مدیر رادیو قرآن در برنامه افق این رادیو گفت: با تحلیل مسابقات قرآن مالزی درمی یابیم ریشه اصلی ناکامی در کسب رتبه این است که اساساً در انتخاب قاریان برای اعزام، دچار اشتباه راهبردی هستیم.
مسئول دبیرخانه ستاد عالی هماهنگی مسابقات قرآن کشور با اشاره به رتبه نیاوردن نمایندگان کشورمان در مسابقات جهانی گفت: در چنین مواقعی مباحثی مطرح می شود مبنی بر اینکه حق شرکتکننده ما ضایع شده و ظلمی اتفاق افتاده است، از آن طرف هم وقتی نمایندگان کشورمان در مسابقاتی موفق به کسب رتبه می شوند بارقه های امید رقم می خورد. این وضعیت همواره وجود داشته است. امیدواریم هر نماینده ای که به مسابقات اعزام می کنیم، بتواند رتبه بیاورد.
کریم دولتی با بیان اینکه رقبای ما بیکار ننشسته اند تا تمامی رتبههای نخست به قاریان و حافظان ایرانی برسد، افزود: همه کشورها در زمینه تلاوت و قرائت کار می کنند. اگر گاهی نمی توانیم در رویدادی رتبه کسب کنیم، باید روند مسابقات داخلی، روند انتخاب و روندهای دیگر را بررسی کنیم تا ببینیم در آن روندها بهترین عملکرد را داشته ایم یا خیر؟
برنامه های ستاد عالی مسابقات برای هدفمند کردن اعزام ها
دولتی در ادامه با اشاره به مسئولیت خود در دوره جدید کمیته طرح و برنامه ستاد عالی هماهنگی مسابقات قرآنی کشور اظهار کرد: برنامههای آتی ما در این کمیته باید به این سمت برود که خودمان را از حالت دفاعی خارج کنیم و به حالت حمله تغییر موقعیت دهیم. یعنی باید ببینیم هر رویداد و هر مسابقه ای چه اقتضائاتی دارد و شرکت کننده با چه قابلیت هایی می تواند در آن رقابت، بدرخشد.
مسئول دبیرخانه ستاد عالی هماهنگی مسابقات قرآنی کشور با تأکید بر اینکه طی سال های گذشته شاید مطالعه علمی کمتری بر روی عوامل رسیدن یا عدم رسیدن به رتبه در مسابقات بین المللی داشته ایم، گفت: ما عواملی که باعث کسب رتبه یا عدم رتبه نمایندگان کشورمان در مسابقات مختلف شده است را به شکل علمی تحلیل نکرده ایم تا در نهایت به یک خروجی و فرایند برسیم.
دولتی تصریح کرد: حداقل برای نخستین بار به صورت مکتوب این کار را در ستاد عالی مسابقات شروع کرده ایم و از تک تک نمایندگانی که به مسابقات اعزام شده و از آن رویداد برمی گردند، درخواست کرده ایم تا تمام مشاهدات خود از این مسابقات را به صورت مکتوب و در قالب پاسخ به سؤالاتی که ما از آنها پرسیده ایم، ارائه دهند. مثلاً پرسیده ایم که داوران چه کسانی بوده اند، چه نظرات و دیدگاه هایی از آنها در مسابقات برجسته بوده است و ...؛ امیدوارم وقتی همه این اطلاعات جمع شود، بتوانیم روند جایابی هر کدام از شرکت کنندگان برای مسابقات خاص را به شکل یک دستورالعمل خاص طراحی کنیم.
تجزیه و تحلیل تلاوت ها ، عادلانه یا ناعادلانه بودن نتایج را مشخص می کند
وی در بخش دیگری از این برنامه در پاسخ به سؤالی در مورد عادلانه بودن نتایج مسابقات بین المللی قرآن که نمایندگان کشورمان در آن حضور دارند، گفت: با توجه به اینکه از پشت صحنه مسابقات خبر ندارم نه می توانم بگویم ناداوری بوده و نه می توانم بگویم نبوده است. ما به خروجی نگاه کرده و تلاوت قاریان و نمایندگان کشورمان را با بقیه مقایسه می کنیم. من دیدم تحلیل هایی در این زمینه در ایکنا منتشر شد که این تحلیل ها باید به شکل دقیق تری تجزیه و تحلیل شود.
مسئول دبیرخانه ستاد عالی هماهنگی مسابقات بین المللی قرآن ادامه داد: یکی از مشکلات این است که نمایندگان ما با همان ملاک هایی که در مسابقات داخلی و بین المللی ایران داریم، به مسابقات دیگر کشورها می روند و بر همان اساس تلاوت می کنند. وقتی آیین نامه مسابقات مالزی را می بینید، متوجه می شوید با آیین نامه خاصی مواجه هستید؛ بنابراین به نظر می رسد نتایج که اعلام می شود، ناداوری نیست بلکه تفاوت آیین نامه است که این رتبه ها را رقم می زند. ما باید شرکت کنندگان را برای حضور در مسابقات با هر نوع آیین نامه ای آماده کنیم.
