شفقهای قطبی نمایشهای نورانی تماشایی را در آسمان شب به راه میاندازند و پژوهشهای جدید نشان میدهند که آنها میتوانند لایه اُزن زمین را تحت تاثیر قرار دهند.
اکنون یک گروه پژوهشی بینالمللی دریافتهاند که اثرات شفقهای پروتون ایزوله باعث ایجاد حفرهای به عرض تقریباً ۴۰۰ کیلومتر (۲۵۰ مایل) در لایه ازن شده است که دقیقاً در زیر محل وقوع شفق شکاف ایجاد کرده است. پژوهشگران در بیانیهای توضیح دادند که انتظار نداشتند در پی این پدیده، ازن به این میزان کاهش یابد.
شفقهای پروتون ایزوله ممکن است به اندازه شفقهای شمالی و همتای جنوبی خود زرق و برقدار نباشند، اما همچنان برای چشم انسان قابل مشاهده هستند.
پژوهشگران در تشریح یافتههای خود نوشتند: بارش الکترون از کمربند تشعشعی زمین نقش مهمی در از بین رفتن ازن مزوسفری به عنوان ارتباط بین آب و هوای فضا و سیستم آب و هوایی زمین دارد.
اگرچه آسیب به جا مانده در ازنِ مزوسفر، خود را سریعتر از سوراخهای ازن استراتوسفر که اغلب در اثر فعالیتهای انسانی ایجاد میشود، ترمیم میکند، اما شفقهای پروتون ایزوله هنوز بر تغییرات جو تأثیر میگذارند.
شفق قطبی پدیده ظهور نورهای رنگین و متحرک در آسمان شب است و معمولاً در عرضهای نزدیک به دو قطب زمین بر اثر برخورد ذرات باردار باد خورشیدی و یونیزه شدن مولکولهای موجود در یونوسفر زمین به وجود میآید.
این پژوهش در مجله Scientific Reports منتشر شده است.