مدیر مرکز خدمات تخصصی داخلی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی گفت: هپاتیت بیماری است که مستقیم کبد را هدف قرار میدهد.
وی گفت: عوامل زیادی مانند میکروب ها، ویروسها، بیماریهای خودایمنی و ارثی، مصرف برخی داروها و الکل و کبدچرب در بروز این بیماری نقش دارند.
مدیر مرکز خدمات تخصصی داخلی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی افزود: هپاتیت بیماری است که منجر به التهاب و ورم کبد میشود و همه ساله نزدیک به ۵ میلیون نفر در سراسر دنیا به دلیل ابتلا به آن جان خود را از دست میدهند.
میری با تأکید بر اینکه هپاتیت بیماری است که آگاهی درباره آن، نقش مهمی در پیشگیری و کنترل آن دارد، ادامه داد: ویروسها ازجمله ویروس هپاتیت B و C مهمترین علل التهاب و ورم کبد هستند، آمارها نشان میدهد؛ بیش از ۳۰۰ میلیون نفر در دنیا به عفونت مزمن هپاتیت ویروسی B و C مبتلا هستند، همچنین این ویروسها مهمترین عامل ایجاد سرطان پس از مصرف سیگار به حساب میآیند.
وی گفت: از هر ۱۲ مرگ ناشی از سرطان، یک مورد آن مربوط به هپاتیت B یا C است، نکته تأمل برانگیز موضوع هم اینجاست که با وجود شیوع و مرگ و میر بالایی که هپاتیت ویروسی B و C دارد، متأسفانه ۹۰ درصد مبتلایان از بیماری خود خبر ندارند.
مدیر مرکز خدمات تخصصی داخلی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی افزود: ویروس هپاتیت B و C از راه اشتراک خون و تماس جنسی محافظت نشده منتقل میشود. اشتراک خون هم از طریق اقداماتی مانند حجامت در مکانهای غیربهداشتی، تتوکردن با وسایل غیراستریل و استفاده از سوزن و سرنگ مشترک برای تزریق مواد مخدر اتفاق میافتد که مراقبتهای کنترلی را میطلبد و از آنجایی که خوشبختانه این عفونتها از طریق ارتباطات روزمره مانند دست دادن، بغل کردن، بوسیدن، عطسه، سرفه، گزش حشرات و غذاخوردن منتقل نمیشوند، خیلی نباید نگران شیوع بالای آنها در جامعه بود.
میری ادامه داد: ابتلا به هپاتیتهای مزمن ویروسی B و C دربیشتر مواقع با علائم بالینی مشخصی همراه نیست، برای همین مبتلایان به آن ممکن است تنها از علائم غیراختصاصی مانند درد مبهم در پهلوی راست یا خستگی شکایت داشته باشند که این نشانهها هم دلیل قطعی برای ابتلا به بیماری نیست و باید از طریق آزمایش خون آن را مشخص کرد. خوشبختانه آزمایش اولیه هپاتیت ویروسی، در همه آزمایشگاههای تشخیص پزشکی انجام میشود.
مدیر مرکز خدمات تخصصی داخلی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی گفت: درمان نکردن هپاتیت B و C میتواند منجر به نارسایی عملکرد کبد و در نهایت فوت بیمار شود، بنابراین حتما باید روند درمان را پیگیری کرد، خوشبختانه امروزه داروهای موثر و ارزان قیمتی برای درمان هر دو عفونت هپاتیت در داخل کشور تولید میشود و همه بیمهها داروهای ضد ویروسی را پوشش میدهند.
میری افزود: هپاتیت C با مصرف دارو در عرض ۳ تا ۶ ماه کامل درمان میشود و دیگر اثری از ویروس در بدن نیست. اما هپاتیت B دوره درمان طولانی تری دارد و برای کنترل آن حتی ممکن است لازم باشد که بیمار تا چندین سال داروی ضد ویروسی مصرف کند.
وی ادامه داد: به منظور پیشگیری از هپاتیت B، واکسن موثری وجود دارد که در کشورمان از سال ۱۳۷۲، تمامی نوزادان در بدو تولد آن را دریافت میکنند و توصیه میشود که افراد زیر ۵۰ سال هم که قبل از سال ۱۳۷۲ متولد شده اند، حتما علیه این عفونت واکسینه شوند.
مدیر مرکز خدمات تخصصی داخلی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی گفت: مجموع این تلاشها در داخل و خارج کشور باعث شده است تا جامعه جهانی به حذف کامل هپاتیت C و کنترل هپاتیت B تا سال ۱۴۱۰ امیدوار باشد که برای رسیدن به آن در کشور خودمان باید هر ایرانی یک بار در طول عمر خود آزمایش هپاتیت B را انجام بدهد.
میری افزود: برای هپاتیت C هم اگر کسی سابقه مجروحیت در زمان جنگ یا سابقه دریافت خون قبل از سال ۱۳۷۵ یا حتی یک بار اعتیاد تزریقی را دارد، توصیه میشود برای آزمایش تشخیصی این بیماری اقدام کند.