رییس اداره کل تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت در برنامه رادیویی به تشریح وضعیت واردات و توزیع سمعک در کشور پرداخت .
درگفتگو رادیویی به تشریح وضعیت سمعک در کشور پرداخت .جزییات این گفتگو در ذیل آمده است.
مجری: چه تعداد سمعک مورد نیاز در کشور سالانه باید تامین شود؟
مهمان: روی آمار بگویم، از سال ۹۶ تا امسال، سال ۹۶ میزان ترخیصی که داشتیم در سمعک ، چون کالایی است که تاکنون تولید داخل نداشته است، سال نود و شش حدود ۱۰۰ هزار تا بوده است، سال ۹۷ حدود ۱۰۶ هزار تا بوده و سال ۹۸ حدود ۷۰ هزار تا و سال ۹۹ حدود ۸۰ هزار تا و سال ۱۴۰۰ حضور ۸۰ هزار تا بوده است مجری: مبنای این آمار کجاست ؟
مهمان : مبنای آمار سامانه های وزارت بهداشت و سامانه وزارت بهداشت تی تک است میزان ثبت سفارشات و واردات و ترخیصی که داشتیم و سامانه های گمرک
مجری: تفاوتی دارد با اینکه چه تعداد کم شنوا در کشور داریم؟
مهمان این میزان مصرف است که ثبت و وارد شده است.
مجری: انجمن شنوایی شناسی می گوید ۳۸۰,۰۰۰ کمبود سمعک داریم .
مهمان: ما به دوستان نامه زدیم و گفتیم مواردی که اعلام کردید مکتوب به ما اعلام کنید چون این آمار کاملاً اشتباه است.
مجری : شما با انجمن نشست داشتید؟ یعنی می شود با یک خرد جمعی به این نتیجه رسید ، مستندات را هنوز ندیده اید که چرا میگویند ۳۸۰۰۰۰ سمعک؟
میهمان: بله ما نشست داشتیم . ما آمار داریم که مستند است و بهتر از آمار است و این آمار ترخیص است.
مجری : این ترخیص چگونه نشان می دهد این میزان.
مهمان: چون تنها نیاز کشور از مسیر واردات انجام میشود وقتی در ۵ سال گذشته میزان واردات هر سال بیشتر از ۱۰۰ هزار تا نبوده از زمانی که ارز دولتی وجود نداشته سال ۹۶ تا امروز این خودش نشان دهنده است. وقتی ما در سال ماکزیمم واردات که داشتیم ۱۰۶ هزار عدد بوده و این نشان میدهد ماکزیمم نیاز کشور بوده و کمبودی هم نبوده و در حال حاضر ۵۰۰۰۰ سمعک موجود داریم، چیزی که کمبود فرض می شود واقعیت این است که ما دو مشکل داشتیم دست دو شرکت بود ما ۱۴ واردکننده سمعک داریم که ۱۲ تا فعال هستند ولی متاسفانه ۸۰ درصد بازار متاسفانه دست دو وارد کننده بود و من روز اول که خدمت دوستان آمدم در مجلس جلسه ای بود و آن جا از ما درخواست داشتند که این وضعیت سمعک و بحث انحصاری که وجود دارد دست دو واردکننده را ما بتوانیم سر و سامان دهیم. اولین نکته این بود که قیمت سمعک را کاهش دادیم اولین کاری که انجام شد که در هیچ جای دیگر کشور ندارید که نسبت به پارسال کالایی قیمتش کاهش پیدا کرده باشد و نکته دوم اینکه از انحصار سمعک را در آوردیم .
مجری: الان دو شرکت چند شرکت شدند؟
مهمان الان ۱۲ شرکت هستند یعنی ۸ شرکت همین الان موجود دارند ۵۰ هزار سمعک و سمعک به صورتی است که تمام مدل هایی که در بازار است قابل استفاده است.
مجری: الان ساز و کار فعلی کمبودی که مردم اعلام می کنند دلیلش چیست؟مهمان: من در سایت اداره کل تجهیزات پزشکی اعلام کردم کالا موجود است نکته دوم این است که شنوایی شناسان عزیز متاسفانه کالایی که یک میلیون و هفتصد و یا هشتصد هزار تومان و دو میلیون بود برخی موارد مشاهده شد تا در برخی موارد تا ۱۰ میلیون هم فاکتور می کنند و متاسفانه تا ۷۰ درصد این اتفاق می افتاده است .
مجری: پس نظام توزیع ما درست نبوده است.
مهمان: درست نبوده، درستش کردیم . مداخله ای که ما در نظام توزیع کردیم و درستش کردیم و از مسیر شبکه توزیع قانونی انجام دادیم .
مجری: چرا سفارش مصرفکننده را خودتان مستقیم نمی گیرید و بعد سهمیه بدهید به شنوایی شناسان. مهمان: دقیقاً همین کار انجام شده است . ما ۳۶۰۰۰۰ آی آر سی داریم د رحئوزه تجهیزات پزشکی که سمعک حدود هزارتا آی آر سی است و مانند بقیه تجهیزات پزشکی که در کشور داریم توزیع می کنیم نظام شبکه توزیع سمعک را هم به همین سمت آوردیم و متاسفانه تعرفه خدماتشان تعرفه معقولی نیست و این را روی فاکتور سمعک می آوردند و ما الان فاکتور سمعک را جدا کردیم از فاکتور خدمات و سمعک را مجبور هستند وارد کننده ها برچسب قیمت داشته باشند و این سمعک که شنوایی شناس شاید چندین برابر این را به اسم خدمات و به اسم پکیجی که داشته ارائه می داده است در حال حاضر باید جدا باشد و آن تعرفه متاسفانه همخوانی ندارد که باید تعرفه اصلاح شود که مربوط به ما نیست.
مجری: الان مشکل این است به هر حال با تلاشی که شما و همکارانتان انجام داده اید الان عدهای نیازمند سمعک هستند، استناد می کنم به صحبت های آقای دکتر اسدی از سازمان نظام پزشکی ، ایشان هم تاییدی گذاشتنئ روی صحبت های انجمن و گفتند موضوع کمبود سمعک بسیار جدی است و علت اصلی را باید در واردات اندک جستجو کرد .
مهمان: الان موجود است و در سایت imed.ir هم ما اعلام کردیم، دقیقا سمعکی که مورد نیاز کشور است .
مجری: چگونه موجودی باید به دست مصرف کنندگان برسد؟
میهمان: شرکت تامین کننده مستقیم میتواند توزیع کند و مستقیم می تواند فاکتور کند.مشکل اینجا است که شنوایی شناسان می خواهند خودشان فاکتور کنند.
مجری: شرکت که تخصص شنوایی شناسی ندارد پس چرا ما شنوایی شناس تربیت کردیم؟
مهمان: به صورت مسئول فنی می توانند کار انجام دهند شنوایی شناس فاکتور سمعک نباید خودش انجام دهد باید فاکتور سمعک توسط توزیع کننده باشد و این شرایط قانونی اش است که عرض کردم.
مجری: ممنون