مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران بر ضرورت تخصیص بودجه برای توسعه بانک HLA (آنتی ژنهای لکوسیت انسانی) در ایران تاکید کرد.
«مصطفی جمالی» مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران با اشاره به کم توجهی به حوزه پیوند سلولهای بنیادی و اهمیت توسعه بانک HLA در ایران (آنتی ژنهای لکوسیت انسانی)، وضع بانکهای HLA در ایران را با کشورهای دیگر مقایسه کرد و گفت: در بانک HLA کشور ترکیه یک میلیون نمونه وجود دارد و بانک HLA آلمان با ۱۳ میلیون نمونه به بیماران خدمت رسانی میکند و در آمریکا نمونههای بانک یادشده بیش از ۲۰ میلیون است، اما در ایران نمونههای اندکی ثبت شده است که جوابگوی نیاز بیماران نیست.
وی با اشاره به بیش از ۲۰۰ مرکز انتقال خون در کشور و دسترسی به همه گروههای خونی افزود: ظرفیت مناسبی در سازمان انتقال خون برای توسعه بانک HLA و پیوند وجود دارد و با تخصیص بودجهای مناسب این بانک با وجود همه نژادها توسعه مییابد.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران، لازمه توسعه این بانک را حمایت سازمان برنامه و بودجه و مجلس شورای اسلامی دانست و ادامه داد: با کاهش تعداد فرزندان خانواده در صورت بروز بیماری مردم ناچار خواهند بود از اهدا کنندگان سلول بنیادی غیر خویشاوند کمک بگیرند و در خانواده ممکن است اهدا کنندهای نباشد به همین علت گسترش این بانک برای امکان گسترش خدمات پیوند و درمان بسیاری از بیماریهای صعب العلاج ضروری است.
جمالی، همچنین آمادگی سازمان انتقال خون برای هر گونه همکاری با حوزه پیوند سلولهای بنیادی را اعلام کرد.
«امیرحسام علیرضایی» رئیس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزارت بهداشت نیز در این جلسه، صنعت پیوند را در کشور راهبردی خواند و گفت: متاسفانه جایگاه این صنعت در کشور خوب تبیین نشده است و ظرفیتهای بالقوه کشور به فعل درنیامده است.
وی تاکید کرد: وجود یک بانک HLA مناسب میتواند جوابگوی نیاز کشور باشد و جلوی خروج ارز را بگیرد.
«علیرضا فارسینژاد» دبیر شبکه ملی سلولهای بنیادی نیز در این جلسه ضمن ابراز امیدواری برای ساماندهی روند پیوند سلولهای بنیادی در کشور گفت: سازمان انتقال خون با بایو بانک غنی که در اختیار دارد، بانک سلولهای بند ناف و مرکز پذیره نویسی سلولهای بنیادی غیر خویشاوند، یکی از بزرگترین و قویترین بایو بانکهای کشور را در اختیار دارد.
وی با اشاره به امکانات خوب، رعایت استانداردهای بالا و امکانات و توان فنی، علمی و تجهیزاتی این سازمان ابراز امیدواری کرد که علاوه بر تعیین نوع HLA با رزلوشن پایین، امکان تعیین نوع HLA با رزلوشن بالا نیز فراهم شود.
دبیر شبکه ملی سلولهای بنیادی ضمن تاکید بر ضرورت تداوم تشکیل این جلسات و یافتن چالشها و راهکارها به مواردی که لزوم بررسی آن وجود دارد اشاره کرد.
فارسینژاد، استانداردسازی شرایط پیوند را از اولویتها دانست و افزود: در زمینه «نیروی انسانی متخصص»، «فضای فیزیکی استاندارد»، «تجهیزات»، «منابع مالی برای تداوم خدمات»، «نظارت با دیدگاه رشد» و «بهرهوری» باید موانع رفع شود.
وی تاکید کرد: یافتن اهدا کنندگان و انجام آزمایشات HLA با رزلوشن بالا (HLA high resolution) برای پیوستن به انجمن جهانی پیوند سلولهای خونساز و برقراری تعاملات دو سویه ضروری است.
در ادامه این جلسه مشکلات و موانع گسترش و توسعه پیوند سلولهای بنیادی و راهکارهای آن مطرح و بررسی شد.
در این جلسه اعضای شبکه پیوند سلولهای بنیادی حضور داشتند.