دولتی گفت: برخی سنت های قدیمی ما در اعزام قاریان و حافظان به مسابقات بین المللی درست نیست، به عنوان مثال هر سال نفر اول مسابقات سراسری قرآن داخل کشور به مسابقات بین المللی خودمان و نفر دوم هم به مسابقات مالزی اعزام می شود. در حالی که ممکن است تلاوت فردی که رتبه خوبی هم در مسابقات داخلی به دست آورده با مدل نگاه و دید داوران مسابقات کشورهای دیگر سنخیت نداشته باشد.
وی در خصوص مقطعی که کمیته اعزام انتخاب می کرد چه کسی به کدام رویداد اعزام شود، افزود: در آن شکل از اعزام به مسابقات نیز با اعتراض هایی مواجه بودیم. با این وجود من اعتقاد دارم در مجموع طی آن چند سال شاهد کسب نتایج خوبی از سوی نمایندگان کشورمان در مسابقات بین المللی قرآن بودیم. این اظهارات به معنای آن نیست که امسال یکباره نحوه اعزام را تغییر دهیم، این موضوع نیاز به کار کارشناسی و طی فرایندهای خاص دارد تا منتهی به تغییر شود.
در بخش دیگری از این برنامه احمد ابوالقاسمی قاری بین المللی کشورمان نیز به صورت تلفنی نکاتی در مورد مسابقات بین المللی قرآن و به خصوص مسابقات بین المللی قرآن مالزی به شرح زیر بیان کرد:
تحلیلی آماری از حضور نمایندگان ایران در مالزی
احمد ابوالقاسمی به ارائه تحلیلی آماری از عملکرد قاریان ایرانی در مسابقات بین المللی قرآن کشور مالزی پرداخت و گفت: از سال ۱۳۶۶ تا سال ۱۳۷۱ در چهار دوره قاریان ایرانی رتبه اول را به دست آورده اند. از سال ۱۳۷۱ تا سال ۱۴۰۱ هم شش رتبه اول به قاریان ایرانی رسیده است. یعنی تا قبل از سال ۷۱ حدود ۸۰ درصد رتبه های اول برای قاریان ایرانی بوده، اما این آمار بعد از سال ۱۳۷۱ تنزل پیدا کرده است.
وی در ادامه به تحلیل تلاوت برخی قاریان صاحب رتبه در مسابقات مالزی در دوره اخیر پرداخت و گفت: من تلاوت قاری عراقی که رتبه چهارم را کسب کرد، شنیدم، ایشان اگر در مرحله شهرستانی مسابقات قرآن در یکی از استان های کشورمان هم شرکت کند، حذف خواهد شد. در آیین نامه مسابقات مالزی نوشته شده است که هر قاری باید هر مقام را در چهار نفس کامل کند. نفر اول مسابقات که از کشور بحرین بود، هیچ کدام از مقامات را کامل نکرد، نماینده عراق هم همینطور بود. یعنی در این وضعیت نماینده ایران باید ۱۰ نمره بیشتر از این دو قاری کسب می کرد.
دو رویه که باید در قبال مسابقات مالزی داشت
این قاری بین المللی کشورمان با اشاره به اینکه ایران باید در مورد مسابقات مالزی دو رویه را در پیش بگیرد، افزود: من سال هاست گفتهام که ما به کشور مالزی قاری اعزام نکنیم و حداقل وقتی از ایران یک داور در مسابقات بود، در آن صورت ما نیز قاری اعزام کنیم. حضور قاریان ایران در مالزی و نرسیدن به رتبه باعث می شود بسیار اذیت شوند. این در حالی است که ما با اعزام قاری به مالزی، اعتبار این مسابقات را بالا می بریم و آنها از ما سوء استفاده می کنند و به نحو ناجوانمردانه ای جایگاه و اعتماد به نفس قاریان ما را از بین می برند.
ابوالقاسمی در پاسخ به این سؤال که آیا چنین سیاستی باعث منزوی شدن ایران در مسابقات نخواهد شد، اضافه کرد: وضعیتی که الان پیدا کرده ایم از منزوی شدن بدتر است، همه دنیا وقتی می خواهند قاری خوب دعوت کنند، از ایران و مصر دعوت می کنند؛ یعنی اکثر سکوهای جهانی، طالب قاریان مصری و ایرانی هستند، هیچ سکوی جهانی نمی آید قاری ترکیه ای دعوت کند، در چنین شرایطی ما چه نیازی به اعزام قاری به مالزی داریم؟
وی در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به نقش داوری در اعلام رتبه ها، گفت: یکی از شرکت کنندگان در مسابقات مالزی از کشور افغانستان بود. پایه های تلاوت ایشان در ایران شکل گرفته است و اغلب اعتقاد داشتند استحقاق کسب رتبه داشته است، اما هیچ رتبه ای به ایشان داده نشد، چرا؟، چون از این موضوع اطلاع داشتند.
