یکی از گزینههای اصلی، واگذاری مستقیم به سهام عدالت و مشمولان کمیته امداد، بهزیستی و سه دهک اول ایثارگران است که در تبصره الف ماده ۲ قانون بودجه امسال تکلیف شده است.
مجری: هنوز که تصویب نشده است؟
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی : ابلاغ هیات دولت تا جایی که خبر دارم در هیات دولت است شاید هنوز ابلاغ نشده .
مجری: فکر می کنید چقدر زمان ببرد تا مشخش شود آن شش درصد الباقی؟
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی : انتهای خرداد از وزارت اقتصاد به کمیسیونهای دولت که کمیسیون فرعی و کمیسیون اصلی اقتصادی و نهایتا صحن هیات دولت است از خرداد سپری شده استعلامی از معاونت حقوقی ریاست جمهوری بوده و فکر میکنم در هفتههای آینده نهایی شود ما در سازمان خصوصی سازی آماده هستیم بعد از ابلاغ، تخصیص سهام را داشته باشیم که یکی از آن چند پرتفوی است، یکی از آن سهامهای ارزنده داخل پرتفو ۶ درصد هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس است.
پس در مورد واگذاری ۱۰۰ درصد پتروشیمیها مطابق قوانین و مقررات تردیدی وجود ندارد، در مورد نقش تنظیم گری شرکت ام پی سی، شرکت ملی صنایع پتروشیمی و وزارت نفت نکتهای که وجود دارد برخی از عزیزان دراین حوزه ادعا دارند و یا نظرکارشناسی شان این است که ایفای وظایف حاکمیتی جز با استمرار مالکیت دولت در این بلوک ۱۸ درصدی فراهم نیست پس اگر ما میخواهیم بازار پتروشیمی را کنترل کنیم حوزه ارزآوری یا طرحهای توسعهای را، در این حوزه جز با مالکیت، امکان مدیریت را نداریم که هم از نظر کارشناسان بسیاری هم از نظر مجموعه سازمان خصوصی سازی.
مجری: پس در نهایت به این نتیجه رسیدید که واگذار کنید.
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی: بله صد در صد به دلیل اینکه نقش تنظیم گری و رگولاتوری قابلیت اجرا بدون تصدی گری را دارد و اساسا فلسفه سیاستهای اصل ۴۴ که رهبری ابلاغ کردند و قانون اجرای سیاستهای اصل ۴۴ این است که شرکتهایی که دولت مالکیت دارد آنهارا واگذار کند اصطلاحی که بکار میبرم از کابین خلبان بنشیند در برج مراقبت یعنی با تنظیم گری، نرخ خوراک با حوزههای مختلفی که میتواند در قانون بودجه و قوانین مختلف آنجا بتواند وظایف حاکمیتی اش را اجرا کند بتواند سپهر حمایتی از صنایع مختلف داشته باشد از جمله درصنعت پتروشیمی
مجری: حمایتی و نظارتی، راجع به نظارتش می خواهیم صحبت کنیم که الان براساس اصلاحاتی که مدنظر بود در خصوصی سازی چطور می خواهد اتفاق بیفتد گزارشی دررابطه با این واگذاری که بزرگترین معامله تاریخ خصوصی سازی نام گرفته ببینیم .
گزارش
مجری: راجع به خود واگذاری صحبت کنیم، در برخی خبرها میدیدم عنوان شده بود روند واگذاری ترکیبی است الان هم در گزارش صحبت از اصلاحیه بود، بالاخره این واگذاری مالکیتی است یا مدیریتی بوده به چه صورت بوده است؟
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی : نکته ای که الان در گزارش پخش شد مربوط به شرکت هایی است که زیان ده هستند این شرکت زیان ده مثلا اندازه دو سه هزار میلیاردی دارد می آید و به یک تیم مدیریتی شایسته ای که سابقه دارد اهلیتش ثابت می شود واگذار می شود و در ازای پیمان مدیریت، سهم به آن مجموعه مدیریتی واگذار می شود.
مجری: پس الان واگذاری کاملا مالکیتی است.
