ویتامینها، مواد معدنی و آنتی اکسیدانها برای سلامت حیاتی هستند، اما استفاده بی رویه از مکملها برای سلامتی بدن ضرر دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مجموعهای از باورهای اشتباه درباره مکملها و مواد معدنی وجود دارد که مهمترین آن این است که همیشه استفاده بیشتر مکملها بهتر است، از آنجایی که مکملها بدون نسخه در دسترس هستند، افراد میتوانند هر دوزی که میخواهند استفاده کنند، با این حال، دوزهای بالا برخی از ویتامینها میتواند سیستم بدن را مختل کند.
باور غلط دیگر این است که محصولات طبیعی ایمن هستند، اما طبیعی بودن یک محصول لزوما تضمین کننده ایمنی و یا اثربخشی آن نیست. درباره این محصولات همواره پرسشهایی وجود دارد: پس از رقیق سازی چه مقدار از ترکیبات گیاهی مورد نظر در محصول نهایی باقی میماند؟ مصرف چه میزان از محصول برای مشاهده اثربخشی لازم است؟ و میزان مجاز مصرف چه قدر است؟
سومین باور غلط بلامانع بودن مصرف مکملها همراه با داروهاست، بر خلاف باورهای اشتباه درباره مکملها بسیاری از مکملها حاوی مواد فعالی هستند که ممکن است با داروهای دیگر تداخل داشته باشند. بنابراین، مکملها ممکن است اثرات داروها را تقویت کنند یا کاهش دهند. در یک مطالعه مروری، تداخلات دارویی و موارد منع مصرف مرتبط با گیاهان و مکملهای غذایی بررسی شد. هزار و ۴۹۱ اثر متقابل مختلف بین مکملهای غذایی و گیاهی و داروها یافت شد.
مکملها از سلامت قلب محافظت میکنند، باور غلط دیگر است، دادههای مرتبط با مصرف مکملها نظیر مولتی ویتامینها، ویتامین D، کلسیم و ویتامین C هیچ گونه سودمندی مداوم در پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی، سکته قلبی و یا مغزی و کاهش مرگ و میر ناشی از بیماریها نشان نمیدهند. یکی از باورهای اشتباه درباره مکملها خواص پیشگیری از بیماری قلبی است. با این حال نتایج حاکی از آن است که مصرف اسید فولیک به تنهایی و یا مکملهای حاوی ویتامینهای B شامل اسید فولیک، B۶ و B۱۲ با کاهش احتمال ابتلا به سکته مغزی همراه است.
پنجمین باور غلط این است که ویتامین C از سرماخوردگی جلوگیری میکند، شواهدی نشان میدهد توانایی ویتامین C در جلوگیری از سرماخوردگی ضعیف است. در یک مطالعه مروری با هدف بررسی تاثیر مصرف مداوم مکملهای ویتامین C و یا شروع مصرف این مکملها در صورت بروز علائم سرماخوردگی بر کاهش شیوع، طول مدت و شدت بیماری سرماخوردگی، دانشمندان دریافتند که مصرف ویتامین C اگرچه شدت علائم و طول مدت سرماخوردگی را کاهش میدهد، اما از سرماخوردگی جلوگیری نمیکند.
ششمین باور غلط جلوگیری ویتامین D از سرطان است، درباره اینکه آیا ویتامین D اثر ضد سرطانی مفیدی دارد یا خیر، اتفاق نظر وجود ندارد. یک مطالعه در سال ۲۰۱۸، ارتباط بین مصرف مکملهای ویتامین D و خطر سرطان را بررسی کرد. محققان دریافتند که مصرف ویتامین D در مقایسه با دارونما تاثیر بیشتری در کاهش خطر ابتلا به سرطانهای تهاجمی یا حوادث قلبی عروقی نداشته است. یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ به این نتیجه رسید که اگرچه ویتامین D باعث کاهش بروز سرطان نمیشود، اما مرگ و میر ناشی از سرطان را کاهش میدهد. همچنین یک کارآزمایی بالینی بزرگ دیگر نشان داد که اگرچه مصرف ویتامین D با کاهش بروز سرطان مرتبط نیست، اما با کاهش بروز سرطان پیشرفته مرتبط است.
باور غلط دیگر درمان همه بیماریها با پروبیوتیکها و پری بیوتیکهاست، پروبیوتیکها مکملهایی حاوی میکروارگانیسمهای مفید و پری بیوتیکها شامل ترکیبات مورد نیاز برای رشد باکتریهای دستگاه گوارش هستند. دانشمندان دریافتهاند در بیماریهایی مانند فشار خون بالا، دیابت و افسردگی نقش دارد. اگرچه هنوز شکافهای بزرگی در درک ما از رابطه بین میکروبیوم و سلامت وجود دارد، دانشمندان نشان دادهاند که پروبیوتیکها میتوانند در کمک به درمان برخی بیماریها از جمله اسهال ناشی از مصرف آنتیبیوتیکها و علائم سندرم روده تحریکپذیر (IBS) موثر باشند.
آخرین باور غلط این است که آنتی اکسیدانها عمر را افزایش میدهند، آنتی اکسیدانها ترکیباتی نظیر ویتامین C، ویتامین E، سلنیوم و کاروتنوئیدها مانند بتا کاروتن هستند که از اکسیداسیون سایر ترکیبات جلوگیری میکنند. میوهها و سبزیجات سرشار از آنتی اکسیدان هستند. تحقیقات نشان داده است احتمال ابتلا به برخی بیماریها در افرادی که سبزیجات و میوههای بیشتری مصرف میکنند، کمتر است. با این حال، مشخص نیست که این نتایج به میزان آنتی اکسیدانهای موجود در سبزیجات و میوهها و یا سایر ترکیبات موجود در آن ها، سایر عوامل در رژیم غذایی افراد و سایر انتخابهای سبک زندگی مرتبط هستند یا خیر.