عقد وکالتی که به موجب آن، موکل، اختیاراتی را به وکیل واگذار کرده و حق عزل یا برکناری او را از خود ساقط کند، وکالت بلاعزل گویند.
وکالت بلاعزل چیست؟
وکالت بلاعزل ، عقد وکالتی است که در آن، موکل، علاوه بر تفویض اختیار به وکیل، حق برکناری و عزل وی را نیز از خود، ساقط کرده است. یعنی، دیگر نمیتواند عقد وکالت را برهم زند، مگر اینکه موضوعی که جهت انجام آن، اعطای وکالت شده، انجام شود یا از بین برود یا موکل، در دادگاه اثبات کند که برخلاف عبارت موجود در وکالت نامه، وکالت یا عدم عزل وکیل را ضمن عقد خارج لازم، شرط نکرده و بنابراین، توافق میان وی و وکیل، جایز و قابل برهم زدن میباشد.
انواع وکالت بلاعزل
وکالت بلاعزل عام: وکالت بلاعزل عام، یکی از انواع وکالت بلاعزل است که در آن، موکل، در انجام کلیه امور، به وکیل، اعطای وکالت نموده است. به موجب این وکالت، وکیل، در کلیه امور زندگی موکل، حق عمل و پیگیری دارد و تا زمانی که موکل زنده است، عقد وکالت، به قوت خود، باقی خواهد ماند و وکیل، عزل نمیگردد.
وکالت بلاعزل خاص: از دیگر انواع وکالت بلاعزل، وکالت بلاعزل خاص است. وکالت بلا عزل خاص، یعنی اینکه موکل، صرفا در امر یا امور مشخصی، به وکیل، اعطای وکالت میکند و وکیل، فقط در امور تعیین شده، اختیار دارد. وکالت بلاعزل در خرید و فروش یک باب منزل مسکونی با ذکر آدرس و مشخصات دقیق ملک، نمونهای از وکالت بلاعزل خاص میباشد.
بیشتر بخوانید: مراحل تغییر نام و نام خانوادگی در شناسنامه
خطرات وکالت بلاعزل
در خطر افتادن منافع موکل: ممکن است وکیل، اقدام به سوء استفاده از حدود اختیارات خود، به خاطر بلاعزل بودن وکالت نماید.
آسان نبودن عزل وکیل: در وکالت بلاعزل، برهم خوردن عقد وکالت و عزل وکیل، صرفا با انجام شدن یا از بین رفتن مورد وکالت، امکان پذیر بوده؛ یا اینکه موکل در دادگاه اثبات کند که برخلاف عبارت موجود در وکالت نامه، وکالت یا عدم عزل وکیل را ضمن عقد خارج لازم، شرط نکرده و بنابراین، توافق میان وی و وکیل، جایز و قابل برهم زدن میباشد.
این مشکلات، کار را برای موکل، در صورت پشیمانی، بسیار دشوار خواهد کرد.
منبع:میزان