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی : بله این شرکتیاست که ۳۰۰ هزار میلیارد تومان ارزش بازارش است سود امسال حدود ۵۰ و خوردهای هزار میلیارد تومان بوده و شرکتی سودآور است و شرکت اول یا دوم بازار سرمایه است یعنی بین فولاد مبارکه و هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس جابجا میشوند که به نظرم شرکت اول بازار سرمایه شرکت هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس است پس در مورد این موضوع ما آن مدل واگذاری را در واقع ضرورتی ندارد اجرا کنیم چون این مدل حتما مالکیت است که کمک می کند.
مجری: روی این مدل نظارت هم دارید؟
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی : نظارتی که ما در موردش صحبت میکنیم نظارت حین معامله است که می شود پایش اهلیت، اصلا به کی واگذار می کنید.
مجری: نظارت پسینی دیگر ندارید.
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی : چرا، من از حین معامله عرض کنم و حین معامله این است که نظارت این است که به چه کسی واگذار می کنید که این انجام شده شنبه گذشته کارگروه پایش اهلیت بوده و دو مجموعه خریداری که الان رقابت می کنند اهلیتشان آنجا تائید شده که در این زنجیره فعالیت دارند و می توانند اداره کنند.
نکته دوم این است که در حین واگذاری همه قراردادهای واگذاری دولت یک دوره اقساطی دارد که در آن دوره اقساط نظارت میکند سازمان خصوصی سازی براین که آیا شروطی که در قرارداداست رعایت شده یا نه؟ یک نظارت رگولاتوری و تنظیم گری داریم که وزارتخانه مرتبط در آن حوزه ای که عرض کردم از مواد اولیه و خوراک و سوخت گرفته تا حوزه های مرتبط امکان تعامل وجوددارد با شرکت هایی که واگذار شدند و به میزان کافی ابزارهایی برای تنظیم گری صنایع در دست حاکمیت و دولت وجود دارد که نیازی به حفظ مالکیت نداشته باشد به ویژه در مورد شرکت های
مجری: پس اینکه الان گفته می شود ما الان امکان دارد مثلا در آن چرخه و زنجیره پتروشیمی ایجاد مشکل کند این واگذاری؟
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی : نه اصلا
مجری: الان فرض کنیم فردا می خواهیم طرح توسعه ای را در شرکت پتروشیمی اجرا کنیم، بخش خصوصی مالک این پتروشیمی است و می گوید من آن دارایی خودم را باید براساس صلاحدیدم در جای دیگری هزینه کنم آنوقت شما چطور می خواهید طرح توسعه پتروشیمی در کشور را اجرا کنید؟
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی : پاسخ روشن این سوال چون صادقانه داریم با مردم صحبت می کنیم هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس را که هیچ نسبتی با دولت نداشته باشد که نخریده و نمی تواند بخرد چون چه شرکت بخش خصوصی صد هزار میلیارد تومان می آید در این معامله ؟ مگر ما توانمندکردیم بخش خصوصی را ؟ موضوع این است که بخش غیردولتی دارد می خرد ولی من با آن صحبتی که درگزارش پخش شد برخی فرمودند که اساسا تحت هر شرایطی خرید بخش غیردولتی را مضموم می دانند مخالفم به دلیل اینکه بهره وری و بهبود کیفیت حکمرانی و اداره بهینه شرکت اصالت دارد پیش از اینکه بگوییم به چه کسی واگذار می شود هرکسی که آن دارایی را دارد چگونه اداره می کند؟ سرنوشت بنگاه خط قرمز است نه اینکه این بنگاه حتما در سبد ایکس است یا ایگرگ.
مجری: بحث ما در خصوصی سازی ، خصوصی سازی واقعی است دیگر نه اینکه از یک شرکت دولتی برود به شرکت دولتی دیگر.