این قاری بین المللی کشورمان بیان کرد: در همان سالی که به عنوان نماینده ایران در مسابقات مالزی حضور داشتم، کسی که رتبه دوم را کسب کرد، فقط ترتیل خواند، اما به رتبه دوم رسید. چرا؟ چون یک نفر از گروه داوری از کشور لیبی بود و این شرکت کننده با یک ترتیل توانست رتبه دوم را بیاورد.
ابوالقاسمی در مورد عادلانه بودن رتبه نماینده کشورمان در مسابقات مالزی، اظهار کرد: من بقیه تلاوت ها را نشنیدم، اما وقتی تلاوت مسعود نوری را با نفر اول و چهارم مسابقات بر اساس آیین نامه مسابقات مالزی بررسی کنیم، متوجه می شویم مسعود نوری از هر دو این قاریان بهتر خوانده و باید حداقل ۱۰ نمره از قاری بحرینی که به رتبه اول رسید، به دست می آورد.
این قاری بین المللی کشورمان گفت: پیشنهاد دیگر من به اعزام کنندگان این است که در مسابقات مالزی از قاریان نوجوان استفاده کنید، یک قاری ۱۶ ساله وقتی به مالزی برود، اگر رتبه بیاورد، موفقیت بسیار بزرگی کسب شده و اگر هم رتبه نیاورد، باز هم چیزی از دست نداده است و ما توانسته ایم صدای قاری نوجوانی را به گوش دنیا برسانیم.
قصری زاده افزود: همه ما شاهد بودیم که وقتی مسعود نوری در مرحله کشوری مسابقات سراسری قرآن قرائت کرد، اضطراب شدیدی داشت، ولی ایشان به عنوان نماینده ایران برای اعزام به مالزی انتخاب شد. مسابقات مالزی مختصات خاصی دارد. چون لرزش و اضطراب در تحریر و نفس و صدا تأثیر می گذارد، لذا باید به اینها دقت شود.
دیپلماسی قرآنی ما ضعیف است
قصری زاده با اشاره به اینکه دیپلماسی قرآنی ما ضعیف است، اظهار کرد: الان حضور و ارتباطات ما در صحنه های بین المللی در کشورهایی که صاحب این رقابت ها هستند به چه صورت است؟ رایزن ها به چه صورت به این موضوع ورود پیدا می کنند و چقدر جلسات مشترک بین ایران و کشور برگزار کننده مسابقات برگزار می شود؟ اگر چنین جلسات و چنین اطلاعاتی به دست بیاید، ما با آداب و سنن و قوانین و روحیات برگزارکنندگان مسابقات بیشتر آشنا می شویم و اگر ضعفی هم وجود داشته باشد، از طریق این ارتباطات از بین می رود.
وی با بیان اینکه اعزام ما به خارج از کشور نسبت به قبل چقدر کمتر شده است، گفت: حضور یا عدم حضور در مجامع بین الملی نکته مهمی است که به آن توجهی نشده است. وضعیت فعلی ما این است که عملاً از حضور در مجامع بین المللی محروم هستیم و تلاوت های کمتری از ما شنیده می شود که این امر ضعف بزرگی است.
مدیر رادیو قرآن با تأکید بر اینکه سال های سال بخش اعظمی از صدور انقلاب از سوی قاریان انجام می شد، به بیان وضعیت مسابقات مالزی در دوره اخیر و عملکرد نماینده کشورمان پرداخت و ادامه داد: ما باید وضعیت مسابقات را تجزیه و تحلیل کنیم تا به پاسخ درستی برسیم. یک مرحله ای بودن مسابقات مالزی نقش منفی برای عملکرد نمایندگان کشورمان دارد. قاری به چه سختی و دشواری از مراحل مختلف مسابقات شهرستانی و استانی و کشوری عبور کرده تا به مالزی رسیده است و آنجا بلافاصله بعد از حضور می گویند تلاوت کن، معلوم است اضطراب به سراغ آدم می آید. اگر ارتباطاتی که به آن اشاره کردم، به وجود بیاید می توان پیشنهاد داد و گفت مسابقات خود را دو مرحله ای کنند.
این قاری بین المللی با اشاره به اینکه در بحث ورزش شاهد برگزاری مسابقات دوستانه در عرصه بین المللی هستیم، گفت: در ورزش برگزاری رقابت دوستانه زمینه را برای حضور قوی تر در رویداد اصلی فراهم می کند. ما می توانیم مسابقات را در قالب جشنواره و محافل قرآنی برگزار کنیم و از هر کشوری حضور پیدا کنند؛ آن وقت موج قرائت قرآن در جهان گسترده می شود و همه نسبت به هم قرابت بیشتری پیدا می کنند و چه بسا این امر، انگیزه ای برای تغییر شیوه برگزاری مسابقات شود.