مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران بر ضرورت پیشگیری و کنترل آفات اول فصل کلزا از جمله راب یا لیسکها تاکید کرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مازندران، عبدالرحمن زاغی با بیان اینکه پیشگیری و کنترل آفات اول فصل کلزا ضروری است، گفت: راب یا لیسکها از آفات مهم و قابل توجه در هنگام سبز شدن کلزاست که با تغذیه از برگهای لپهای و برگهای اولیه عمدتاً از حاشیه مزارع شروع به خسارت میکنند و در صورت مشاهده اولین علائم خسارت میتوان از طعمه مسموم متالدهید به میزان ۵ تا ۶ کیلوگرم در هکتار یا طعمه مسموم فریکول به مقدار ۵ گرم در مترمربع ترجیحاَ در حاشیه مزارع استفاده کرد.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به اینکه برگخوارها در برخی از سالها که هوا نسبتاً گرم و خشک باشد، جمعیت لاروهای برگخوار در اوایل پاییز در مزارع کلزا و برخی از سبزیجات برگی افزایش مییابد که در صورت عدم مدیریت خسارت قابل توجه وارد میکنند، افزود: حذف علفهای هرز حاشیه مزارع در صورت مشاهده اولین علائم خسارت لاروهای سنین پایین آفت مبارزه شیمیایی با استفاده از سموم توصیه شده از جمله آوانت به میزان ۳۰۰ سی سی، ماترین (روی اگرو) به میزان ۰.۵ لیتر، فوزالن (زولون) ۳۵%EC یا دورسبان به میزان ۲ لیتر در هکتار تاکید میشود.
او با بیان اینکه کک از دیگر آفات اول فصل کلزاست، افزود: حشرات کامل ککها سوسکهای جهنده به رنگ سیاه براق، قهوهای یا آبی تیره هستند که از پارانشیم برگهای اولیه کلزا تغذیه کرده و برگها را به صورت توری (سوراخ سوراخ) در میآورند.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران گفت: برای پیشگیری از خسارت آفت کک کلزا، ضدعفونی بذور کلزا قبل از کاشت با حشره کش گاچو به میزان ۱۴ گرم یا حشره کش کروزر به میزان ۱۰ سی سی برای هر کیلو بذر توصیه و تاکید میشود، اما در صورت عدم ضدعفونی بذور پس از سبز شدن کلزا در صورت بالا بودن جمعیت و مشاهده خسارت، مبارزه شیمیایی با ککها در حاشیه مزارع با حشره کش کنفیدور به میزان ۴۰۰ سی سی یا حشره کش مالاتیون به میزان یک لیتر در هکتار توصیه میشود.
زاغی به رعایت تمامی توصیههای فنی برای کشت کلزا از سوی مدیریتهای ذیربط و محققین از جمله بسترسازی مناسب، استفاده از ردیفکارها برای رعایت میزان بذر مصرفی، کشت یکنواخت، تغذیه مناسب و رعایت زمان کاشت مناسب بذر تاکید کرد و افزود: مشاوره و هماهنگی با کارشناسان حفظ نباتات و کلینیکهای گیاهپزشکی برای دریافت اطلاعات لازم و مدیریت عوامل خسارتزا و رعایت نکات ایمنی از جمله استفاده از ماسک، عینک، چکمه، لباس مخصوص سمپاشی و کلاه هنگام کار با سموم شیمیایی و شستن اعضای آلوده پس از اتمام کار با آب و صابون ضروری است.