عضو کمیسیون انرژی مجلس: اگر ما بخواهیم سرمایه گذاری کنیم برای نگهداشت یا افزایش تولید، همین سرمایه را در حوزه های صرفه جویی وافزایش بهره وری سرمایه گذاری کنیم هزینه کمتری دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما رادیو اقتصاد در برنامه بهارستان در گفتگویی با آقای هادی بیگی نژاد عضو کمیسیون انرژی مجلس
مجری: چرا بالابردن تولید انرژی برای افزایش مصرف و جبران ناترازی اشتباه است و این سیاست چه تبعاتی برای صنعت انرژی کشور در پی دارد؟
آقای هادی بیگی نژاد عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی: ما درکشور در فصل سرد سال در غیر آن مثلا خرداد ماه کمتر است، ولی در فصل سرد سال چیزی حدود ۷۰۰-۷۵۰میلیون متر مکعب روزانه گاز تولید می کنیم و این رادرسه قسمت تقسیم می کنیم قسمتی را می دهیم خانگی، تجاری و صنایع کوچک و قسمتی را می دهیم صنایع بزرگ و قسمتی هم برای نیروگاهها، وقتی کم می آوریم در زمستان اولین کاری که انجام می دهیم گاز صنایع را قطع می کنیم و گاز مربوط به نیروگاه را که مثلا نیروگاه مازوت می سوزانند یا گازوئیل و آنها هم بحث های زیست محیطی دارند . چون کمبود گاز داریم و ناترازی است پس بیاییم تولیدمان را بیشتر کنیم وقتی تولید را افزایش می دهیم همان مسیر قبلی را ادامه می دهیم و مصرف را بالاتر می آوریم و این را بهینه سازی و صرفه جویی می شود جبران کرد و راهش هم وجود دارد قبلا هم در قانون برنامه و بودجه های سنواتی این مطلب دیده شده است. گاز به خیلی از ترکیبات باارزش می تواند تبدیل شود و ما این را دود کنیم و بدهیم هوا خوب است که آلودگی محیط زیست هم داشته باشد و مسائل مختلف یا اینکه افزایش ثروت داشته باشیم برای کشور؟ کدام یکی ؟ جمله ای که شما گفتید این بود که اگر ما بخواهیم تولید را افرایش دهیم به معنی افزایش مصرف باشد منطقی پشت آن نیست من هم قبول دارم همین طور است و منطق ندارد .
اینجا یک نکته است و آن اینکه تولید گاز درکشور احتیاج به پول و سرمایه گذاری دارد یعنی چندین میلیارد دلار یا دهها میلیارد دلار الان باید ما سرمایه گذاری کنیم که بتوانیم گاز را از زیر زمین بکشیم بیرون و برسانیم به خطوط لوله و مصرف کنیم.
مجری:در شرایطی که ما مثلا در حوزه پارس جنوبی دچار افت فشار هم شدیم.
آقای هادی بیگی نژاد عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی: همان افت فشار برای اینکه بتوانیم نگهداشت تولید داشته باشیم خودش کلی پول می خواهد . اگر ما بخواهیم سرمایه گذاری کنیم برای نگهداشت یا افزایش تولید، یک مبلغی می خواهد همین پول را بدهیم صرفه جویی کنیم و در حوزه های صرفه جویی وافزایش بهره وری بخواهیم سرمایه گذاری کنیم هزینه کمتری دارد یعنی ما نیروگاههایمان را بتوانیم افزایش راندمان دهیم چه در زمینه بخاری و از این قبیل موارد هزینه ها خیلی کمتر است تا ما برویم سرمایه گذاری کنیم و گاز تولید کنیم.
مجری: روی این سمت حرکت شده یا خیر؟
آقای هادی بیگی نژاد عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی: برنامه بوده ، قانون برنامه ، قانون سالیانه بوده و اجرا نشده است.
مجری: باید چکار کرد ، دستورالعمل کمیسیون انرژی مجلس بعنوان قانونگذار در این حوزه چیست و چه برنامه ای پیش رو دارید؟
آقای هادی بیگی نژاد عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی: ما دو کار می توانیم انجام دهیم یکی اینکه برنامه های قبلی را نقد کنیم که چه شد واقعا؟ آقایان دولت را دعوت کنیم بیایند و حتی افرادی که قبل بودند یعنی مدیران قبلی دولت در مثلا ده سال پیش به این طرف ، بگوییم که حالا که دوره شما تمام شده چی شد که اجرا نشد؟ اراده نبود؟ امکانش نبود؟ یا ممکن است بگویند برداشت ما این است اگر فلان موضوع را می رفتیم رانت ویژه ای برای عده ای ایجادمی شد یا به هر علتی، یک بار حرف های اینها را بشنویم و مجدد شاید لازم باشد که یک بازنگری داشته باشیم.
مجری: با توجه به اینکه در آستانه تصویب برنامه هفتم هم هستیم.