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی : بله پس در بلندمدت باید ببینیم که این اتفاق هم زمانی به سرانجام می رسد که کلا دولت پایش را کنار بکشد از حوزه تصدیگری فعالیتهای اقتصادی ولی اگر این وسط مجموعه های غیردولتی ،صندوق های بازنشستگی و غیره اگر در این حوزه چون سهامداران آنها هم بازنشستگان یا مردم و غیره هستند ما اینها را جدا از بخش خصوصی یک خلقت جدیدی نیست که اینها همه مساوی با هم هستند به شرط این که اداره، اداره درست و بهینه ای باشد پس اولا بدانیم بهبود کیفیت حکمرانی اصالت و ترجیح دارد بر اینکه این شما را به نام شخص ایکس میزنید یا ایگرگ می زنید، شرکت حتما بخش خصوصی است یا نهاد عمومی غیر دولتی
مجری: شما سرنوشت شرکت برایتان اولویت دارد؟
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی : اولویت دارد ولی در این مسیر حتما باید رفت به سمتی که تا جایی که ممکن است این تقاطع به سمت بخش خصوصی واقعی برود یعنی این دو همدیگر راقطع کنند نکته بعدی اینکه طرح توسعهای که شما میفرمائید شرکت هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس از زمانی که صد در صد آن دولتی بوده تا زمانی که الان رسیده به ۱۸ درصد، به نظر شما توسعهای که پیدا کرده به نسبتی که سهم دولت کم شده، به همین نسبت شما توسعه این شرکت را میبینید صعود پیدا کرده، چرا؟ خط اتیلن غرب، اتیلن مرکزی، پروژههایی که در کویر اجرا شده خلاف سیاست هایی که ما معتقدیم رهبری ابلاغ کردند اقتضای کشور ما است که باید صنایع پایین دستی گسترش پیدا کنند.
پتروشیمی سوپرمارکت نیست که هر نماینده مجلسی یا هر مجموعه ای یا هر حوزه ای یا هر استانی به این نتیجه بزند که حتما کلنگی زده شود و من حتما بالادستی داشته باشم، بله تو باید اشتغالت فراهم شود ولی اشتغال لزوما با تکثیر بالادستی اتفاق نمی افتد.
مجری: شما می گویید خصوصی سازی واقعی دارد اتفاق می افتد روی واگذاری خلیج فارس با بهره وری کامل اما از آن طرف ما بحث حاکمیت و مدیریت را به گونه ای دیدیم که طرح های توسعه ای به مشکل نخورد.
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی :بله چون طرحهای توسعه ای که در مدتی هم که دولت کامل در اختیار داشته رفته سراغ توسعه بالادستی خلاف نقشه راه ما، پتروشیمی باید کنار آب باشدمجری: با این تعریف و خریدی که دارد اتفاق می افتد بحث اهلیت طبیعتا دیده شده دیگر؟
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی: ۱۰۰ درصد
مجری: بحثی بود روی بحث ارزش دارایی خالص شرکت، در آن ارزیابی چطور انجام شد؟
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی: ما قانون داریم و آئین نامه قیمت گذاری داریم و از خودمان نمیتوانیم رویهای را اختراع کنیم، از سیاستهایی که رهبری ابلاغ کردند بند ج سیاستهای کلی اصل ۴۴ قیمت گذاری شرکت بورسی، قیمت پایه اش تابلوی بورس است برای هر سیت یا اضافه ارزش بلوکی باید قیمتی اضافه شود یا درصدی اضافه شود، پارسال تا امسال چندین بار این موضوع رفته در هیات واگذاری یک درصد و دو درصد این شرکت به عرضه گذاشته شده و خریدار نداشته، ۱۵ درصد یک خریدار داشته که ما بدلیل عدم رقابت انصراف دادیم اینهابرای آذر ودی و بهمن پارسال است امسال دوباره این شرکت بجای ۱۵ درصد یا یک و دو درصد، ۱۲ درصدش به ترتیبی که عرض کردم این ۱۲ درصد ارزش گذاریش ما یک قیمت تابلو داریم که ۲۱ شهریور این قیمت فریز شده روی قیمت ۷۳۵ تومان، روزی که مصوبه هیات واگذاری است، چون اگر بعد از آن این را باز بگذارید ممکن است دستکاری شود و قیمت پایین بیاید این ۷۳۵ تومان با پرمیوم ۹۰ درصد برای ۱۲ درصد به دلیل همین حرفهایی که از اول این جلسه زدیم که این سهم ارزنده است ۹۰ درصد اضافه ارزش بلوکی به ۱۲ درصد به این قیمت پایه ۷۳۵ تومان اضافه شده، شده ۱۳۹۷ تومان قیمت پایهای که از دیروز صبح شروع شده، ولی رقابتی بین دو خریداری که میخواهند مدیریت شرکت را به عهده بگیرند من این جا لازم است تشکر کنم از وزارت نفت و مجموعههای مرتبط با وزارت نفت که این همکاری را داشتند که این رقابت شکل بگیرد والا وزارت نفت در این مجموعهها میتوانست دخالت کند که اساسا در همان نطفه خفه شود و قیمت پایهای یک نفر بردارد و تبانی کند یا کنسرسیوم شود، الان دارد واقعا رقابتی شکل میگیرد که این رقابت یک تومان یک تومان اضافه میشود.
