سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست گفت: تخصیص نیافتن اعتبارات لازم یکی از دلایل تشکیل نشدن شبکه ملی هشدار و پیش آگاهی از رخدادهای گردو غبار است.
مجری: سلام عرض می کنم خدمت شما و وقت شما بخیر
مهمان برنامه: بنده هم سلام عرض می کنم خدمت شما و همکاران محترمتان
مجری: سا ل96 نمایندگان مجلس شورای اسلامی, سازمان محیط زیست و سازمان هواشناسی را مکلف به تکمیل شبکه ملی هشدار و پیش آگاهی رخدادهای گردوغبار کرد . این سازمان ها باید حداکثر ظرف مدت 2 سال بعد از لازم الاجرا شدن این قانون شبکه ملی هشدار و پیش آگاهی گردوغبار را تکمیل می کردند اما رسیدیم به امسال و بعد از وقوع سیل در امامزاده داود، ریاست دیوان محاسبات جناب آقای بذرپاش در توئیتی به ترک فعل سازمان های متولی اشاره کردند. بفرمایید چرا تا به این لحظه شبکه ای تشکیل و ایجاد نشده است.
آقای مهندس داریوش گلعلی زاده، سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست: همانطور که اشاره کردید به استناد ماده قانون 26 هوای پاک وزارت راه و شهرسازی و سازمان هواشناسی مکلف شده بود که این شبکه ها را تکمیل کند متأسفانه این شبکه براساس آن اهدافی که داشتند تکمیل نشد و بعضی از حوزه ها هنوز نیاز به تکمیل دارد و سازمان بازرسی کل کشور هم به این موضوع ورود پیدا کرد به صورت حضوری از ظرفیت بازدید بعمل آوردند , یکی از مشکلاتی که مطرح شد تخصیص نیافتن اعتبارات لازم برای این موضوع بود , این شبکه هشدار بسیار مهم است که ما میزان مواجه مردم را با توفان های گردوغبار به کمترین حد برسانیم چون وقتی توفانی که اتفاق می افتد جلوی طوفان را نمی شود گرفت اما می توان میزان مواجه یا مراقبت های بهداشتی را افزایش داد و مردم را از مواجه با این گردوغبار مطلع کرد و یا خسارات را کاهش داد. ولی متأسفانه این اتفاق نیفتاد الان پیگیری های لازم برای این کار انجام می شود هرچند از شرایط خودش عقب است. در حال حاضر کشور ما یکی از 9 کشور آسیب پذیر در حوزه اثرات تغییرات اقلیمی است و نیاز است ما در این حوزه خودمان را تقویت کنیم تا میزان خسارت ها را به حداقل برسانیم.
مجری: به دلیل تخصیص نیافتن منابع مالی راه اندازی شبکه ملی هشدار تا الان عقب افتاده است سازمان محیط زیست و هواشناسی هر دو مکلف به راه اندازی سامانه و این شبکه هستند ولی بیشتر انتظار از سازمان هواشناسی است نقش سازمان محیط زیست در راه اندازی شبکه چیست ؟
مهمان برنامه: سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست: ما براساس ماده 2 قانون هوای پاک , برخورد کرده ایم و داده هایی که از ایستگاه های زمینی داریم را در اختیار سازمان هواشناسی کشور قرار داده ایم که براساس این داده ها شبکه ها را راه اندازی و تکمیل کند, این نقش سازمان در این حوزه بود. ضمن اینکه در بحث گردوغبار , ما یک ستاد مدیریت مقابله با پدیده گردوغبار در سازمان داریم که این ستاد نقش هماهنگ کننده و پیگیری تکالیفی که در قانون پیش بینی شده و گزارش گیری و گزارش دهی به دولت، این کار انجام شده است خوشبختانه ارتباطات خیلی خوبی هم با سازمان هواشناسی برقرار کرده است تا با توجه به تبادل تجربیات این کار انجام شود ولی متأسفانه زیرساخت های لازم برای این موضوع در سازمان هواشناسی کشور به اندازه کافی موجود نبود و از برنامه عقب افتاده است.
مجری: اگر قرار باشد شبکه ملی هشدار ایجاد شود هر استانی نیاز به یک شبکه مجزا دارد یا یک شبکه مرکزی خواهیم داشت.
مهمان برنامه: مهندس داریوش گلعلی زاده، سرپرست محترم مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست: این شبکه ملی است و تمامی استان ها هم می توانند از خدمات این شبکه ملی بهره مند شوند و دسترسی دارند , همانطور که از طریق صداوسیما این هشدارها اعلام می شود اینها را اعلام می کنند و این خدمات خدمات ملی است و از طریق استان ها هم قابل ارائه است.
مجری: فرمودید مشکل اصلی تأمین منابع مالی بوده است حالا که تصمیم دارید کار را پیش ببرید این منابع مالی قرار است چطور تأمین شود؟
مهمان برنامه: مهندس داریوش گلعلی زاده، سرپرست محترم مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست: سازمان بازرسی کل کشور هم ورود پیدا کرده است و آسیب شناسی کرده اند و نشستند پای توضیحات کارشناسان و مدیران وزارت راه و شهرسازی و سازمان هواشناسی کشور آنها از منابع داخلی تلاش کردند و بخشی را پیش برده اند ولی آن شبکه ملی که تمامی ابعاد پیش بینی شده را باید پوشش دهد فعلاً تکمیل نشده است سازمان برنامه و بودجه کشور هم پیگیر است که اعتبارات مورد نیاز تخصیص پیدا کند و ما کمتر آسیب ببینیم. خسارت هایی که وارد می شود بخاطر رخدادهای گردوغبار به کشور خیلی آسیب می رساند.
مجری: اگر این شبکه ملی هشدار راه اندازی شود چقدر می تواند به اهالی استان آذربایجان غربی و سیستان و بلوچستان کمک کند به دلیل توفان هایی که در استان سیستان و بلوچستان داریم توفان های شنی و ریزگردهای نمکی در استان آذربایجان غربی.
مهمان برنامه: مهندس داریوش گلعلی زاده، سرپرست محترم مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست: غافلگیر نمی شویم. اگر از قبل پیش بینی شود هم دولت می تواند یکسری تمهیداتی را پیش بینی کند و هم مردم می توانند فعالیت و زندگی خودشان را منطبق کنند با شرایط هشدار.
مجری: وقتی صحبت از تغییرات اقلیمی می شود باید چنین تجهیزات و شبکه هایی را هم داشته باشیم.
ممنون