آقای هادی بیگی نژاد عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی: بله چون ما هرچه با دوستان برنامه گذاشتیم و مکرر را جع به این قضیه صحبت شد قانون کم نداریم یعنی هرچه که باید انجام می شده قانون گذار گفته طی سالهای گذشته اجرا نشده ، اگر ما بخواهیم وظیفه قانونی مان را انجام دهیم یا باید تکرار گذشته را داشته باشیم یا برخورد داشته باشیم . ممکن است اینجور شود ولی واقعیت این است نگاهی داشته باشیم چرا اجرا نمی کنیم این چرا را یکبار بازنگری کنیم و شروع هم شده به یک متن اولیه ای رسیدیم ولی به خروجی نرسیدیم ، بگوییم الان این خروجی ماحصل جلسات ما این متن خروجی است که می خواهیم در برنامه هفتم ، فعلا به یک پیش نویس اولیه رسیدیم و جلسات متعددی گذاشتیم مرکز پژوهش ها و دیگر نهادهایی که در این قضیه هستند داریم مشورت میگیریم تا بتوانیم به یک متنی برسیم و گام بعدی هم مشورت با مدیران سالهای دور و نزدیک است که بگوییم شما هم می دانستید حالا این چرایی را بررسی کنیم و جدیت بیشتری به خرج دهیم در قانون گذاری و نظارتش .
مجری: آن نظارت از قانونگذاری به نظر مهمتر میرسد.
آقای هادی بیگی نژاد عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی: یک قسمتش نظارت است وقتی ما با آقایان صحبت میکنیم میبینیم آنها هم همین دغدغه را دارند ولی اجرا شدنش کند است .
مجری: گاهی ما قوانینی وضع می کنیم بعد در شیوه نامه هایش اتفاقاتی می افتد من با یکی از نمایندگان صحبت می کردم در مورد انرژی های تجدیدپذیر، راجع به سیکل تخفیف هایی که گذاشتند برای برگزاری این انرژی های خورشیدی می گفتند این سرمایه گذاری که طرف انجام می دهد تا شش سال طول می کشد تا برسد به نقطه سر به سر و از شش سال به بعد ایشان می تواند سود کند ما در شیوه نامه هایمان گفتیم ایشان مکلف است بعد از شش سال نیروگاه خورشیدی را در اختیار دولت بگذارد یعنی عملا صرفه اقتصادی ندارد سرمایه گذاری در آن حوزه وقدری باید دقت در قانون گذاری و شیوه های عملیات هم اتفاق بیفتد.
آقای هادی بیگی نژاد عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی: ما برای ۱۴۰۰ در خردادماه حدود ۵۴۰ میلیون متر مکعب گاز تولید کردیم ۳۲ درصدش مصرف خانگی شده، در دی ماه ۷۷۰ میلیون متر مکعب گاز تولید کردیم ۷۷ درصدش مصرف خانگی شده، قسمت صنایع و نیروگاه در خرداد ماه ۲۴ درصد و ۴۴ درصد بوده و دردی ماه رسیده به ۱۲ درصد و ۱۱ درصد. به درصدش توجه کنید فصل سرد نسبت به گرم یعنی خرداد ماه ۲۴۴ درصد رشد پیدا میکند و نیروگاه منفی ۱۸۱ و صنایع منفی ۴۰ درصد کاهش می یابد فرض کنید فردی پیدا می شود می گوید من صرفه جویی گاز را می خواهم انجام دهم ولی گازش را به من بدهید در نهایت سوختی که ایجاد می شود به من بدهید من ببرم فلان جا استفاده کنم مثلا نیروگاهی باشد یا صنعتی باشد یا ببرد و بفروشد ، در زمستان گاز کم می آید ما آن گاز صرفه جویی شده را هم میفرستیم در شبکه خانگی و آنجا مصرف می شود و این طرفی که آمده سرمایه گذاری کرده گازش را دریافت نمی کند و پولش را هم دریافت نمی کند انگیزه اش پایین می آید.
می خواهم بگویم مسئولان قبلی هم اینها را می دانستند اجرا کردنش سخت است بخاطر محدودیت های اینچنینی، خیلی مسائل مختلف دست به دست هم می دهد و ما ممکن است مسئله فرهنگ سازی و اهمیت انرژی در کشور را که بودجه امسال رقمی را گذاشتیم نیاوردند گفتند دیگر این را ننویسید من خودم دنبالش رفتم یک میلیون و ۸۰۰ هزار میلیارد تومان مابه التفاوت قیمت واقعی و قیمتی است که ما در زمینه فقط نفت و گاز به مردم میدهیم یعنی نفت و گازی که مردم ایران مصرف میکنند با قیمت واقعی اش چه فاصلهای دارد آن فاصله یک میلیون و ۸۰۰ هزار میلیارد تومان است و یک مقدارش هم به فرهنگ سازی ربط دارد.
مجری: بله، قطعا فرهنگ سازی نقش خیلی مهمی دارد و همه ابعاد این پازل باید کنار هم جمع شود تا اتفاقات خوبی را رقم بزند. ممنون