مجری: یعنی شما هم ارزش گذاری را صددرصد تائید میکنید درست بوده و هم قیمت گذاری را منطقی میدانید.
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی: بعنوان پایه، به این ترتیب، ولی طبیعتا خریداران براساس نظر خودشان رقابت میکنند.
مجری: آقای سید فرهنگ حسینی کارشناس بازار سرمایه سلام وقت بخیر. نظر کارشناسی تان را در ارتباط با واگذاری ۱۲ درصد از سهام هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس بفرمائید.
آقای سید فرهنگ حسینی کارشناس بازار سرمایه: اتفاقی که در واگذاری قبلی رخ دارد در چند بلوک قبلی که فروخته شد باعث شد تحولات اساسی در مجموعه فارس صورت بگیرد بخش عمده از شرکت هایش در بورس پذیرش شدند تعداد زیادی پروژه در حوزههای مختلف از بالادستی تا محصولاتی مانند اوره و متانول تعریف شد و عملا جایگاه هلدینگ خلیج فارس در رتبه بندی پتروشیمیهای جهان که بیش از ۵۰ بود روی رتبه ۲۳ آمده است و به لحاظ حاشیه سود هم این شرکت رتبه دوم را در حال حاضر کسب کرده است. واگذاری که در دو مرحله قبل صورت گرفته بود به نظر من کاملا موثر بوده در رشد و توسعه این شرکت و همینطور صنعت پتروشیمی کشور، بلوکی که عرضه میشود بلوک خاصی محسوب میشود اگر نگاهی به ترکیب سهام بیندازیم بخشی سهام عدالت است، بخشی مجموعه صندوق بازنشستگی نفت است که این دو گروه هرکدام حول و حوش دو تا سه کرسی هیات مدیره هم میتوانند بگیرند این سهامی که دارد عرضه میشود کرسی طلایی محسوب میشود و برنده این بلوک احتمالا در کنترل شرکت هلدینگ خلیج فارس را کسب کند دو گروهی که دارند رقابت میکنند گروه غیردولتی محسوب میشوند یک گروه از سمت سهام عدالت جلو امده و یک گروه هم از صندوق بازنشستگی نفت فکر میکنم به لحاظ قیمتی قیمت گذاری که مجموعه خصوصی سازی انجام داده بود.
