محققان در بررسی مغز کهنسالان بالای ۸۰ سال که حافظه رویدادی بسیار خوبی داشتهاند، متوجه شدهاند که تعدادی عصب بسیار بزرگ در حفظ قدرت حافظه آنها اثر گذاشتهاند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، پژوهشگران دانشگاه نورتوسترن آمریکا در مطالعه جدیدی قسمت انتورینال مغز را مورد مطالعه قرار دادند که مسئول حافظه و یکی از اولین بخشهایی است که توسط بیماری آلزایمر تحت تاثیر قرار میگیرد. دانشمندان مغز شش فرد فوتی با حافظه قوی را بررسی کردند و فهمیدند که در یکی از شش لایهی سازندهی این ناحیه عصبهای بزرگتر و سالمتری وجود دارند. این عصبها با عصبهای هفت فرد عادی کهنسال، شش جوان و پنج بیمار مبتلا به آلزایمر مقایسه شدند. نتیجه این بود که این عصبها خیلی بزرگتر بودند.
عصبهای بزرگ در مغز کهنسالان تودههای مشکلساز کمتری دارند.
عصبهای قشر انتورینال نسبت به تودههایی که از پروتئینهای ناهنجار تاو تشکیل میشوند، آسیبپذیری زیادی دارند. اما دانشمندان دریافتهاند که تعداد این تودهها در این عصبهای بزرگ خیلی کمتر است و احتمالا به همین خاطر اندازه بزرگی پیدا کردهاند. آنها میگویند این بررسیها نشان میدهد عصبهایی که میتوانند از شکلگیری تودهها فرار کنند، میتوانند بهتر یکپارچگی ساختار خود را حفظ نمایند. تودههای تاو ظاهرا باعث کوچک شدن عصبها میشوند.
«تامار گفن»، محقق ارشد این پژوهش میگوید: «در این مطالعه نشان دادیم که کوچک شدن عصبها در قشر انتورینال در زمان ابتلا به آلزایمر شاخصهای برای این بیماری است. حدس میزنیم که این فرآیند بخشی از پروسه شکلگیری تودههای تاو در سلولهای تحت تاثیر باشد و سبب افت توان حافظه در سنین بالاتر شود. شناسایی این فاکتور اثرگذار (و سایر فاکتورهای اثرگذار) برای تشخیص زودهنگام آلزایمر، رصد مسیر پیشرفت بیماری و تعیین درمان ضروری است.»
دانشمندان میگویند نتایج این تحقیق گواهی مبنی بر این مسئله است که این عصبهای بزرگ یک فاکتور کلیدی در حفظ قدرت حافظه در کهنسالان محسوب میشوند. آنها حالا امیدوارند دریابند که چرا این عصبها بهتر در مغز حفظ میشوند. نتایج مطالعات آنها در مجله The Journal of Neuroscience منتشر شده است.