بیخوابی یک مشکل شایع است که در درازمدت تاثیر قابل ملاحظهای بر وضعیت روانی، شغلی و جسمی افراد میگذارد.
در طب رایج روشهای درمان بیخوابی شامل درمانهای دارویی , درمانهای شناختی رفتاری( CBT) و تعدادی روش کوتاه مدت و متمرکز بر خواب مانند آموزش و رعایت بهداشت خواب ، کنترل محرکها و آرام سازی است که به صورت تلفیقی از این روشها استفاده میشود.
اما بهداشت خواب چیست؟ بهداشت خواب شامل مواردی چون نظم در زمان خوابیدن؛ ایجاد فضای مناسب خواب از نظر نور، صدا و دما؛ پرهیز از مصرف زیاد کافئین، نیکوتین و الکل در طول روز و مخصوصا شبها؛ فعالیت بدنی روزانه مناسب ؛ زمان بیداری ثابت و چرت نزدن در طول روز است.
تحقیقات انجام شده نشان داده است که بهداشت خواب با توجه به سن، جنس، شغل و مکان زندگی متفاوت بوده و برای خواب شبانه هر فرد توجه به این نکات مهم است.
بیخوابی از نظر طب سنتی ایران
برای درمان بیخوابی با طب سنتی ایران، مهم ترین گام یافتن علت بیخوابی و سپس برطرف کردن آن است.
طب سنتی معتقد است بیخوابی از خشکی مزاج ، خصوصا خشکی مغز است. اگر در تابستان شدت آن بیشتر باشد؛ این خشکی میتواند از غلبه صفرا باشد و اگر در پاییز شدت یابد از غلبه سودا است.
طب سنتی برای هر دو گروه توصیههای مشترک دارد خوردن سرکهانگبین و کاهو قبل از خواب و استفاده از دمنوشهای بادرنجبویه، بابونه، بهار نارنج، افتیمون و سنبلالطّیب بصورت جداگانه یا ترکیبی آن ، قبل از خواب را بسیارمجرب می داند و می گوید اگر بی خوابی در تابستان بیشتر باشد معمولا از صفرا است و مورد اول بهتر جواب میدهد و اگر بی خوابی در پاییز بیشتر باشداز سودا است و مورد دوم جواب می دهد.
طب سنتی همچنین می گوید مسائل روحی روانی و اعراض نفسانی و همچنین ضعف هضم نقش بسزایی در برهم زدن تعادل تمام ارگانها از جمله تنظیم خواب دارد.
توصیه های کلی طب سنتی برای درمان بی خوابی
ضمنا مصرف دمنوش آرامش (گل محمدی+ گل گاوزبان+ چای ترش + بادرنجبویه و به لیمو ) می تواند آرامش بخشو تاثیر گذار باشد.