رئیس بخش فناوریها و انفورماتیک اتاق اصناف کشورگفت: برای چالش زُدایی از بازار محصولات کشاورزی طرح شناسنامه دار کردن باغها به منظور جمع آوری دادههای مورد نیاز آغاز شده است.
مشاور رئیس اتاق اصناف کشور با بیان اینکه شناسایی، مطالعه و ثبت اطلاعات جزء لاینفک فعالیتهای اقتصادی است، افزود: برای اینکه حاکمیت و خود کشاورز بداند که چه محصولی در کجا و به چه میزان باید تولید کند، شرط بر این است که بتواند برای محصولات شناسنامهای داشته باشد.
او با اشاره به اینکه شناسنامه بستر تولید، میزان مصرف منابع و نهادهها و میزان تولیدی را که به بازار عرضه میشود، ثبت و ضبط میکند، ادامه داد: یکی از چالشهای بزرگ ما کشاورزها در سالهای اخیر مرحله پس از تولید و برداشت بوده است، میزان تولید محصولات کشاورزی کشور تا ۱۳۰ میلیون تن افزایش پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه با این حجم از تولید محصولات کشاورزی هنوز نمیدانیم به چه میزان محصول تولید میشود، اضافه کرد: در این شرایط نمیتوانستیم به درستی بازار محصولات و استفاده از منابع را ساماندهی کنیم که این امر از جمله ضرورتهای اجرای طرح شناسنامه دار کردن باغها است.
خاکزاد رستمی با یادآوری اینکه در طول چهار دهه گذشته وزارت جهاد کشاورزی به دلیل عدم وجود ظرفیتهای قانونی در این وزارتخانه موفق به ثبت شناسنامه تولید محصولات کشاورزی نشده بود، افزود: در حال حاضر بر اساس قانون انتزاع مسئولیت تولید تا بازار و تنظیم بازار به جهاد کشاورزی محول شده است. از طرفی ظرفیت بزرگ اتاق اصناف کشاورزی نیز اضافه شده است.
او با اشاره به اینکه سازمان جهاد کشاورزی استان فارس اولین استانی است که برنامهها و دستورات وزیر را در موضوع شناسنامه دار کردن باغها عملیاتی کرده است، گفت: بستر ثبت اطلاعات در "سامانهی سَبَک" فراهم است از کشاورزان میخواهم تا اطلاعات خود را در این سامانه ثبت کنند.
رئیس بخش فناوریها و انفورماتیک اتاق اصناف کشور تصریح کرد: بر اساس اطلاعات ثبت شده خودمان میتوانیم برنامه ریزی کنیم و تنظیم بازار را انجام دهیم. این طرح مشارکت مردم، باغدار و تولیدکننده را میطلبد. در استان فارس شهرستانهای استهبان، فسا، نی ریز و جهرم فعالیتهای خود را شروع کرده اند.
مشاور رئیس اتاق اصناف کشور با تاکید بر اینکه استان فارس از نظر سطح زیر کشت و تعداد کشاورز استان بزرگی است و برای اجرای طرح استان قابل توجهی به شمار میآید، افزود: هر جایی از دنیا که مردم امور خودشان را خودشان مدیریت کنند موفقیتهای خوبی حاصل شده است.
خاکزاد رستمی با بیان اینکه بهترین و صلاحیت دارترین افراد برای تنظیم بازار محصولات کشاورزی خود کشاورزان هستند، اظهار کرد: با این طرح منفعتهای بازار به سمت خود کشاورز سوق پیدا میکند که گام اول در حقیقت تنظیم بازار و جهت دادن درآمد و منابعی است که باید در این بخش انتقال داده شود.
وی تشریح کرد: "سامانه سَبَک" به صورت سامانه تحت وب است. استانداردهای دولت هوشمند را پاس کرده و در صفحهی سازمان فناوری اطلاعات مجموعهی دولت هوشمند قرار دارد و از این مسیر کشاورزان میتوانند وارد شوند.
او افزود: کشاورزان در "سامانهی سَبَک" درخواست خود را ثبت کرده و یک نفر را به عنوان کارشناس بازدید انتخاب میکنند. میزان منابع آب و خاک و میزان تولید و دیگر موارد را نیز ثبت میکنند. شناسنامهای برای واحد صادر میشود و سالهای بعد هم به همین ترتیب انجام میشود.