محققان دریافتند که محدود کردن کربوهیدرات دریافتی و جایگزینی آن با چربی یا پروتئین حیوانی باعث افزایش خطر مرگ میشود، اما جایگزین کردن کربوهیدرات دریافتی با چربی و پروتئین گیاهی با کاهش خطر مرگ همراه است.
چنین رژیمهایی شاید در کوتاه مدت بتوانند وزن افراد را کم کنند، اما هیچوقت مصرف آنها برای طولانی مدت توصیه نمیشود، زیرا میتوانند عواقب جبران ناپذیری بر سلامت داشته باشند.
در تحقیقی که روی بیش از ۱۵ هزار نفر انجام شده است محققان به بررسی ارتباط بین کربوهیدرات دریافتی و خطر مرگ و میر پرداختند. به علاوه یافتههای این تحقیق را در قالب یک متاآنالیز که در آن هفت مطالعه کوهورت دیگر نیز گنجانده شد، بررسی کردند. پس از تعدیل عوامل مخدوشگر، یک ارتباط U شکل بین درصد انرژی مصرف شده از کربوهیدرات و مرگ و میر وجود داشت: درصد ۵۰-۵۵ ٪ انرژی از کربوهیدرات با کمترین خطر مرگ و میر مرتبط بود.
بر اساس یافتههای حاصل از متاآنالیز مشاهده شد که مصرف کم کربوهیدرات (کمتر از ۴۰% انرژی) و مصرف کربوهیدرات بالا (بیش از ۷۰% انرژی) خطر مرگ و میر را نسبت به مصرف متوسط افزایش میدهند.
این محققان همچنین دریافتند که محدود کردن کربوهیدرات دریافتی و جایگزینی آن با چربی یا پروتئین حیوانی باعث افزایش خطر مرگ میشود، اما جایگزین کردن کربوهیدرات دریافتی با چربی و پروتئین گیاهی با کاهش خطر مرگ همراه است.
محققان این مطالعه نتیجه گیری کردند که هم مصرف زیاد و هم مصرف کم کربوهیدرات در رژیم غذایی با افزایش مرگ و میر همراه است و کمترین میزان خطر با مصرف ۵۰ تا ۵۵ درصد انرژی از کربوهیدرات مشاهده شد.
الگوهای غذایی کم کربوهیدرات که در آن منابع غذایی پروتئین و چربی حیوانی مثل گوشت قرمز و مرغ جایگزین میشود با مرگ و میر بالاتری همراه خواهند بود، در حالی که اگر مصرف پروتئین و چربی گیاهی از منابعی مثل سبزیها، آجیل، کره بادام زمینی و نانهای سبوسدار به جای کربوهیدرات جایگزین شود، میتواند مرگ و میر را کاهش دهد.