با گذشت بیش از یک سال از برگزاری انتخابات پارلمانی عراق، دو گام بزرگ در مسیر تشکیل دولت جدید برداشته شد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ ابتدا عبد الطیف رشید پس از دو دور رای گیری به عنوان رئیس جمهورجدید عراق انتخاب شد و سپس محمد شیاع سودانی به عنوان نامزد فراکسیون بزرگ مامور تشکیل دولت جدید شد.
در نظام سهمیه بندی سیاسی که بعد از سقوط رژیم بعثی صدام و شکل گیری نظام سیاسی جدید در عراق شکل گرفته است، ریاست مجلس به سنی ها، مقام نخست وزیری به شیعیان و ریاست جمهوری به کردها واگذار شده است. بعد از برگزاری آخرین انتخابات پارلمانی در ۲۰ مهرماه سال گذشته، محمد حلبوسی بار دیگر به ریاست پارلمان انتخاب شد، اما شیعیان و کردها تا ماهها نتوانستند بر سر نامزدی نخست وزیری و ریاست جمهوری به توافق برسند که این مساله در کنار نداشتن اراده سیاسی لازم از سوی حامیان دولت کاظمی برای تشکیل دولت جدید باعث تطویل تشکیل دولت جدید در حدود یک سال گذشته شد.
اولین گره درحوزه انتخاب نامزد نخست وزیری گشوده شد و آن زمانی بود که بعد از ناکامی جناح صدر برای معرفی نامزد نخست وزیری و تشکیل دولت و استعفای دسته جمعی نمایندگان آن از پارلمان، "چارچوب هماهنگی" محمد شیاع سودانی را به عنوان نامزد نخست وزیری معرفی کرد و سپس ائتلاف" اداره دولت" که در آن علاوه بر شیعیان، کردها، سنیها و حتی اقلیت مسیحی نیز حضور دارد از آن حمایت کرد. هرچند جناح صدر تاکنون در این ائتلاف شرکت نکرده، اما رایزنیها همچنان ادامه دارد و پیش از این اعلام شده بود که نیمی از سهمیه شیعیان در دولت جدید یعنی ۶ وزارت از محموع ۱۲ وزارت شیعیان به جریان صدر اختصاص خواهد یافت ضمن آنکه محمد شیاع سودانی اعلام کرده که اولویت دولت جدید خود را به مبارزه با فساد اختصاص خواهد داد که همواره مورد درخواست و تاکید جدی مقتدی صدر بوده است. این توافق از چند هفته پیش حاصل شده بود، اما از آن جا که معرفی وی برای تشکیل دولت نیازمند انتخاب رئیس جمهور بود لذا تا قبل از انتخاب عبدالطیف رشید به ریاست جمهوری جدید عراق به تاخیر افتاد.
انتخابات ریاست جمهوری عراق تا سال ۲۰۱۸ با توجه به چارچوب تقسیم قدرت در بغداد و اربیل معمولا به سهولت انجام میشد، اما از آن پس که حزب دموکرات کردستان عراق تلاش کرد در کنار ریاست اقلیم، سهمیه ریاست جمهوری عراق را نیز از آن خود کند با پیچیدگیهای همراه شد که بر انتخاب رئیس جمهور جدید نیز سایه افکند و موجب شد هم روند معرفی نامزد ریاست جمهوری همانند نخست وزیری طولانی شود و هم اینکه اساسا در پارلمان انتخاب ریس جمهوربا دشواری همراه شود و در دوره دوم رای گیری انتخاب شود.
اکنون با انتخاب رئیس جمهور و اعلام نامزد نخست وزیری ازسوی بزرگترین فراکسیون پارلمان و همچنین توافقات و تفاهماتی که در چارچوب ائتلاف " اداره دولت" صورت گرفته چشم انداز تشکیل دولت جدید روشن به نظر میرسد و تصور نمیرود که فرایند تشکیل دولت و کابینه شیاع سودانی خیلی طولانی شود. به نظر میرسد دولت جدید عراق با توجه به ماهیت تکنوکراتی رئیس جمهور و نخست وزیر جدید حمایت امریکا و سازمان ملل را نیز با خود داشته باشد، اما با این حال عربستان به شدت از کنار رفتن دولت و شخص مصطفی کاظمی ناراحت و خشمگین است و این احتمال وجود دارد که با استفاده از عوامل نفوذی خود به کارشکنیها و سنگ اندازیهای در مسیر تشکیل دولت جدید ادامه دهد.
احمد کاظم زاده