مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران، از انتقال ۶ راس گوزن زرد ایرانی از دشت ناز میاندورود به جزیره اشک در ارومیه، در راستای حفظ و تکثیر این گونه در خطر انقراض خبر داد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مازندران، دکتر عطااله کاویان مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران در حاشیه عملیات انتقال و زنده گیری گوزنهای زرد ایرانی در پناهگاه حیات وحش دشت ناز گفت: در سال ۴۳ پناهگاه حیات وحش دشت ناز با ۵۵ هکتار مساحت و با هدف تکثیر و پرورش گوزن زرد ایرانی احداث و در این پناهگاه، تکثیر در اسارت و پرورش گوزن زرد انجام میشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران افزود: ظرفیت زیستی این پناهگاه برای تکثیرو پرورش گوزن زرد حدود ۳۵ تا ۴۵ راس است و درحال حاضر ۶۸ راس گوزن زرد ایرانی در این پناهگاه زیست میکنند.
وی اظهار داشت: طبق پروتکلهای سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان دامپزشکی، ۶ راس گوزن زرد ایرانی، شامل: ۴ راس نر و ۲ راس ماده با هدف احیا، تکثیر و بهرهبرداری حداکثری از تنوع ژنتیکی این گونه با ارزش، زنده گیری و به مجموعه پارک ملی دریاچه ارومیه در استان آذربایجان غربی منتقل میشوند.
امید یوسفی رییس اداره نظارت بر امور حیات وحش آذربایجان غربی که بعنوان مسئول عملیات انتقال و زنده گیری گوزنهای زرد ایرانی در مازندران حضور دارد، نیز گفت: گوزن زرد ایرانی جزء گونههای درخطر انقراض است و کشور ایران خاستگاه این گونه است و حفظ واحیا نسل این گونه بسیار حائز اهمیت است.
وی افزود: دردهه پنجاه اقداماتی برای حفظ و احیا گونه گوزن زرد باهمکاری کشور آلمان صورت گرفت وتعدادی از گونههای گوزنهای زرد ایرانی، زنده گیری و به کشور آلمان انتقال داده شد.
رییس اداره نظارت بر امور حیات وحش آذربایجان غربی اضافه کرد: بعد از تکثیر جمعیت گوزن زرد درکشور آلمان تعدادی ازاین گونهها به ایران انتقال داده و پناهگاه حیات وحش دشت ناز مازندران به عنوان اولین سایت تکثیر گوزن زرد ایرانی احداث شد.
وی ادامه داد: مدتی بعد جمعیت گوزن زرد در سایت دشت ناز افزایش یافته و جزیره اشک درپارک ملی ارومیه که شرایط زیستگاهش شبیه جنگل زاگرس بوده، به دلیل داشتن آب و علف مناسب و نبود دشمن طبیعی برای این گونه، در سال ۱۳۵۶ سه راس گوزن زرد به این پناهگاه انتقال داده شد.
یوسفی تصریح کرد: به دلیل شرایط اقلیمی و پوشش گیاهی مناسب درچند مرحله تعدادی از گونههای گوزن زرد به جزیره اشک انتقال داده شد و جمعیت این گونه افزایش یافته ودرنهایت اواخر دهه هشتاد، ۳۲۰ راس گوزن دراین جزیره داشتیم وباتوجه به ظرفیت محدود جزیره؛ تعدادی ازاین گونه زنده گیری وبه سایر زیستگاههای مستعد کشور منتقل شدند.
رییس اداره نظارت بر امور حیات وحش آذربایجان غربی افزود: اوایل دهه ۹۰ کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست برنامهی "عمل ملی حفاظت از گوزن زرد "را جهت حفظ نسل گوزن این گونه درخطر انقراض تدوین کردند و جمعیت یک زیستگاه را به سایر مناطق انتقال داده تا بیماری واختلالات ژنتیکی در این گونهها را کاهش دهند.