مجری: مقطع واگذاری را چگونه ارزیابی میکنید در این مقطع این اقدام را مناسب میدانید؟
آقای سید فرهنگ حسینی کارشناس بازار سرمایه: به نظر من زمان جذابی است برای دولت با توجه به بودجه و تعهداتی که برای این موضوع در بودجه وجود دارد زمان مناسبی است و در عین حال خریدارانی که در رقابت آمده اند وضعیت نقدینگی شان را که چک میکنیم نقدینگی مناسبی دارند برای این موضوع عملا نیازی به فروش سهام ندارند یعنی اینکه ما نگران باشیم این شرکتهایی که دارند در رقابت شرکت میکنند که برنده شوند بخواهند منابع خرید این بلوک را از بازار سرمایه تامین کنند به لحاظ زمانبندی به نظرم زمان خوبی است هرچند که زمانی خوب است که برای خریدار باشد، پی برای که عرضه میشود اگر بخواهیم اینده نگر نگاه کنیم حول و حوش پی برای ۱۰ است که با توجه به صرفهای که این سهام دارد این ۱۲ درصد عرض کردم عملا کنترل هلدینگ خلیج فارس را تعیین میکند که سهام عدالت باشد یا صندوق نفت در آینده، ارزندگی این بلوک به نظرم قابل توجه است و رقابتی که صورت گرفته نشان میدهد این سهام ارزنده است برای آن خریدار و در عین حال یک سیگنال میدهد. امروز قیمت رقابتی رسیده به بیش از دو و نیم برابر قیمت تابلوی سهم، این میتواند یک مفهومی باشد به بازار که سهام هلدینگ خلیج فارس ارزندگی برای حقوقیها و سهامداران عمده دارد و این سهم ارزندگی قابل توجهی دارد.
مجری: ممنون آقای حسینی کارشناس بازار سرمایه. آقای دکتر بحثی که الان بعضی از کارشناسان و منتقدین مطرح میکنند اینکه الان در حال حاضر بازار بحث نقدینگی که مطرح میشود میگویند بهتر بود خریداران این بلوک میرفتند آن سرمایه خودشان را هزینه میکردند در اجرای طرحهایی که داشتند نمیآمدند اینجا هزینه کنند واحدهای خودشان را راه میانداختند.
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی: باید ببینیم منظورشان چه طرحهایی است، هر شرکت یک کمیته سرمایه گذاری دارد که این کمیته براساس طرحهایی که نشان میدهد بازدهی و آی آرآی هر طرح مشخص است که چقدر برای شرکت بازدهی دارد در کمیته سرمایه گذاری و بعد در هیات مدیره جمع بندی میشود که وارد چنین مزایدهای بشود یا نه. ولی من بعنوان شخصی که اگر حتی رئیس سازمان خصوصی سازی نباشم وقتی نگاه میکنم این هلدینگ به علت طلایی بودن، ارزنده بودن، ما دیگر مثل این سیت را نداریم بنابراین حتما در واقع در این حوزه شرکتی که مرتبط است رسته فعالیتش، پالایشی، پتروشیمی و ... یکی از موضوعاتی که همیشه گزینه روی میزش است فارس است که بیاید هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس را بردارد و طبیعتا هر دومجموعه به ویژه اینکه آقای حسینی هم گفتند این کنترل شرکت، کنترل فارس با زیرمجموعه هایش حتما یکی از دلایل این رقابت تنگاتنگی که میبینید است.
نکته مهمتر اینکه مردم و فعالین بازار سرمایه این یک پالس یک نشانه و علامتی بود که چقدر سهمها ارزنده هستند و اگر الان ما میبینیم در این کف قیمتی دارند سهام خرد معامله میشوند بخاطر مجموعهای از متغیرهایی است که دخیل هست و رسانده وضعیت بازار سرمایه را.
مجری: فکر میکنم یک نکتهای بسیار مثبت دیگر اگر اشتباه میکنم شما اصلاح کنید اینکه چقدر به آینده اقتصاد ایران امیدوارند که اینگونه رقابت میکنند روی صنعتش؟
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی: صد در صد. این رقابت شوخی بردار نیست کسی که شرکت را میبیند میگوید هر سهم که ۶۱۷، ۶۱۸ تومان است هر سهم من دارم ۱۶۴۷ تومان عرضه میکنم پیشنهاد میکنم تقریبا دو و نیم برابر است یعنی به آینده این شرکت امیدوارم که چنین پیشنهادی میدهم که بتواند چنین آوردهای داشته باشد.
مجری: الان بحث خیلی مهمی است الان همه رقابت میکنند که کرسی رقابتی را بدست بیاورند. الان ما چند سیت مدیریتی داریم؟ دو تا دست سهام عدالت است یک دانه دست پالایشگاه تهران و میخواهیم بحث مدیریتی خود دولت این وسط چه خواهد شد؟
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی: الان در خود پالایشگاه نفت تهران که همه میگفتند امنیت کشور به هم میریزد اگر این را واگذار کنیم، بنزین تهران است خیلی مهم است، ۳ هزارم درصد الان دولت سهم دارد در پالایشگاه نفت تهران با نماد شتران، چه اتفاقی افتاده؟ آیا مختل شده روند جاری شرکت؟ نه خیلی هم درست اداره میشود پس ما نگران نباشیم از اینکه سهم دولت دارد تقلیل پیدا میکند نگران باشیم از سوء مدیریت، نگران باشیم از مدیریت ناکارآمد، نگران باشیم از به باد دادن ثروت ملت در طرحهای بی بازده.
مجری: اگر الان این ۱۲ درصد واگذار شود و آن ۶ درصد الباقی هم تعیین تکلیف شود و واگذار شود طبیعتا دولت از فارس خودش را کنار کشیده، درست است؟ تکلیف مدیریت چه میشود؟ مدیریت دولتی دیگر نخواهیم داشت یعنی سیت مدیریتی نخواهد داشت دولت در فارس؟
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی: دولت به معنای مشخصا شرکت ملی صنایع پتروشیمی و ام پی سی که تا الان سهم داشته بله، البته اگر آن ۶ درصد هم ابلاغ شود دولت دیگر سهمی نخواهد داشت، ولی آیا این به معنای این است که حاکمیت و دولت امکان مدیریت و نظارتی نخواهد داشت؟ خیر حتما این امکان را دارد با ابزارهای مختلف دارد که یکی نوع خریداران و یکی ابزارهای کنترلی که عرض کردم پس هیچ نگرانی از بابت چشم انداز آینده شرکت هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس، آینده سودآوری و آینده صنعت پتروشیمی نباید داشته باشیم که من معتقدم حتما وضع بهتر از الان میشود.
مجری: بعنوان رئیس سازمان خصوصی سازی میتوانید تائید دهید که دیگر ما دچار آن تجارب تلخ هفت تپهها و هپکو نخواهیم شد؟
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی: هفت تپه و هپکو ما داریم در اندازهای صحبت میکنیم که میدانیم که شرکتهایی بودند که سیاست گذاری دولت آن زمان باعث ورشکستگی آنها شده مانند هپکو
مجری: سیاست و رویکرد اگر اشتباه باشد در کلان هم میتواند اشتباه باشد.
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی: صد در صد یعنی شما بالاخره کیفیت سیاست گذاری دولت را میبینید هپکو را واگذار کردیم سفارش را از ان گرفتیم واردات را آزاد کردیم و شرکت را با کله زدیم زمین، ولی همه ما میدانیم ارزآوری که هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس دارد بی نظیر است، بله هردولتی میتواند چوب لای چرخ صنعتش بگذارد، ولی چنین کاری که خیانت تلقی میشود و هیچ دولتی چنین کاری که انجام نمیدهد.
مجری: در نهایت بستگی به خود مدیریت دولت خواهد داشت، یک توضیح در مورد اصلاحیه اصل ۴۴ میدهید که به کجا رسید؟
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی: لایحه اصل ۴۴ در کمیسیون اصلی و فرعی و صحن هیات دولت تصویب شده در آستانه ارسال به مجلس است که بعنوان لایحه دولت، اصلاحیه قانون برود اعمال اصلاحات این لایحه آنقدر جامع بوده که تمام خلاهایی که در این دو دهه گذشته داشتیم را انجا در مراحل مختلف پیشنهاد اصلاحش را دادیم.
مجری: فکر میکنید کی به مجلس برسد؟
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی: باید از دبیر هیات دولت سوال کنیم هم بنده هم مجموعه رسانهها هم میتوانند این کار را انجام دهند و آخرین وضعیت را بگیرند، ولی امیدوارم درهفتههای آتی
مجری: بحث خیلی مهم سفره کارگران، در این واگذاریها با خیال راحت دیده شده همه موارد؟
آقای دکتر حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی: اشتغال حتما تضمین میشود و ما هم حتما نگران اشتغال هستیم و آن را نظارت میکنیم.
مجری: ممنون